Festivalul Ideilor: O intalnire cu Gigi CaciuleanuGigi Căciuleanu, coregraf şi balerin de talie internaţională participă la cea de-a treia conferinţă despre cultură şi identitate, organizată de Institutul ASPEN România, organizaţie apolitică dedicată promovării dialogului, leadershipului și dezvoltării economice, în colaborare cu Festivalul Internaţional ”George Enescu”, Institutul Cultural Român, Biblioteca Central Universitară, Fundaţia Universitară Carol I şi OMA Vision, în seria “Festivalul Ideilor”.
Conferinţa va avea loc astăzi, 17.09.2013, începând cu ora 19.00, la Ateneul Român.

Domnul Gigi Căciuleanu a fost Director Artistic al Baletului Naţional din Chile din anul 2001 şi si-a  împarțit activitatea de creaţie coregrafică între Compania sa din Paris, Baletul Naţional din Chile şi TBOD din Constanţa. În 2002 a primit la Santiago premiul Altazor, echivalentul Oscarului, pentru spectacolul Gente şi în 2003 este  numit cel mai bun coregraf internaţional al anului de către Cercul Criticilor de Artă din Chile. Domnul Căciuleanu este decorat în Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere, şi în România cu Steaua de Aur in grad de Cavaler. Continuă în Franţa şi în lume să predea tehnica sa specifică şi să transmită stilul său original de dans contemporan sub formă de ateliere şi master-class în cadrul instituţiilor de prestigiu precum: Conservatorul Naţional Superior La Villette, l' Ecole de l' Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry şi Rennes.

Scopul evenimentelor din seria „Festivalul Ideilor” este să creeze un spaţiu de întâlnire interdisciplinar, inclusiv şi interogativ care să valorizeze contribuţii şi experienţe individuale şi să le pună în dezbatere.

Participanții la eveniment vor fi atât reprezentanți ai mediul de afaceri, personalităţi culturale, reprezentanți ai societății civile cât şi reprezentanţi ai presei culturale şi artistice, inclusiv membri ai Institutului Aspen şi participanţi în programele de leadership Aspen.

Temele dezbătute în cadrul acestui eveniment vor fi legate de importanţa festivalurilor de mare anvergura pentru dezvoltarea culturală, socială, economică şi urbană a comunităţilor, oraşelor şi ţărilor în care se desfăşoară precum şi modurile în care arta şi cultura, din ţară şi din străinătate, pot servi ca piloni ai identităţii/noii identităţi româneşti şi europene. De-a lungul anilor, România a oferit patrimoniului universal un număr semnificativ de artişti ce şi-au exprimat talentul atât in România cât şi locuind în alte ţări. Pentru a integra moştenirea diasporei în identitatea oricărei ţări este necesară asumarea acesteia şi discutând despre poveşti de succes individuale încercăm să atingem şi chestiunile semnificative care ajută la construcţia unei identităţi naţionale.

Cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul “George Enescu”, se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.  Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

0 comentarii: