Pavilion, Bucharest Biennale si Reforma event la Cluj

RĂZVAN ION
De la contemplare la construcția de situații
(Despre represie și producția de posibilități)

Vineri 07 decembrie 2012, 19.00 - 20.30
@Universitatea de Artă și Design, Casa Matei Corvin (sala mare), Str. Matei Corvin nr. 2

After-lecture: http://www.facebook.com/events/117534751742957

"Mitul eternei reîntoarceri, la nihilism și putred, devine adecvat. Întoarcerea reprimatului e o temă fundamentală, esențială pentru înţelegerea istoriei recente. Kant a fost cel care a lansat interogarea condițiilor de cunoaștere a posibilităților și cel care a înțeles explicit interogarea ca fiind un act critic. Din acel moment, putem spune că reflecția modernă este ori critică - în sensul auto-reflectiv - ori nu este modernă (Buden). Dar, represia freudiană, foucaultiană, postmodernă, stalinistă, leninistă ș.a.m.d. este identică, iar ceea ce poate face diferența este epatarea eu-ului și putința lui de a spune "nu" statului asupritor - fară a se transforma într-un stat anarhic lamentabil. Trecerea de la contemplare la construcția de situații trebuie facută fără întârziere. Într-adevăr, o revoluție de mari dimensiuni este în desfășurare astăzi, dar la un nivel molecular sau microscopic. Cred că această revoluție moleculară (Guattari) se poate dezvolta doar paralel cu criza politică, morală și economică generală. Prea mult sânge și cerneală au curs pentru ca mașinăria revoluționară și cea artistică să rămână separate." (Răzvan Ion)

Evenimentul, inițiat de către un grup independent de artiști și teoreticieni activiști din Cluj, este o prelegere - dezbatere publică la care persoanele prezente vor deveni principalii activatori ai discuțiilor despre represie, rezistență și producția de posibilități.

Răzvan Ion este teoretician, curator, manager cultural și activist politic. Este co-editor al PAVILION - journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE - Bienala internațională de artă contemporană București (împreună cu Eugen Rădescu), iar din 2008 a fost numit director al PAVILION - centrul pentru artă și cultură contemporană. A fost profesor asociat al Universității California, Berkeley; Universității din Lisabona; Central University of New York; University of London; Universitatea din Sofia; Universitatea din Kiev; ș.a. A ținut conferințe și prelegeri la diverse instituții de artă precum Witte de With, Rotterdam; Art In General, New York; rum46, Aarhus; Calouste Gulbenkian, Lisabona; La Casa Encedida, Madrid; New Langton, San Francisco; CCA, Tbilisi; Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj; Universitatea de Artă, Cluj; Universiatea de Artă, Timișoara; ș.a. Scrie pentru diverse reviste și ziare, iar recent a curatoriat expozițiile "From Contemplating to Constructing Situations" și "Exploring the Return of Repression" la Pavilion, București și rum46, Aarhus. În prezent lucrează la volumele "Exploring the Return of Repression" și "Rhizomic Structures Of Art Institutions. Neo-Politics Of Culture", ce urmează sa fie publicate în limba engleză. Următoarele sale proiecte curatoriale includ “Afluența clasei muncitoare de la diferențiere la colectivism”, care dezbate problema modei prin prisma anarhismului, activismului colectiv și a mișcărilor socio-politice în arta contemporană. Este profesor la Universitatea din București unde predă studii curatoriale și un curs de gândire critică.  (www.pavilionjournal.org; www.bucharestbiennale.org; www.pavilioncenter.ro)
FB event: http://www.facebook.com/events/425281710872315

After-lecture, REFORMA CLASS PRINCIPLE: www.facebook.com/events/117534751742957

Susținut de Pavilion & Bucharest Biennale cu sprijinul Universității de Arte și Design, Cluj.
Cu participarea Reforma.
Susținut de Casa TIFF.

Mulțumiri pentru susținere prof. UB Eugen Rădescu, prorector UAD prof. Mara Rațiu, prof. UAD Bogdan Iacob, Tudor Giurgiu - președinte TIFF., Cristian Hordilă - director Casa TIFF.

REFORMA CLASS PRINCIPLE
Vineri 07 decembrie 2012, 22.00 - 02.00
@ Casa TIFF, Str. Universității nr.
6

Întâlnire neacademică cu iz academic. După prelegerea din cadrul UAD (www.fb.com/events/425281710872315) o adunare relaxată a celor care se simt parte a comunității REFORMA.

Electro swimming DJ set cu Gergő Horváth, Liviu Bulea și Răzvan Ion.
Proiecție cu scene din filmele cult "Party Monster", "Hedwig and The Angry Inch" și "Velvet Goldmine".
Intrarea liberă.

Evenimentele Reforma sunt un loc de joacă hedonist, zonă a excesului, experimentării, revelației și eliberării. Nomad și nestatornic, evenimentul este "the most wanted" pentru radicalitatea și libertatea tipului de interacțiune, pentru muzica revelatoare și eliberarea simțurilor, pentru pacifismul relaționării. Rareori se repetă ceva, tot timpul ne reformăm, ne reinventăm.
Fetișul nostru este autenticitatea. Suntem profesori, barmani, teoreticieni, publicitari, arhitecți, artiști, fotografi, bucătari. Persoane elaborate, culte, educate, cu profesii diverse, titrate sau autotitrate, didacți și autodidacți. Suntem ceea ce vrem sa fim.
Manifestul nostru: www.re-forma.ro/Manifest

AP9 AFTER REFORMA
Spre dimineață ne mutăm într-un misterios apartament/artist-run space, cu vedere spre răsăritul fabulos.
Pe bază de invitație. Locuri limitate de spațiul restrâns.

FB event: www.facebook.com/events/117534751742957

www.re-forma.ro www.facebook.com/REFORMAcommunity
Mulțumiri pentru susținere prof. UB Eugen Rădescu, prorector UAD prof. Mara Rațiu, prof. UAD Bogdan Iacob, Tudor Giurgiu - președinte TIFF., Cristian Hordilă - director Casa TIFF.

Susținut de Pavilion, Bucharest Biennale și Casa TIFF.

0 comentarii: