Retrospectivă In Memoriam Radu Gabrea

Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociația Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual cu sprijinul Arhivei Naţionale de Film – Cinemateca Română, al Uniunii Cineaştilor din România şi UNATC “I.L.Caragiale”,organizează o retrospectivă In Memoriam cu filmele Regizorului Radu Gabrea

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român.


Personalitate marcantă a filmului românesc şi european din ultima jumătate de secol, cineastul a avut curajul de a refuza societatea comunistă care i-a cenzurat filmul Dincolo de nisipuri, emigrând în Germania în 1974.


După 10 titluri de filme de scurt metraj, documentare, seriale TV, ficţiune, realizate în România, Radu Gabrea semnează 8 filme în Germania, majoritatea cu mare audienţă şi succes internaţional (Un bărbat ca Eva, Nu te teme, Iacob, Rosenemil - o tragică iubire – în co-producţie cu România).  


Din 1996 a realizat peste 20 de filme premiate în ţară şi în străinătate. Cineastul, este doctor în audiovizual cu teza Werner Herzog şi mistica renană premiată de UCIN în 2004. 


A fost distins de Preşedintele Germaniei cu Crucea Germană de Merit.


După 1998 a semnat ca regizor spectacole de teatru şi operă. A primit numeroase premii pentru dezvoltarea cinematografiei româneşti şi europene. A fost primul Presedinte al CNC.


În cadrul retrospectivei In Memoriam ce va avea loc la Cinemateca Union din Bucureştiî ntre 1-5 martie, vor fi proiectate filmele: Amintiri Bucureştene (Uşa, Cadenţe, scurt metraje IATC), Prea mic pentru un război atât de mare, Căutându-l pe Schwartz, O poveste de dragoste – Lindenfeld, Moştenirea lui Goldfaden, Cocoşul decapitat, Concerte la Biserica Neagră, Călătoria lui Gruber, Nu te teme, Iacob şi Dincolo de nisipuri.


Filmele vor fi precedate de un documentar, Interviuri cu Radu Gabrea.
Intrarea va fi liberă.

Organizator: Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA).
Cu sprijinul: Arhiva Naţională de Film – Cinemateca Română, Uniunea Cineaştilor din România, UNATC “I.L.Caragiale”.
Event Facebook: https://www.facebook.com/events/1760974050897168/

0 comentarii: