Neeligibilitatea ICR

Miercuri, 13 martie, Institutul Cultural Roman (ICR), aflat sub odioasa conducere a lui Andrei Marga a anuntat proiectele ce vor befeneficia de finantare pentru anul 2013. Suma total alocata pentru acest concurs se ridica la 450.000 lei.
Comisiile de "specialitate" (adica in functie de prieteniile sau antipatiile din piata) au decis cine va primi, si cine nu, finantare din partea mai sus numitei organizatii.
Vineri, 19 martie, pe site-ul ICR a aparut urmatoarea precizare: "Eligibilitatea proiectelor se referă strict la aspecte de ordin tehnico-financiar (actele justificative cerute să însoțească proiectele respective) și la încadrarea în legislație.
Se înțelege că, de îndată ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus și corespunde cerințelor legale, proiectul devine eligibil. În acest sens, solicităm respectarea perioadei legale de contestație în așa fel încât să poată fi luate în discuție toate proiectele ce au documentația în conformitate cu OG nr 51/1998 (privind îmbunătățirea sistemelor de finanțarea programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, aprobată prin Legea nr 245/2001 cu modificările și completările ulterioare).
După încheierea perioadei de contestație și analiza contestațiilor, Direcția Generală Promovarea Creației din ICR va publica lista definitivă a proiectelor ce sunt eligibile sub aspectele menționate.
Așa cum s-a anunțat, ultima zi de depunere a contestațiilor este 18 martie."


Absolut interesanta este lista proiectelor considerate eligibile si neeligibile publicata pe site-ul ICR. Pentru cei ce au vreme sa citeasca cele 24 de pagini, lectura se va dovedi a fi o adevarata aducatoare de nervi. Pentru cei ce nu au atat de multa rabdare....va propunem un shortlist cu unele din cele mai importante proiecte aprobate (unele de-a dreptul ridicole) dar si considerate de catre actuala conducere Directie Generaa pentru Promovarea Creatiei (suna pe atat de comunist titulatura precum sunt si membrii sai) ce nu au primit aprobare.
Proiecte eligibile:
Asociatia "MA-CU-MAGIA Cuvantului" - Povesti romanesti din Africa
Asociatia Culturala Ghiocelul - Festivalul International de Folclor "Floarea Giroceana"
S.C. Abplus Events S.R.L. - Caravana vinurilor Premiate Romanesti
Asociatia Philson Young - Turneul "Bucharest Symphony Orchestra" in America de Sud
Asociatia Dynamic Art - World Music Cocktail Fest
Asociatia Culturala Hodaceana - Festivalul Udatul Nevestelor
Fundatia Valente Umane - Dimitrie Cantemir, puntea de aur dintre iluminism si umanism

Proiecte neeligibile:
Fundatia Charta: Festivalul International de Film Bucuresti
Fundatia Sibiu Jazz Festival - Festivalul International de Jazz de la Sibiu
Asociatia Culturala Metropolis - Kinodiseea - Festivalul International de Film pentru copii
Asociatia Culturala Metropolis - Caravana Metropolis - cinema in aer liber
Fundatia Astra Film - Astra Film Festival 2013
Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu - Focus Romania la Tbilisi International Theatre Festival
Asociatia "Societatea Culturala NexT" - NexT Film Festival
S.C. Voodoo Films S.R.L. - "Dupa Dealuri" de Cristi Mungiu. Promovare film prin productie pe suport DVD
Festivalul Cultural FanFest 2013
Asociatia One World Romania - Festivalul International de Film dedicat drepturilor omului One World Romania
Festivalul International de Film Transilvania, editia a XII-a
Asociatia Estenest - Festivalul de animatie Anim'est - editia a VII-a
Fundatia Anonimul - Festivalul International de Film Independent - Anonimul - editia a X-a

Aruncand o simpla privire prin selectia (cel putin idioata) a proiectelor ce au primit finantare nu poti sa nu ramai surprins cand vezi lista proiectelor ce au fost considerate neeligibile.
Intrebarea ce se pune, indiferent de ce parte a baricadei te afli, este: cum de Institutul Cultural Roman alege sa nu finanteze festivale internationale, evenimente importante ce au pus Romania pe harta culturala a Europei in defavoarea festivalului Udatului Nevestelor sau a unui World Music Cocktail Fest?

Mare atentie la urmatoarea idee: noi, toti, contribuabilii platim pentru astfel de evenimente din fondurile alocate de Guvern ICR-ului. Aici este partea interesanta si ideea ce are trebui sa fie, intr-adevar, deranjanta pentru foarte multi din locuitorii spatiului danubiano-pontic in care aceasta organizatie, devenita sumbra, isi desfasoara activitatea.

0 comentarii: