Lansare Le temperament oecumenique



Festivalul Internațional George Enescu găzduiește, vineri, 20 septembrie 2013, începând cu ora 19.00,  la standul Editurii Humanitas din Foaierul Ateneului Român, o întâlnire cu muzicianul Jordi Savall și cu istoricul Neagu Djuvara, cu ocazia lansării volumului Le tempérament œcuménique de Filip-Lucian Iorga (convorbiri cu Jean Delumeau, Neagu Djuvara, Jacques Le Goff, Emmanuel Le Roy Ladurie, Eric Mension-Rigau și Jordi Savall).
Evenimentul moderat de Oana Marinescu îi va avea ca invitați pe Jordi Savall, Neagu Djuvara, Zoe Petre și Filip-Lucian Iorga.
Le tempérament œcuménique este o carte în care cinci istorici și un muzician pasionat de istorie ne împărtășesc gândurile lor despre ecumenism, despre rădăcini și memorie, despre identitatea și evoluția Europei, despre moarte și destin, despre importanța educației, locul religiei în lumea contemporană, sensul istoriei, obiectivitate și empatie, despre temeri și bucuria de a trăi, despre democrație și extremisme, despre evoluțiile demografice și încălzirea globală. O carte care nu-și propune să ofere rețete, ci să îndemne la reflecție.
Filip-Lucian Iorga stă de vorbă cu personalități din lumea culturală românească și europeană care aparțin celor trei mari confesiuni creștine (ortodocși, catolici și protestanți). Prin participanţii la dialoguri sunt reprezentate trei generaţii şi două spaţii, Occidentul şi Orientul european, sunt așezate împreună arta și istoria, în încercarea de a reflecta, dincolo de clișee, asupra unora dintre cele mai complicate probleme cu care se confruntă omul contemporan.
Volumul este dedicat memoriei sopranei Montserrat Figueras (1942-2011), soția lui Jordi Savall și amintirii istoricului francez Pierre Chaunu (1923-2009) și a apărut în Franța, la Editions Baudelaire, cu sprijinul Fundației Culturale Erbiceanu.
Jordi Savall s-a născut la Igualada, în Spania, la 1 august 1941. Este un muzician catalan spaniol, violist, dirijor, compozitor și profesor. A studiat violoncelul la Conservatorul din Barcelona și s-a specializat apoi în viola da gamba. Repertoriul său vast se întinde de la muzica medievală la muzica secolului al XIX-lea, dar specialitatea sa este muzica renascentistă și barocă. Este una dintre cele mai importante personalități care se dedică de câteva decenii redescoperirii și revalorizării muzicii vechi. Este fondator și dirijor al ansamblurilor Hesperion XXI, Le Concert des Nations și La Capella Reial de Catalunya. A fondat, de asemenea, casa de discuri Alia Vox. Are o intensă activitate concertistică (cca. 150 de concerte pe an) și publică aprox. 6 înregistrări în fiecare an. Prin muzica sa, pledează pentru dialogul între culturi și religii. Este Artist pentru pace al UNESCO și a primit numeroase distincții, printre care Premiul G. Fr. Händel din Halle (2009), Premiul Grammy (2011), Premiul Léonie Sonning (2012).
Jordi Savall a înregistrat mai bine de 170 de discuri, de-a lungul carierei sale. Printre acestea: muzica originală a filmului Tous les matins du monde (Premiul César pentru cea mai bună coloană sonoră); Monteverdi, L’Orfeo / Favola in musica (DVD); Joan Cabanilles – Batalles, Tientos e Passacalles; La Folia; Jean-Baptiste Lully: L’Orchestre du Roi Soleil; Diaspora Sefardi: Romances & Musica Instrumental; Carlos V. Mille Regretz: La Canción del Emperador; Alfons V El Magnanim: El Cancionero de Montecassino; J. S. Bach: Die Kunst der Fuge; L’Orchestre de Louis XIII; Le Parnasse de la Viole: Pièces de viole par Marin Marais et Monsieur de Sainte-Colombe le fils; Entremeses del Siglo de Oro; Villancicos y Danzas criollas; Isabel I, Reina de Castilla; Harmonie Universelle; Les Grandes Eaux Musicales de Versailles; Don Quijote de la Mancha. Romances y Músicas (CD-carte); Orient-Occident; Christophorus Columbus: Paraísos Perdidos (CD-carte); Ludi Musici; Francisco Javier – La Ruta de Oriente (CD-carte); Jérusalem - La ville des deux Paix: La Paix céleste et la Paix terrestre (CD-carte); The Celtic Viol, 2 volume; Istanbul – Dimitrie Cantemir, « Le Livre de la Science de la Musique » et les traditions musicales Sépharades et Arméniennes; Le Royaume oublié – La Croisade contre les Albigeois. La tragédie Cathare (CD-carte); El Nuevo Mundo – Folias Criollas; Le Concert Spirituel au temps de Louis XV; Dinastia Borgia – Chiesa e potere nel Rinascimento (CD-carte); Marin Marais – Pièces de Viole des Cinq Livres; Erasmus van Rotterdam. Eloge de la Folie (CD-carte). În ultimii ani, Jordi Savall a promovat în lume muzica lui Dimitrie Cantemir, iar anul acesta a publicat CD-ul Esprit des Balkans, care cuprinde și muzică tradițională românească.
 
Neagu Djuvara s-a născut în Bucureşti, la 18 august 1916. A studiat în Franţa, este licenţiat în Litere la Sorbona (Istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). În mai 1972 şi-a obţinut doctoratul de Stat la Sorbona, cu o teză de filozofia istoriei, coordonată de Raymond Aron.  
După ce a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial (1941) şi după ce a fost rănit în apropierea Odessei, a intrat ca diplomat la ministerul român al Afacerilor Străine (mai 1943). A fost trimis, chiar în dimineaţa zilei de 23 august 1944, pe post de curier diplomatic, la Stockholm, unde fusese numit secretar de legaţie. După preluarea puterii în România de către comunişti, a trăit în exil la Paris, unde a activat în mai multe organizaţii ale exilului românesc şi a coordonat acţiuni anticomuniste, în colaborare cu serviciile secrete american şi francez. Din 1961 până în 1984 a fost consilier diplomatic şi juridic al ministerului de Externe al Republicii Niger din Africa subsahariană. În 1990 a revenit în România şi este astăzi una dintre vocile cele mai respectate ale societăţii româneşti. 
Dintre lucrările lui Neagu Djuvara, menţionăm: Civilisations et lois historiques. Essai d’étude comparée des civilisations, Paris, Mouton, 1975 (în limba română, Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor, Ed. Humanitas, 1999), Le pays roumain entre Orient et Occident. Les Principautés danubiennes dans la première moitié du XIXe siècle, Paris, POF, 1989 (în română, Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne, Ed. Humanitas, 1994); Bucarest – Paris – Niamey et retour ou Souvenirs de 42 ans d’exil (1948-1990), Paris, L’Harmattan, 2004 (în română, Amintiri din pribegie, Ed. Humanitas, ajunsă în 2012 la cea de-a zecea ediţie); O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, Ed. Humanitas, 1999; Însemnările lui Gheorghe Milescu, Ed. Humanitas, 2004; Există istorie adevărată?, Ed. Humanitas, 2004; Thocomerius – Negru-Vodă. Un voivod de origine cumană la începuturile Ţării Româneşti, Ed. Humanitas, 2007; Ce au fost „boierii mari” în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (secolele XVI-XX), Ed. Humanitas, 2010.
 
Filip-Lucian Iorga s-a născut la 16 iulie 1982, în Bucureşti. Din 2011 este doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti, cu teza Imaginarul genealogic al familiilor boiereşti din Moldova şi Ţara Românească, în secolul al XIX-lea, pregătită sub coordonarea profesorului Lucian Boia. În 2009-2010 a efectuat un stagiu de cercetare doctorală la Paris, la Centre de Recherches en Histoire du XIXe Siècle, de pe lângă Universităţile Paris I Panthéon-Sorbonne şi Paris IV Sorbonne, sub coordonarea profesorului Eric Mension-Rigau. În prezent, este cadru didactic asociat la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, lector al Fundației Calea Victoriei și membru al Institutului Român de Genealogie și Heraldică Sever Zotta. În 2008 a primit Medalia Regele Mihai pentru Loialitate.
Cărți publicate: Strămoşi pe alese. Călătorie în imaginarul genealogic al boierimii române, Bucureşti, Editura Humanitas, 2013; Breviar pentru păstrarea clipelor (convorbiri cu Alexandru Paleologu), Bucureşti,  Editura Humanitas, 2005, 2007, 2012; Les Cazaban. Une chronique de famille (împreună cu Eugen Dimitriu), Bucarest, les Éditions Universal Dalsi, 2007; Genocidul comunist în România. Vol. IV. Reeducarea prin tortură (împreună cu Gheorghe Boldur-Lăţescu), Bucureşti, Editura Albatros, 2003.

0 comentarii: