Isidore Isou – Performance Lettrist De Loré Lixenberg & Frédéric Acquaviva

ISIDORE ISOU – PERFORMANCE LETTRIST DE LORÉ LIXENBERG & FRÉDÉRIC ACQUAVIVA

Sezonul 2017 începe cu o seară dedicată lui Isidore Isou!

Primul eveniment al anului de la CNDB îl are în prim-plan pe artistul francez de origine română Isidore Isou, fondatorul lettrismului, un curent artistic, ideologic şi filozofic lansat de acesta la finele anilor ’40 la Paris.

Joi, 23 februarie, de la ora 19.30, Isidore Isou este protagonistul și subiectul unui performance lettrist realizat de mezzo-soprana britanică Loré Lixenberg și compozitorul francez Frédéric Acquaviva. Evenimentul va avea loc la Sala Stere Popescu din Bulevardul Mărășești 80-82.

Biletele costă 35 de lei (preț întreg) sau 20 de lei (preț redus) și se pot achiziționa online, de pe www.kompostor.ro, sau de la sala Stere Popescu înainte de începerea spectacolului.

Programul serii
► Film de Orson Welles cu Isidore Isou
Durata: 2 min
- „Around the world in Saint-Germain des Prés”
Extras dintr-un documentar de Orson Welles, filmat la Librairie Fischbacher, Paris, 1955
cu Isidore Isou, Maurice Lemaître, Jacques Spacagna și Orson Welles

► „Isidore Isou – Recital Lettrist” (premieră în România)
Performer: Loré Lixenberg
Durata: 30 min
- Neige (1950)
- Cris pour 5.000.000 de juifs égorgés (1947)
- Recherches pour un poème en prose pure (1950)
- Opus aphonistique n°1 (1959)
- Poème aphoniste à fonctionnelle (1984)

pauză

► „Symphony n°4 : Juvenal” de Isidore Isou (2001)
spațializată live pe microfoane multiple
Orchestrată și realizată de Frédéric Acquaviva în 2003
Durata: 62 min
Compozitor și voce: Isidore Isou
Solistă: Maria Faustino
Cor lettrist: Jean-Baptiste Beck, Silva Gabriela Béju, Alain Bertaud, Nicole Brenez, Broutin, Jacques Chaumeix, Camille Cholain, Catherine Cousin, Lucienne Deschamps, Maria Faustino, Sylvain Monségu, Eric Monsinjon, Francois Poyet, Helene Richol, Marie-Thérèse Richol-Müller, Woodie Roehmer, Roland Sabatier, Jean-Louis Sarthou, Frédéric Studeny, Dany Tayarda

Coordonator de proiect: Igor Mocanu

Bio
Născut pe 29 ianuarie 1925 la Botoşani, Isidore Isou este fondatorul lettrismului, un curent artistic, ideologic şi filozofic lansat la finele anilor ’40 la Paris, ca reacţie critică la adresa dadaismului şi suprarealismului. La începutul anilor ’40, Isidore Isou petrece o scurtă perioadă la Bucureşti, ca jurnalist de avangardă, unde publică revista „Da”,în colaborare cu Serge Moscovici, publicaţie interzisă chiar de la apariţie. Se refugiazăîn Franţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Puţin cunoscutăîn România, activitatea artistică şi teoretică desfăşurată de Isidore Isou pânăîn 2007, la moartea sa, acoperă aproape toate domeniile creaţiei şi gândirii umane: literatură, film, arte vizuale şi performative, filozofie, economie politică, ştiinţe. Teoriile lui Isou au determinat către finele anilor ’60 apariţia altor curente radicale, precum Situaţionismul Internaţional, prin influenţa exercitată asupra unor autori precum Guy Debord sau Gil J. Wolman.

Frédéric Acquaviva este un compozitor experimental autodidact din Franța, care trăiește la Berlin. El a publicat peste 20 de albume și a performat în numeroase spații din toată lumea, precum Palais de Tokyo din Paris, La Fenice din Venezia, Kantine Am Berghain din Berlin, Experimental Intermedia din New York, LSO St Luke din Londra etc.Deși nu se consideră un lettrist, Acquaviva este un specialist în acest domeniu, care a curatoriat mai multe expoziții (Passage de Retz, MACBA, Reina Sofia) și a scris cărți despre lettrism și membrii-cheie ai curentului, precum Gil Wolman, Maurice Lemaître și, bineînțeles, Isidore Isou, pe care îl cunoaște în 1998 și cu care colaborează până la moartea artistului. În prezent, Acquaviva scrie prima monografie despre creațiile artistice ale lui Isou pentru Editions du Griffon.
www.frederic-acquaviva.net

Loré Lixenberg este o mezzo-soprană de renume mondial care a colaborat cu compozitori precum György Ligeti, Karlheinz Stockhausen, Frédéric Acquaviva, Georges Aperghis și Trevor Wishart, activând de asemenea ca artist vocal în mai multe proiecte, precum o orchestrație unică a rolelor de pian mecanic ale lui Conlon Nancarrow pentru propria voce, dar și creații proprii ca „Prêt-à-chanter” și „Singterviews”. Ea se implică de asemenea cu pasiune în performarea unor lucrări clasice din zona lettrismului și a poeziei sonore, cunoscându-i pe Bernard Heidsieck și Maurice Lemaître și împrumutându-și vocea unor creații ale acestora. Lixenberg a fost de asemenea prima mezzo-soprană care a prezentat în mai multe rânduri un recital inspirat de Isou (Institutul Cultural Român din Stockholm; Institutul Național de Istoria Artei din Paris).
www.laplaquetournante.org/01-lorelixenberg.html

Acquaviva și Lixenberg au fondat spațiul artistic La Plaque Tournante în 2014 în sectorul Neukölln din Berlin, care găzduiește o serie de 16 expoziții de-a lungul a patru ani, printre care și o retrospectivă dedicată lui Isidore Isou, care va avea loc în curând.

Vizual afiş, cartolină şi comunicat de presă: Isidore Isou, Partitions Commentées (11), oil on canvas, 55x46cm, 1988. Courtesy of Catherine Goldstein.

0 comentarii: