S-a deschis editia XXI a Festivalului George Enescu



Cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul ”George Enescu”, începe astăzi, 1.09.2013, cu o conferință de presă și un concert extraordinar, susținut de Staatskapelle Berlin, sub bagheta unuia dintre cei mai apreciați dirijori ai lumii, Daniel Barenboim, și avându-l pe celebrul pianist român Radu Lupu ca solist.
 
La conferința de presă participă: Ministrul Culturii, dl Daniel Barbu; Primarul General al Capitalei, dl Sorin Oprescu, Directorul Artistic al Festivalului, dl Ioan Holender; reprezentanții partenerilor și ai sponsorilor.
 
Ediția a XXI-a a Festivalului ”George Enescu” este cea mai lungă din istoria de peste o jumătate de secol a manifestării și cea mai ambițioasă, în condițiile în care evenimentul s-a transformat în timp într-un adevărat brand cultural pentru România.  
 
Peste 150 de concerte și zeci de proiecte culturale sunt programate să aibă loc în perioada 1-28 septembrie 2013, la București și în mai multe orașe din țară (Arad, Bacău, Braşov, Cluj, Iași, Brașov, Craiova, Sibiu, Timișoara, Dorohoi). Vor fi spectacole de muzică clasică, opera, balet, muzică contemporană, evenimente în săli de concerte și evenimente în spații publice. Aproape 3000 de artiști străini sunt așteptați să vină la București, în cadrul Festivalului, precum și aproximativ 1500 de artiști români.
 
Ediția 2013 a Festivalului Enescu oferă un mix cultural unic, care îl pune în valoare pe compozitorul român George Enescu, alături de compozitori străini celebri precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi şi Benjamin Britten –  aniversați în acest an – Schoenberg, Mahler, Beethoven etc. Creațiile marelui compozitor român vor putea fi auzite la București în interpretarea unică a unor artiști și orchestre faimoase, precum Concertgebouw Amsterdam, Staatskapelle Berlin, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker, Royal Philharmonic London, Royal Stockholm Philharmonic sau Academy Saint Martin in the Fields.
Programul ediției din 2013 se ridică la nivelul evenimentelor internaționale de acest gen, consolidând poziția României ca gazdă a unuia din cele mai importante festivaluri de muzică clasică din lume. Pe scena Festivalului vor urca în acest an unele cele mai importante personalităti ale muzicii clasice internaţionale. Printre invitaţi se numără dirijorii Daniel Barenboim şi Mariss Jansons, pianiştii Radu Lupu, Murray Perahia şi Evgeny Kissin, violoniştii Pinchas Zuckerman, Vadim Repin, Leonidas Kavavok şi Maxim Vengerov. Cunoscutul actor român Victor Rebengiuc  va debuta ca narator, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii George Enescu, în cantata “Gurre-Lieder”, o producţie muzicală fără precedent.
Se vor afla pentru în premieră în România, cu ocazia acestei ediții a Festivalului formații și artiști precum: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin - care va prezenta pentru prima oară după 50 de ani în România, integrala Tetralogiei lui Richard Wagner, Pittsburgh Symphony Orchestra, National Philharmonic Of Russia, John Malkovich și Wiener Akademie, Saint Martin in the Fields; Vortice Dance Company.
Revin pe scena Festivalului orchestre faimoase care au mai fost la ediția precedentă, precum Royal Concertgebouw Amsterdam și Staatskapelle Berlin, Accademia Santa Cecilia di Roma, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker si Royal Philharmonic London ca o reconfirmare a valorii Festivalului.
Vor evolua pe scena Festivalului artişti şi formații de renume din România: Horia Andreescu, Cristian Mandeal, pianista Alexandra Dariescu, Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Națională Radio, Opera Națională Bucureşti, Filarmonicile din Cluj, Iaşi şi Timişoara.
 
O nouă abordare pentru consolidarea brandului cultural
Ediția din acest an a Festivalului ”George Enescu” are o abordare de comunicare nouă, care să-i permită să-și consolideze poziția de brand cultural pentru România. Festivalul a ieșit din sălile de spectacol, pentru a atrage un public cât mai divers, ca educație și gusturi, păstrând totodată calitatea de nivel internațional a concertelor de la Ateneul Român, de la Sala Mare a Palatului și de la Opera Națională. Această ieșire din sălile de spectacol a fost făcută pe mai multe căi:
Este prima ediție în istoria Festivalului în care au loc transmisii în direct la cinema și în spații publice (Cetatea istorică din Alba Iulia, Institutul Francez).
Concertele sunt transmise video pe site-ul www.festivalenescu.ro, în premieră, alături de transmisiile radio.
A fost încurajată participarea altor organizații și persoane, decât organizatorii oficiali și artiștii invitați în Festival, pornind de la spiritul lui George Enescu, în cadrul unui concept de comunicare, ”Bucureștiul Creativ”. Instituții publice, companii, ONG-uri, artiști au propus și au inclus diverse activități, expoziții, obiecte de decor urban, inspirate de două teme cheie pentru personalitatea lui George Enescu, pe care Festivalul le promovează: creativitatea și de valorile. Festivalul contribuie astfel direct la dezvoltarea vieții culturale, sociale și economice a Capitalei.
A fost dezvoltată dimensiunea tehnologică a Festivalului: un nou site, ușor de accesat, pe o platformă performantă; aplicație pentru telefoane Android și Apple, care ajută spectatorii să aibă informații despre toate evenimentele incluse, precum și hărți; live-streaming-uri, transmisii la Cinema.
 
Festivalul în date și cifre

Fonduri
·         Bugetul total: 39.000.000 lei, din care 35.000.000 lei din surse publice, iar 4.000.000 din contribuții private și vânzări de bilete.
·         Noul site al Festivalului, lansat într-o variantă modernă pe o tehnologie de ultimă oră a înregistrat numai în luna august 100.000 de vizite. 86 % dintre cei care au accesat site-ul au făcut-o de pe desktopurile computerelor,  în timp ce 12 % de pe telefoanele mobile. În timpul desfășurării Festivalului se așteaptă mai multe vârfuri de trafic.
Bilete
·         Au fost puse în vânzare 125.000 de locuri, sub formă de abonamente sau bilete individuale. Mai puțin de 7000 de bilete au rămas disponibile în săptămâna premergătoare festivalului, dar dintre ele se vor vinde pe perioada acestuia.
·         22.000 de bilete au fost vândute în primele ore de la punerea lor în vânzare, pe 15 aprilie 2013.
·         Aproape 20.000 de bilete vândute în străinătate, ceea ce reprezintă o creștere de 20% față de ediția din 2011.
 
Concerte
·         Concertele în cifre: 78 concerte si spectacole la București; 11 concerte în ţară; 9 concerte în cadrul Seriei “Alte evenimente”; 42 – 50 de concerte în cadrul programul “Piaţa Festivalului”.
 
·         Majoritatea concertelor și a spectacolelor au loc cu casa închisă. Situația preliminară, înaintea începerii Festivalului: cele 16 concerte de la Ateneul Român de la ora 17.00 ;  7 din cele 9 din seria Concertelor de la Miezul noptii; spectacolele de balet ; 15 concerte de la Sala Mare a Palatului.
 
Artiști
 
·         Aproape 3000 de artiști străini vor sosi la București pentru Festivalul Enescu.
·         Aproape 1500 de artişti români participanţi.
 
Administrative
·         Peste 7000 nopţi de cazare achiziționate doar pentru artiștii care vin la Festival.
14 curse charter, peste 1000 de bilete de avion pe curse regulate

0 comentarii: