Tatiana Fiodorova. Când o carte devine un mesaj / FUTURE MUSEUm

Tatiana Fiodorova. Când o carte devine un mesaj / FUTURE MUSEUm
 
27.01. – 11.03.2016
Vernisaj: 27.01. / 19:00
Future Museum (Ion Ghica, 11, București)
www.futuremuseum.ro
luni – vineri / 8.00 – 16.30

„Când o carte devine un mesaj” este prima expoziție solo a Tatianei Fiodorova în București. Sub forma unei retrospective, ea va prezenta cărțile ei de artist, un mijloc de expresie predominant al Tatianei. Expoziția include „În căutarea corpului social al artistului sovietic”, „Pașaport sovietic”, „Fabrica Steaua Roșie” și publicațiile unice ale lui Vasile Lefter. Două cărți noi, „Basarabia și locuitorii ei” și „Hârtie igienică harta București” au fost realizate special pentru această expoziție.

Tatiana Fiodorova – artist, curator și profesor din Republica Moldova – lucrează cu teme politice și sociale contemporane, de multe ori analizate prin relația contextuală cu istoria Uniunii Sovietice. Anumite zone ale practicii sale sunt contextualizate prin intermediul lucrărilor tatălui ei decedat prematur, artistul Vasilii Lefter, care a lăsat o mare arhivă de caiete, schițe, desene, jurnale, manuale, postere și fotografii documentare.

Tatiana Fiodorova (1976) s-a născut și trăiește în Chișinău, Republica Moldova. Lucrează cu instalații, performance-uri, artă publică, video și cărți de artist. Lucrările sale au fost expuse la Festivalul de Fotografie de la Delhi; programul paralel al Bienalei de Artă Contemporană din Moscova (2015); Salonul de proiecte la Viennafair (2013); Bienala de la Berlin (2012); Bienala de Artă Contemporană din Moscova (2011); Periferic 8: Bienala Română de Artă Contemporană (2008); Muzeul de Artă Contemporană București; freiraum Q21 International; MuseumsQuartier din Vienna, Kalmar Art Museum; MOCAK Krakow, Neues Museum Weimar; Docks en Seine din Paris; Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și în galerii ca Karlín Studios din Praga; Zacheta Project Room din Varșovia; Anzenberger Gallery din Viena; Constitution Hill din Johannesburg; Galeria apARTe din Iași; Alert Studio din București; Galeria Arsenal din Białystok; Complexul Muzeal Național de Cultură și Artă "Mystetskyi Arsenal" din Kiev; Centrul de Cercetare a Culturii Vizuale și Politice din Kiev; «ЦЭХ» din Minsk, Welch School Galleries din Atlanta (USA); Centrul Garaj de Cultură Contemporană din Moscova; Galeria Short Cuts din Namur; WG KUNST din Amsterdam; Centrul M’ARS pentru Artă Contemporană din Moscova; Centrul Național de Artă Contemporană NCCA din Moscova; Universitatea Donau din Krems; Galeria Emil Filla din Ústí nad Labem; Galeria Zpatiu din Chișinău etc.

Expoziția este susținută de Future Museum, o platformă deschisă, ale cărei proiecte sunt selectate prin open-call adresat artiștilor din România și Republica Moldova. Etosul galeriei este credința în concepte neexplorate, intenții necunoscute, fenomene necunoscute, scheme nedescoperite și teorii fără precedent.

0 comentarii: