Cinema belgian și Premiile Les Magritte du Cinéma, în direct, la TV5MONDEAjunse la a șaptea ediție, Premiile les Magritte du Cinéma onorează excelența industriei de film francofone belgiene, fiind corespondentul Premiilor Césars, din Franța, și al Oscarurilor Academiei Americane de Film. Nu ratați filmul belgian L’Iceberg, o magnifică poveste poetică, burlescă, urmată de Gala Premiilor Magritte 2017. Va fi o seară excepțională de cinema, în data de 9 februarie, de la ora 22:00, la TV5MONDE.    
 
Mai jos, o selecție a filmelor și a emisiunilor belgiene informative, art de vivre și de cultură din luna februarie.
 

L'ICEBERG                                                                                          
Joi, 9 februarie, de la 22:00
 
Fiona, manager într-un fast-food, se pomenește într-o noapte închisă în camera frigorifică. În urma acestui șoc, ea nutrește o pasiune pentru frig. Visând să vadă un iceberg în realitate, ea își lasă în urmă soțul, copiii și locul de muncă pentru a pleca în direcția Nord…
 
Regia: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy (Belgia, 2005)
Distribuţia: Fiona Gordon (Fiona), Dominique Abel (Julien), Lucy Tulugarjuk (Nattikuttuk), Philippe Martz (René), Ophélie Rousseau, Robin Goupil...
Genul: comedie
Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalurile de la Zagreb și Kiev.

LES MAGRITTE DU CINÉMA
Joi, 9 februarie, de la 23:30  
 
Retransmisia celei de-a șaptea ediții a galei premiilor Magritte du Cinéma, din sala Square, în Bruxelles. Premiile, decernate de Academia André Delvaux, recompensează filmele și profesioniștii cinematografului belgian care au marcat anul 2016. Actrița Virginie Efira este amfitrioana serii.
 
Premiile anului 2016
Cel mai bun film: Le tout nouveau testament, de Jaco Van Dormael
Cel mai bun actor: Wim Willaert, în Je suis mort mais j'ai des amis
Cea mai bună actriță: Anne Coesens, în Tous les chats sont gris
 
Transmisia nu are subtitrare în limba română.
 
ȘTIAȚI CĂ?
• Premiile Magritte du Cinéma vin să înlocuiască Premiile Joseph Plateau, decernate între anii 1985 - 2006.
• În fiecare an, un premiu Magritte d'honneur este oferit unei personalități a cinematografiei belgiene sau internaționale, ca omagiu adus contribuției aceste ia la istoria cinematografului.  André Delvaux, Nathalie Baye, Costa-Gavras, Emir Kusturica, Pierre Richard și Vincent Lindon au primit Magritte d'honneur în anii precedenți.
• Filmul care a primit cele mai multe premii în istoria Magritte du Cinéma este Mr. Nobody (2009), care a primit 6 premii în 2011.
 

Vă așteptăm pe site-ul TV5MONDE România pentru a vedea grila completă de programe de limbă franceză din luna februarie:
http://europe.tv5monde.com/ro  

0 comentarii: