Violonista româncă Silvia Marcovici urcă pe scena Ateneului Român alături de legendarul pianist Evgeny Kissin



Silvia Marcovici este cunoscută pentru interpretările sale alături de unele dintre cele mai bine cotate orchestre ale lumii, de la Royal Concertgebouw Orchestra, la New York Philarmonic și colaborările cu dirijori-emblemă ai lumii precum Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici.

Violonista Silvia Marcovici va urca mâine, de la ora 17.00, pe scena Ateneul Român alături de legendarul pianist Evgney Kissin și de violoncelistul rus Alexander Kniazev. Trio-ul va interpreta lucrări de Franz Schubert într-un recital excepțional, care urmează direcția Festivalului Internațional “George Enescu” de a aduce împreună pe aceeași scenă mari nume ale muzicii internaționale și nume importante ale muzicii clasice românești.

Despre colaborarea cu Silvia Marcovici și cu Alexander Kniazev, pianistul Evgeny Kissin, considerat „un geniu” de către dirijorul Herbert von Karajan, mărturisea într-un interviu acordat de curând presei din România: “Felul în care cei doi simt şi interpretează muzica e foarte aproape de sufletul meu, de aici această alegere. Ne simţim bine când cântăm împreună fiindcă percepem muzica într-un fel similar. Ador să interpretez alături de ei!”.

Silvia Marcovici s-a născut în România, la Bacău. A studiat vioara la Bacău și la București cu Harry Coffler şi cu Ștefan Gheorghiu. A cântat pentru prima oară în public la vârsta de 13 ani. În 1969 a fost laureata concursului Marguerite Long /Jean Thibaud, iar un an mai târziu a câștigat premiul întâi la Concursul „George Enescu” din București.
A debutat la numai 16 ani, alături de Residentie Orkest din Haga sub bagheta compozitorului Bruno Maderna. A interpretat, ca solistă,  inclusiv alături de celebra Orchestră Simfonică din Londra. La invitația dirijorului Claudio Abbado a evoluat, de asemenea,  pe scena Teatrului La Scala din Milano. În anul 1972, a fost invitată de Leopold Stokowski să interpreteze la Royal Festival Hall, concertul fiind  înregistrat de prestigioasa casă de discuri Decca.
În anul 1976, în plin regim comunist, Silvia Marcovici a emigrat în Israel. La începutul anilor ’80, Silvia Marcovici s-a stabilit în Germania.

De-a lungul timpului, Silvia Marcovici a interpretat alături de unele dintre cele mai cunoscute orchestre din lume: Royal Philarmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, New York Philarmonic, colaborând, de asemenea, cu dirijori faimoși precum Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici.
Silvia Marcovici concertează periodic în America de Nord și America de Sud, Europa, Japonia, Israel. Cântă pe o vioară Albani, fabricată în jurul anului 1800.

Informații suplimentare:
Festivalul “George Enescu” se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013 în București și în mai multe orașe din țară.  Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

0 comentarii: