Artă contemporană poloneză la MNAC

„În același oraș, sub același cer” este titlul proiectului video al artistei poloneze Anna Konik care poate fi vizionat până pe 10 aprilie 2016, la Muzeul Național de Arta Contemporană (MNAC) în București. Institutul Polonez este co-organizatorul expoziției.
 
"Mărturiile acestor femei imigrante din Afganistan, Siria, Irak, Burma, Palestina, Turcia, Kurdistan, Congo, Romania, Cecenia, Inguşetia, Somalia, Nigeria, Camerun, Ecuador şi din minorităţile rrome alcătuiesc o dare de seamă autentică asupra dificultăţilor lor. Prima parte a fost înregistrată în capitala Suediei, Stockholm, în 2011; a doua la Białystok, aproape de graniţa de est a Poloniei, în 2012; a treia în România, mai ales la Bucureşti, în 2013; a patra parte, înregistrată la Istanbul, a fost începută în paralel cu partea a treia şi finalizată în 2014, iar  cea mai recentă a fost realizată la Nantes, în 2014 şi 2015, ultima înregistrare fiind făcută pe 25 mai 2015, la Nantes.

Toate poveştile se concentrează pe experienţele reale ale unor femei aflate în căutarea unui cămin şi a unei vieţi departe de război, terorism, sărăcie, oprimare sexuală şi violenţă. Aproape nici una dintre aceste poveşti nu are un final fericit; multe dintre femei sunt încă în punctul în care își construiesc o nouă viaţă. Înregistrările conţin cuvinte de disperare, de frică, de îndoială şi, în acelaşi timp, de indignare, de revendicare a dreptăţii şi înţelegerii – una care să se bazeze pe empatie, pe recunoaştere a motivelor dramatice ale fugii, dar, mai presus de toate, pe acceptarea ca fiinţă umană vie, fără a ţine seama de faptul că este ciudată şi diferită. Această serie monumentală înfăţişează condiţia de şubrezire permanentă sau de anulare lentă a indivizilor mai slabi de către cei a căror poziţie este consolidată şi neameninţată. Ea ia forma unei agresiuni ascunse sau fățișe pe temeiuri rasiale, religioase, culturale şi economice.
Viaţa nu mai are valoare, iar fragilitatea ei devine irelevantă
.”
Anna Konik
Nantes, 10.05.2015 / Varşovia 24.10.2015

 
Expoziția “In the Same City, under the Same Sky…” de la MNAC, București, conține seria integrală a filmelor realizate în cadrul acestui proiect. Un spațiu de studiu special amenajat va prezenta transcrierile mărturiilor imigrantelor așa cum au fost ele integrate în proiectul Annei Konik.
Subiectul acestei expoziții care, din nefericire, este unul de actualitate și care se regăsește în viața noastră cotidiană, face ca spațiul ei să devină, pe toată durata expunerii, un loc viu pentru dialog și comunicare între public și instituțiile implicate în problema imigranților în România și nu numai. La începutul anului 2016, în prezența artistei și în parteneriat cu Institutul Polonez din București și NEC - Colegiul Noua Europă, la MNAC vor fi găzduite discuții și prezentări pe tema fenomenului imigrației și a felului în care arta contemporană interpretează aceste probleme de natură politică și socială. Conflictele de natură socială, economică sau religioasă, care decurg din ciocnirea brutală dintre civilizații și culturi diferite, sunt rezultatul unei situaţii private de orice acţiune diplomatică sau protocolară, fiind însoțite doar de instinctul primar al supraviețuirii căruia, în majoritatea cazurilor, i se răspunde cu o totală obtuzitate și lipsă de compasiune.

 
Expoziție îngrijită de Suzana Dan
Coordonator MNAC: Cerasela Barbone
Arhitect: Attila Kim

Producători: MNAC și Institutul Polonez București
Partener: NEC - Colegiul Noua Europă
Project finanțat de :
Suedia: Mobile Art Production; Polish Institute in Stockholm; Iaspis Stockholms Kulturfövatning.
Polonia: Arsenal Gallery, Bialystok; Ministry of Culture and National Heritage; Ministry of Culture and National Heritage Funds.
Turcia: Arsenal Gallery parte din programul cultural realizat pentru celebrarea a 600 de ani de relații diplomatice intre Polonia și Turcia.
România: Kulturstiftung Landis & Gyr, Zug; NEC - Colegiul Noua Europa / Institutul de Studii Avansate, București; Institutul Polonez din București.
Franța: Institut d’Etudes Avancées de Nantes and by Polish Institute, Paris; Médecins du Monde, Nantes; École supérieure des beaux-arts de Nantes Métropole

0 comentarii: