Belgica, filmul pentru care s-au inventat 15 trupe



Belgica, de Felix Van Groeningen, câștigătorul premiului pentru regie la Festivalul de Film de la Sundance, intră pe 17 februarie în cinematografe din București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Focșani, Gura Humorului, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș și Timișoara. 
 
“De la o grotă întunecoasă la trei etaje orgiastice născute parcă din Infernul lui Dante, este oare Café Belgica ceva care merită salvat?”, thefilmfile

Doi fraţi, Frank şi Jo, au pierdut legătura... până când Frank începe să lucreze în cafeneaua lui Jo. O mişcare inspirată, căci Belgica devine repede o oprire obligatorie în viaţa de noapte a oraşului. Succesul pare să nu aibă limite, cel puţin o perioadă, căci viaţa de noapte ajunge să provoace dependenţă... 

Filmul este inspirat dintr-o poveste reală. Tatăl regizorului Felix van Groeningen a fost proprietarul faimosului bar Charlatan, din Ghent. “Practic am copilărit acolo. Am văzut cum un bar mic și prietenos crește odată cu entuziasmul și ambițiile oamenilor care lucrează acolo.” Cu toate astea, Belgica nu este un film autobiografic. Doi frați au cumpărat barul în anul 2000 iar filmul urmărește povestea lor. “Îmi doream să arăt schimbările care apar într-o micro-societate. Plus, voiam un pic de rock&roll”, povestește regizorul, într-un interviu pe Cineuropa.

Partea cu rock&roll sigur i-a ieșit, filmul luând premiul pentru cea mai bună muzică la Festivalul de Film de la Oostende, 2016. “Soundtrackul filmului Belgica este o compilație de piese ale unor artiști necunoscuți synth-pop, psychobilly, hardcore punk, sau acid house turcesc. Ceea ce face lucrurile cu adevărat impresionante este că niciunul nu există cu adevărat, ci au fost imaginați de Davis și Stewen Dewaele, frații belgieni care formează trupa Soulwax. (…) Aceștia au realizat că și-au atins scopul atunci când un jurnalist olandez (…) i-a întrebat cum au reușit să descopere atâția artiști noi și buni. “A fost complimentul suprem!”, a spus Dewaele”, aflăm de pe The Guardian.

Regizorul Felix Van Groeningen s-a făcut remarcat odată cu filmul Broken Circle Breakdown, drama nominalizată la Oscarul pentru cel mai bun strain în 2014, și cu alte peste 30 de premii și 20 de nominalizări în festivaluri din toată lumea. Belgica este al cincilea lung-metraj al regizorului. Actorii principali sunt Stef Aerts, cunoscut pentru filme ca Oxygen (2010), sau Cub (2014), și Tom Vermeir, actor de teatru, la primul său rol într-un lung-metraj. Imaginea îi aparține lui Ruben Impens, directorul de imagine care semnează Broken Circle Breakdown, sau Raw.

Belgica, o co-producție Belgia-Franța, distribuit în România de Transilvania Film, va intra pe 17 februarie în cinematografe din toată țara.

0 comentarii: