Program Cinepolitica Extra Time

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica face o oprire în această toamnă, între 23 și 25 septembrie, la Cinema Elvire Popesco din București, pentru o porție de filme pe teme politice, la zi, „un aperitiv” pentru ediția din primăvara lui 2014. Cinepolitica Extra Time înseamnă cinci filme, o lansare de carte și o dezbatere despre manipularea în mass-media.

Luni, 23 septembrie
18:00 „Tot ceea ce sclipește” / „All That Glitters” / „Mlčeti zlato” (documentar, Cehia, 2010) Regia: Tomaš Kudrna

Filmul abordează o temă fierbinte pentru societatea românească, în contextul protestelor și dezbaterilor despre Roșia Montană: soarta unor săteni din Kîrgistan, care se confruntă cu tonele de cianuri ale unei mini de aur exploatate de o firmă canadiană. În 1998, două tone de cianuri de la mina Kamtor s-au scurs într-un râu, otrăvind ape, pământuri, animale și pe miii de locuitori ai zonei. Documentarul a câștigat Premiul pentru Cel mai bun film politic la prima ediție Cinepolitica (2012).

20:00 „Cei cinci din Central Park” / „The Central Park Five” (documentar, SUA, 2012)
Regia: Ken Burns, Sarah Burns, David McMahon

Unul dintre cele mai bune filme lansate în 2012, potrivit „The New York Times”. Folosind înregistrări de arhivă, interviuri cu cei implicați și cu experți și conturând clar contextul politic și social, documentarul arată cum a fost posibil ca patru tineri afro-americani și un hispanic să fie închiși pe nedrept pentru violarea unei femei în Central Park din New York, în aprilie 1989. Adevărul a ieșit la iveală abia după ce patru dintre ei și-au ispășit sentințele: în 2002, un criminal și violator condamnat pe viață și-a recunoscut fapta.

Proiecţii urmate de dezbaterea cu tema „Manipularea în mass-media”, moderată de analistul Bogdan Ficeac.

Marţi, 24 septembrie
17:30 Lansare de carte: „Infernul vândut ca Paradis”, de Sorin Ilieşiu; participă autorul şi criticul Titus Vîjeu
18:00 „Examenul”/„The Exam” / „A vizsga” (ficţiune, Ungaria, 2011) – Regia: Péter Bergendy

Revoluţia eşuată din 1956 a dus la o creştere semnificativă a supravegherii sovietice în Ungaria şi la o lege care prevedea ca fiecare ofiţer al Securităţii Naţionale să fie verificat, fără să-şi dea seama, pentru a se vedea dacă era cu adevărat devotat cauzei comuniste, ajungându-se la situaţia schizofrenic paranoică în care fiecare spion nu doar spiona, ci era şi spionat la rândul său.
Filmul a câștigat numeroase premii, printre care trofeul Gold Hugo la Festivalul Internațional de Film de la Chicago.

20:00 „Spune-mi cu cine te însoţeşti” / „The Company You Keep” (ficţiune, SUA, 2012) – Regia: Robert Redford

Jim Grant (Robert Redford) este un avocat şi un tată singur, care îşi creşte fiica în suburbiile liniştite din Albany, New York. Însă viaţa îi este complet dată peste cap atunci când adevărata lui identitate e dezvăluită de către un reporter. Cu decenii în urmă, el fusese membru al unei gupări radicale, acuzată de incendieri şi crime în timpul protestelor împotriva Războiului din Vietnam. După 30 de ani trăiţi în anonimat, Grant trebuie să fugă. Cu FBI-ul pe urmele sale, el porneşte în căutarea singurei persoane care i-ar putea curăţa numele şi trecutul.

Miercuri, 25 septembrie
20:00 „Conspiraţia” / „Closed Circuit” (ficţiune, SUA-Marea Britanie, 2013) – Regia: John Crowley

AVANPREMIERĂ. Un caz internaţional de terorism îi aduce laolaltă pe doi foşti iubiţi – interpretați de Eric Bana și Rebecca Hall - care ajung să fie avocaţi ai apărării într-un proces intentat unui terorist. Cei doi îşi vor vedea curând vieţile puse în pericol, iar limitele loialității și rezistenței lor vor fi testate. Scenariul îi aparține lui Steve Knight, scenaristul lui „Dirty Pretty Things” și „Eastern Promises”, iar regia este semnată de John Crowley („Boy A”).
Filmul are o distribuție selectă: alături de Eric Bana și Rebecca Hall apar Ciårán Hinds, Riz Ahmed, Anne-Marie Duff, Kenneth Cranham, Denis Moschitto, Julia Stiles şi Jim Broadbent.


0 comentarii: