Proiecție eveniment „La moara cu noroc” și „Orizont” la Cinema Muzeul Țăranului



Bucureștenii sunt așteptați luni 1 Februarie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului – Studio Horia Bernea la o proiecție eveniment cu cele două lungmetraje adaptate după nuvela lui Ioan Slavici, “Moara cu noroc”.
 
Este vorba despre pelicula “La moara cu noroc” în regia lui Victor Iliu, dar și cel mai nou film regizat de Marian Crișan ,“Orizont”.
 
Evenimentul, organizat de ROVA FILM cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Arhivei Naționale de Filme dar și al Muzelui Țăranului Român, se va desfășura în prezența actorilor Ioana Bulcă și Constantin Codrescu (protagoniștii ecranizării din 1955) și Rodica Lazăr și András Hatházi (actorii din “Orizont”), dar și a regizorului Marian Crișan.
 
Intrarea la cele două proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.
 
“Filmul “Orizont” al lui Marian Crișan e mai mult decît o performanță personală a autorului, e un nou început pentru cinematografia română însăși, pe una din cele două coordonate considerate tradițional prin excelență reprezentative: filmul istoric sau de epocă și ecranizările/adaptările din literatura clasică”, declară criticul de film Valerian Sava. “Pe primul palier, un nou început a fost în 2015 “Aferim!” al lui Radu Jude, la fel cum este în 2016 adaptarea liberă sub titlul de mai sus a nuvelei-roman a lui Ioan Slavici “Moara cu noroc”. Cei doi fac un amețitor salt “neck-at-neck” pe teritorii neatinse timp de un deceniu și jumătate de congenerii Noului Cinema Românesc, cu o temeritate a înnoirilor similară doar manifestelor Noului Film German din jurul anului 1970, care se proclama „fără nici o legătură” cu predecesorii din prima jumătate a secolului” continuă Valerian Sava.  
 
“Marian Crișan „schimbă totul”, atît față de proza din setul fondator al literaturii române, cît și față de filmul la rîndu-i întemeietor de școală, turnat de Victor Iliu sub titlul “La moara cu noroc”, începînd cu mutarea acțiunii în zilele noastre și terminînd cu finalul să-i zecem “antimioritic”: protagonistul nu așteaptă resemnat împlinirea soartei, ci îl ucide pe răufăcător. “Y compris” numele modificate ale tuturor personajelor, înlocuirea „sămădăului” porcarilor cu șeful mafiei locale a tăierilor ilegale de păduri – de unde și mutarea din peisajul „ondulatoriu” de cîmpie-pustă în “orizontul” mult mai tenebros al unui infinit montan. Efectul e cu atît mai tulburător cu cît aceste “rupturi” nu doar că păstrează fondul și sensurile originare, dar le fac să transpară potențate exponențial. Deși nu-i luată din textul clasic, ci rostită de eroină prin repetiție mecanică, cvasi-parodic, după omniprezentul televizor, replica antinomică „lumea va fi mai bună, cînd puterea dragostei va înlocui dragostea de putere” e una dintre cele ce dau relief ideatic inedit și totodată unificator acestui “thriller”, ca “film de autor” (regizoul e propriul său scenarist-adaptator-dialoghist). Iar dacă Marian Crișan e retroactiv un “challenger” redutabil al lui Victor Iliu, imagistica lui Oleg Mutu concurează eminențele unui Ovidiu Gologan, în timp ce András Hathási, Zsolt Bogdán, Rodica Lazăr și Valeriu Andriuță mă fac să retrăiesc emoțiile de acum exact șaizeci de ani, cînd asistam la filmările de lîngă Brașov, cu uluitoarea „schimbare la față” adusă în iconografia momentului de Constantin Codrescu, Geo Barton, Ioana Bulcă și Colea Răutu” mai adaugă Valerian Sava.
 
“Orizont” este produs de Solar Indie Juction, Mandragora Movies și Rova Film cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Producători: Viorel Sergovici, Bobby Păunescu, Mihai Dorobanţu, Marian Crişan.
 
“Orizont” va avea premiera pe 12 Februarie în cinematografe.
 
Susținut de Europa FM
Recomandat de Zile și Nopți

0 comentarii: