Povestea de basm a Capitalei Culturale Europene

Patru Spirite, simbol al Credinței, Inovației, Restaurării și Potopului, au condus prin Wrocław paradele locuitorilor. Spectacolul „Deșteptarea”, care vorbește despre istoria orașului, a inaugurat pe 17 ianuarie Capitala Culturală Europeană 2016.
 
Duminică, 17 ianuarie, la ora 16.00, cele Patru Spirite ale Wrocław-ului, având înălțimea de câțiva metri fiecare, au pornit către centru din patru cartiere ale orașului: Biskupin, Grabiszyn, Karłowice și Popowice. Fiecare dintre ele a condus câte o paradă a locuitorilor veniți în piață pentru a participa la această poveste artistică a istoriei orașului. Aici a fost organizat un spectacol în aer liber, de mare amploare, la care au participat 1300 artiști, 200 coriști, 50 soldați și 300 biciliști. Elemente de scenografie au fost clădirile vechi, completate de 30 instalații de lumină, 30 marionete uriașe și cinci tramvaie. Această manifestare spectaculoasă, pe care regizorul Chris Baldwin a numit-o „Deșteptarea”, a inaugurat Capitala Culturală Europeană 2016.
 
Evenimentele care au inaugurat CCE 2016 au început sâmbătă, 16 ianuarie. Oaspeții au fost întâmpinați de 170 de machete ale celor mai importante clădiri din Europa, care, alături de câteva prezentări multimedia, au fost  expuse la Muzeul de Arhitectură în cadrul expoziției „Made in Europe. 25 de ani de Premiu «Mies van den Roche Award» acordat de Uniunea Europeană în domeniul arhitecturii contemporane”. Iubitorii de teatru și pictură au fost captivați de proiectul „Muzeul Visurilor”, în cadrul căruia Jacqueline Kormuller și Peter Wolf au lansat invitații, la Teatrul Național, la spectacole bazate pe opere de artă excepționale, printre altele la „Seara” lui Kandinski și „Întâlnirea” lui Podkowiński. Iubitorii de muzică și sculptură au participat la expoziția „Sunete” a artistului basc Eduardo Chillidy și la instalațiile de sunet ale lui Gorka Alda, organizate la Galeria BWA Awangarda.
 
Pe parcursul întregului weekend s-a desfășurat un festival ai cărui eroi au fost Melina Mercouri, actriță și creatorul CCE, și compozitorul Iannis Xenakis, ale cărui lucrări au putut fi ascultate în cadrul concertelor de la Forumul Național de Muzică. Xenakis i-a inspirat și pe Cezar Duchnowski și Paweł Hendrich, membri ai formației Phonos ek Mechanes, care au susținut concerte la CeTA, dar și pe Zbigniew Karkowski, care a prezentat compoziții inspirate din creația compozitorului grec.
Au fost organizate miniconcerte în locuri rar asociate culturii, ca de exemplu în spitale, orfelinate sau gări. – Am vrut să arătăm că cultura este pentru fiecare, nu numai pentru clienții fideli ai teatrelor sau galeriilor de artă – a explicat Wiola Samborska.
 
Acestea sunt doar câteva dintre cele aproape o sută de inițiative care au inaugurat această mare sărbătoare a culturii.

0 comentarii: