Cinepolitica: Fostul redactor sef "La Croix" despre papalitate



Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (2 - 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu) aduce în discuție, la această ediție, unul dintre cele mai arzătoare subiecte ale momentului -  alegerea noului suveran pontif, Francisc - printr-o proiecție urmată de o dezbatere. Joi, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu va fi proiectat documentarul „Martor al speranţei: Viaţa lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea”, în regia lui Judith Dwan Hallet, cel mai izbutit film despre cel mai iubit suveran pontif.

Filmul reconstituie traseul celui de-al treilea cel mai longeviv Papă din istoria Bisericii Catolice. Papa Ioan Paul al II-lea a fost un om cu multe talente, care şi-a petrecut anii de formare în Polonia comunistă, ceea ce i-a influenţat profund acţiunile din perioada petrecută pe scaunul de la Vatican. Documentarul are la bază una dintre cele mai apreciate cărți despre viața sa, „Martor al speranţei. Biografia Papei Ioan Paul al II-lea”, de George Weigel (Galaxia Gutenberg, 2007).

Pelicula, proiectată în cadrul programului special Papalitatea azi, va fi urmată de o dezbatere despre rolul Papei în societatea contemporană, despre alegerea cardinalului Jorge Mario Bergoglio în fruntea Vaticanului și despre influența predecesorilor săi. Invitații speciali vor fi Michel Kubler, fostul redactor șef pe probleme religioase la publicaţia „La Croix”, și Adrian Niculescu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), doctor în istorie al Universității Paul Valéry - Montpellier III și fost profesor la Universitatea Catolică din Milano, între 1985 și 1996.

Michel Kubler a venit în București în septembrie 2010, la aproape un an după ce a părăsit funcţia de redactor-şef pe probleme religioase la publicaţia „La Croix”. Aici, conduce Centrul Sfinții Petru și Andrei și este rector al Parohiei catolice francofone Sacré-Coeur din București.

Tot la Cinema Elvira Popescu, vineri, 5 aprilie, de la ora 19.00, scriitorul și filmologul Cristian Tudor Popescu va susține o conferință pe tema Propagandă și manipulare la începuturile cinematografului românesc.

Festivalul Cinepolitica se deschide pe 2 aprilie, la ora 20.00, cu „Bella addormentata”/ „Frumoasa adormită”, de Marco Bellocchio, și se va închide pe 7 aprilie, de la 20.00, cu premiera filmului „The Company You Keep”, în regia lui Robert Redford.

Biletele se vor pune în vânzare la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu – fiecare cinematograf va vinde tichete doar pentru proiecțiile sale -  la prețul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi și studenți, tariful este 7 lei.

Programul complet poate fi consultat aici: http://www.cinepolitica.ro/ro/program

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

Parteneri media: Realitatea TV, Radio Guerilla, Șapte Seri, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Port.ro, Hotnews.ro, Studentie.ro, Ziarul Ring, Observator Cultural, Liternet.ro, Urban.ro, Filmreporter.ro, KoolHunt.ro, Orasulm.eu, Cinefan.ro, Chestii urbane, Cooperativa Urbana, BlogdeCinema.ro, Cărturești, Spectacular Media.

0 comentarii: