Tara lui Enescu

Veniţi alături de noi duminică, 15 septembrie, de la ora 17:00, să construim împreună ”ȚARA LUI ENESCU” în Piaţa Roma (Centrul Vechi, la statuia Lupoaica). Vom monta, alături de toți iubitorii Festivalului Enescu care ni se alătură, o expoziție de fotografii, oferite de colaboratorii contului de Facebook „273 de locuri pe care să le vezi înainte să pleci din România”, care arată locuri frumoase, oameni buni și valori care fac România să crească.

Fotografiile sunt decupate în formă de piese de puzzle, iar participanții la eveniment vor avea ocazia să le monteze, la fel cum, în viața reală, fiecare proiect și fiecare acțiune pe care o facem în spațiul public au un impact asupra modului în care se dezvoltă România.

Fiecare imagine are un titlu care corespunde unei valori promovate prin proiectul derulat în acest an de Festivalul George Enescu – Bucureștiul Creativ – care urmărește transformarea Capitalei într-un spațiu magic, al creativității și al valorilor.

Ce vom face?
Mai întâi, vom pune amprenta magică: vom acoperi gardul fostului Magazin Bucureşti cu un banner uriaş al Festivalului George Enescu şi al Bucureştiului Creativ. Apoi trecem la montarea Ţării lui Enescu, recompunând toate fotografiile din pieste de puzzle. Și poate avem și muzică.

În final, va rezulta o compoziţie originală, cu imagini ale unora dintre cele mai frumoase locuri din România. Aceasta e Ţara lui Enescu, adică ţara noastră, a celor care credem în frumos, în adevăr, în principii şi în creativitate.

Proiectul, realizat în cadrul unui parteneriat între Festivalul George Enescu, echipa „273 de locuri pe care să le vezi înainte să pleci din România” și OMA Vision, va putea fi vizitat, admirat şi fotografiat în Piaţa Roma în perioada 15-28 septembrie.

Construirea Ţării lui Enescu va avea loc în Piaţa Roma (lângă fostul Magazin Bucureşti) duminică 15 septembrie, începând cu ora 17:00. Accesul este liber.

Ţara lui Enescu” este un proiect prezentat în cadrul Bucureştiului Creativ. Bucureștiul creativ este un concept care își propune să transforme Capitala într-un spațiu magic, al creativității și valorii, al muzicii și al artei urbane. Este pentru prima dată când un eveniment cultural internațional de talia Festivalului Internațional “George Enescu” capătă o asemenea dimensiune, prin intermediul unei olimpiade culturale care se desfășoară în același timp cu Festivalul, în spații publice importante din Capitală, reunind peste 30 de proiecte, expoziții, instalații și activități cu intrarea liberă.

Apelul de proiecte pentru Bucureștiul Creativ a fost lansat pe data de 30 iunie și a urmărit atragerea unor proiecte care promovează în spațiul public valori care fac o comunitate să funcționeze și să se dezvolte: bine, libertate, responsabilitate, solidaritate, frumos, respect, implicare, participare, creativitate, deschidere, curaj, tenacitate, cooperare, onestitate, corectitudine, comunicare, inițiativă, generozitate, compasiune, eleganță, comunitate. Proiectele selectate acoperă o paletă largă, din toate sferele publice: artiști independenți, ONG-uri, companii și instituții ale statului.

Bucureștiul creativ poartă amprenta și spiritul lui Enescu, reinterpretate prin identitate vizuală, prin creație în forme plastice, prin promovarea valorilor în care Maestrul a crezut. „Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunţarea la ideal ridează sufletul ”, a spus George Enescu.

Cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul “George Enescu”, se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară. Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

0 comentarii: