Craciun in pasi de serenada - 12 decembrie

Craciun in pasi de serenada –
Pianistul Lucian Velciu si dirijorul Cristian Brancusi vor sustine miercuri un concert din Mozart si Mendessohn la Sala Radio
Miercuri, 12 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din Bucuresti,  iubitorii muzicii clasice vor avea ocazia sa intampine Craciunul prin Serenadele lui Mozart si Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra de F. Mendessohn. Orchestra de Camera Radio il va avea la pupitru pe dirijorul Cristian Brancusi, iar, in centrul evenimentului, pianistul Lucian Velciu va sustine un recital la pian.

Concertul va debuta prin celebra serenada „Eine Kleine Nachtmusik” sau „Mica serenada” in sol major K 525 de W.A. Mozart, urmata de „Concertul nr. 1 in sol major pentru pian si orchestra” op. 25 de F. Mendessohn, o lucrare plina de verva si nerv, iar in final, completand ciclul, concertul se va incheia cu „Serenada nr. 1 in re major” K 100 de Mozart.


Ultima ”nota” a evenimentului va fi celebrata printr-o degustare de vin oferita de Domeniile Ostrov. Despre Cristian Brancusi
Numele dirijorului Cristian Brancusi este profund legat de istoria Radiodifuziunii Romane, fiind membru fondator al Orchestrei de Camera Radio.

Absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, sectiile Dirijat de orchestră si Compozitie, Cristian Brancusi (n. 1951) a participat la cursuri de maiestrie sustinute de Igor Markevitch (Weimar, 1975), Karl Osterreicher (1976–1977), Sergiu Celibidache (1978–1982).
Intre anii 1977–1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti, ulterior a indeplinit aceeasi funcţie la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Romane.

Din 1990 este dirijor si membru fondator al Orchestrei de Camera Radio. In tot acest timp,  a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrari preclasice la creatia contemporană. Interesat in promovarea tinerilor artisti, Cristian Brancusi le-a oferit adesea sansa de a fi solisti in concertele sale, dupa cum a dirijat si numeroase concerte alaturi de nume consacrate ale artei interpretative, din tară si strainatate.

Muzician complex, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, al Societatii Internationale de Muzica Contemporana si al Societatii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali din Romania, Cristian Brancusi este autor a diverse lucrari camerale, simfonice si vocal-simfonice.
 
Despre Lucian Velciu Pianistul Lucian Velciu s-a nascut la 11 martie 1976 la Bucureşti.
A inceput studiul pianului la varsta de 5 ani. I-a avut profesori pe Anca Borina (Scoala de muzică nr. 4) si Constantin Nitu (Liceul „Dinu Lipatti” 1987 - 1990 si Liceul „George Enescu” 1990 - 1994).

In anul 1994 a devenit student la Universitatea Nationala de Muzica - sectia Interpretare Muzicala - pian, unde l-a avut maestru pe Vlad Dimulescu.

In anul 1997 a obtinut premiul al II-lea la Concursul International de Pian „Carl Filtsch” de la Sibiu.

In perioada studiilor universitare a sustinut recitaluri si a fost invitat in emisiuni ale Radio România si TVR, realizate de Iosif Sava, Rodica Sava şi Ivona Cristescu.

Intre anii 1998 si 2001 a fost selectat sa se perfectioneze in cadrul Colegiului Pro. A sustinut recitaluri in emisiuni televizate la PRO TV. In anul 2001 a obtinut Premiul I si Marele Premiu la Concursul „Pro Piano” de la Bucuresti.

In septembrie 2001 a fost invitat sa sustina un recital in Piata Festivalului International George Enescu. In octombrie 2001 a fost invitat al Filarmonicii „Marea Neagra” din Constanaa, prilej cu care a interpretat „Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra” de Franz Liszt.

In iulie 2002 a participat la un curs de vara sustinut in Luxemburg de pianista Dana Protopopescu. Cu acel prilej a prezentat si un recital cu opusuri de Beethoven si Liszt la Universitatea de Muzica. In acelasi an, in sala Studio a Ateneului Roman din Bucuresti, a obtinut un succes important cu un recital Beethoven.

Au urmat recitaluri la Muzeul Naţional „George Enescu” - 2008 şi 2009, la Muzeul de arta din Constanta - 2009, la Palatul Mogoşoaia - 2010.
In prezent desfasoară si o activitate pedagogica in cadrul Liceului de Muzica „Dinu Lipatti” - catedra de pian principal.

0 comentarii: