Astra Film on Tour ajunge la Bucuresti (la Muzeul Taranului Roman)



Între 29 și 31 ianuarie 2016, Astra Film on Tour aduce la București, la Muzeul Național al Țăranului Român, 6 documentare de top din programul AFF 2015. Proiecțiile sunt programate în fiecare zi cu începere de la ora 18:00. Anul 2015 nu poate fi încheiat pe deplin fără a vedea aceste 6 bijuterii cinematografice care au primit aprecierea publicului și premii în toate colțurile lumii.
 
Prima zi de Astra Film on Tour la București, vineri, 29 ianuarie 2016, debutează cu With or Without You (regia Hyuckjee Park) – Premiul Juriului, secțiunea Internațional la AFF 2015 - un film observațional care surprinde lucrurile mărunte de zi cu zi din viața a două femei vârstnice care locuiesc împreună într-un sat coreean, lucruri mărunte care de fapt înseamnă totul atunci când moartea se apropie lent dar sigur. De la ora 19:45, va fi proiectat Spartacus & Cassandra (regia Ioannis Nuguet) distins cu Marele Premiu la AFF 2015. Filmul este o incursiune emoționantă în universul a doi frați romi de origine română care locuiesc în suburbiile Parisului. La vârsta la care alții copii își petrec timpul jucându-se, ei sunt puși să facă o alegere care le va schimba viitorul: o viață pe străzi în sărăcie alături de părinți ori o viață mai sigură cu un acoperiș deasupra capului și acces la educație alături de o familie adoptivă.
 
Filmele programate sâmbătă, 30 ianuarie 2016, urmăresc puterea ecranului, ca mediu de transmitere și înțelegere a realității. The Wolfpack (regia Crystal Moselle) face cunoscută viața a șase frați adolescenți a căror tată a decis că trebuie să-i protejeze de societate, așa că nu le-a permis niciodată să părăsească apartamentul în care locuiesc situat în centrul New York-ului, în schimb le-a dat undă verde la colecția sa de filme de ficțiune. Adolescenții își petrec timpul vizionând filme și reconstituind scenele lor preferate. De la ora 19:30, I am the People (regia Anna Roussillon) urmărește modul în care Farraj, un om simplu care se ocupă cu cultivatul pământului, trăiește revoluția egipteană din fața televizorului, în comparație cu conaționalii săi aflați în miezul revoltei. 
 
Duminică, 31 ianuarie 2016, ultima zi de proiecții, începe cu filmul Left on Purpose (regia Justin Schein), portretul unui fost activist părăsit de colegii alături de care cândva milita pentru cauze comune și care luptându-se cu despresia clinică, alcoolul și drogurile se teme să nu devină o povară pentru ceilalți. Ideea sinuciderii ca ulltim act politic se conturează cu tot mai multă forță în mintea sa. De la ora 19:30, filmul The Seven dwarfs of Auschwitz (regia Ursula Macfarlane) face cunoscut cazul a șapte frați pitici din Maramureș, cântăreți și interpreți, care ajung în timpul ocupației naziste cobai pentru experimentele doctorului Mengele, în mod miraculos, tocmai acesta fiind și motivul pentru care scapă cu viață.
 
„Astra Film on Tour este o extensie a festivalului de la Sibiu, oferind cinefililor din alte orașe ocazia unică de a vedea o selecție a celor mai bune filme care au rulat la AFF 2015. În multe cazuri, aceste filme extrem de apreciate la nivel internațional nu ajung să fie proiectate nici măcar în București, un oraș înțesat de cinemauri și evenimente de profil. De mai bine de 20 de ani, Astra Film Festival promovează filmul documentar în România și chiar dacă la începuturi acest gen de cinema era aproape necunoscut, datorită festivalului producția tot mai numeroasă de documentare la nivel global a ajuns să trezească și interesul publicului din România.” a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.
 
Proiecțiile vor avea loc în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român – Șoseaua Kiseleff 3, Sector 1, București. Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.
Astra Film On Tour la București este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Județean Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român. 
 
Un eveniment suținut de Radio România Cultural.
Cea de-a XXIII-a ediție a Astra Film Festival va avea loc la Sibiu între 17 și 23 octombrie 2016.

0 comentarii: