Viva la Guitarra - 27 martie

Miercuri, 27 martie 2013, ora 19.00, la Institutul Cervantes din Bucureşti va avea loc al treilea concert din seria “VIVA LA GUITARRA”. Protagonistul serii este Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, care va oferi un program variat, cu lucrări culese din diverse epoci şi locuri. Intitulat „CONSONANCIAS DEL TIEMPO”, concertul propune o panoramă a muzicii hispanice, de la fanteziile Renaşterii de pe târâmul iberic până la creaţiile mai apropiate semnate de spaniolii Fernando Sor, Isaac Albéniz, Manuel de Falla, Joaquín Turina sau cubanezul Leo Brouwer.
 
Recitalul are loc în sala Auditorium a Institutului Cervantes din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta 38).
INTRAREA ESTE LIBERĂ, în limita locurilor disponibile. Rezervarea prin email, la adresa cult3buc@cervantes.es, este recomandată!
 
Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu s-a născut în Bucureşti, în anul 1971. A început studiul chitarei cu Liviu Georgescu, iar în anul 1990 a obţinut Marele trofeu la Festivalul de chitară clasică de la Sinaia. A urmat cursurile Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Academiei de Arte ,,George Enescu” Iaşi (1991-1996), devenind apoi profesor de chitară la Liceul de muzică ,,George Enescu” din Bucureşti. Urmând o pasiune din copilărie, şi-a completat studiile muzicale la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat compoziţia între anii 2002 şi 2006. In paralel, a urmat cursurile doctorale ale aceleiaşi universităţi, obţinând în anul 2008 titlul de Doctor în Muzică, cu o teză referitoare la interpretarea muzicii din Renaştere şi Baroc la chitară clasică. În acelaşi an, a obţinut gradul de lector universitar şi a devenit profesor titular la Departamentul Instrumente de Orchestră - Chitara din cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, poziţie pe care o deţine şi în prezent. Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu are o activitate concertistică susţinută, acesta remarcându-se atât ca solist, cât şi ca membru al formaţiei de muzică tradiţională Imago Mundi, cu care a concertat în România, Italia, Cehia, Slovacia, Turcia. În postura sa de compozitor, a scris lucrări dedicate în special chitarei (două concerte pentru chitară şi orchestră, lucrări solo, lucrări pentru duo sau trio de chitare), dar şi lucrări dedicate unor ansambluri camerale sau orchestrei simfonice. În calitatea sa de profesor, este invitat să susţină cursuri de măiestrie şi să participe în juriile unor concursuri prestigioase din România.
 
Concertul face parte din stagiunea extraordinară VIVA LA GUITARRA care îşi propune, timp de 6 luni, să ofere publicului român noi prilejuri de întâlnire cu acest instrument atât de îndrăgit şi sută la sută spaniol, făcut, aşa cum scria Nicolás María López într-un eseu publicat în 1901, după chipul şi asemănarea sufletului popular. Stagiunea VIVA LA GUITARRA are loc în perioada ianuarie – iunie 2013 şi este organizată de Asociaţia Culturală Kitarodia în parteneriat cu Institutul Cervantes, cu sprijinul fabricii de instrumente HORA SA din Reghin.

0 comentarii: