Martin Winkler în rolul lui Alberich în tetralogia lui Wagner la Festivalul George Enescu



Bas-baritonul Martin Winkler va interpreta rolul lui Alberich în tetralogia lui Wagner în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, în zilele de 15, 16, 19 şi 22 septembrie, la Sala Palatului. Concertele seriei Wagner vor fi susţinute de Orchestra Radio Berlin, sub bagheta maestrul Marek Janovsky.
Festivalul George Enescu celebrează anul internațional Richard Wagner, prezentând pentru prima dată în ultimii 50 de ani, Tetralogia Inelul Nibelungilor. Aurul Rinului, Walkiria, Siegfried și Amurgul Zeilor, cele mai spectaculoase lucrări ale genului de operă din toate timpurile, vor fi interpretate în concert de către Orchestra Simfonică Radio din Berlin, condusă de dirijorul Marek Janowski (Sala Mare a Palatului). Combinând elemente din mituri germane și scandinave, Wagner a scris el însuși libretele, imaginându-și „opera de artă totală”. Inelul magic făcut de piticul Alberich din aurul furat de la Fiicele Rinului, bijuterie care conferă putere asupra întregii lumi, este motivul intrigii care implică trei generații de protagoniști, zei și personaje mitologice. Din distribuție fac parte unii dintre cei mai importanți soliști de repertoriu wagnerian ai momentului și unii dintre cei mai reprezentativi soliști de operă din România.
Bas-baritonul Martin Winkler s-a născut în Bregenz, Austria. A studiat la Universitatea din Viena, alături de Walter Berry. S-a bucurat de un succes uriaş la debut, în rolul Klingsor din Parsifal de Wagner (Tallinn, 2011), ceea ce i-a oferit ulterior roluri importante în operele wagneriene.  În iarna lui 2011 a interpretat cu succes rolul principal în premiera mondială Gogol, de Lea Auerbach, pe scena Teatrului din Viena. Alte roluri importante: rolul principal în Le Grand Macabre de Gyorgy Ligety (la Komische Oper Berlin), tatăl din Hansel și Gretel pentru Opera de Stat din Praga, Mascarada de Carl Nielsen cu Opera Regală din Covent Garden etc. Planurile de viitor includ rolul principal în Der Fliegende Hollander a lui Wagner, în Brno, rolul lui Oreste în Elektra lui Strauss, în Warsaw, Kaspar în Der Freischutz, în Limoges și debutul său cu MET în New York ca Graf Waldner în Arabella.
Concentrându-se atât pe personaje rebele ale muzicii contemporane, cât și pe roluri clasice de bufon, el s-a alăturat operelor Schleswig Holstein, Staatstheatre Schwerin și a avansat rapid la Komische Oper în Berlin interpretând roluri ca Don Magnifico în Cenerentola lui Rossini, Dr. Bartolo în Bărbierul din Sevilla și, de asemenea, rolul principal în Sweeney Todd a lui Sondheim.
Mai multe detalii despre artiştii care participă la eveniment puteţi găsi pe site-ul festivalului - http://festivalenescu.ro/groups/seria-wagner

0 comentarii: