75 de ani de exil: spanioli în cinematografia mexicană



“Transterrados”. 75 de ani de exil: spanioli în cinematografia mexicană
10 -12 noiembrie 2016
Instituto Cervantes, Sala Auditorium  (Bd. Regina Elisabeta 38)

Odată cu sfârşitul Războiului Civil din Spania, are loc un proces masiv de emigrare a spaniolilor către diferite locuri din lume, un proces care, de altfel, este definitoriu în ceea ce priveşte identitatea spaniolă pentru secolul XX. Mexic a fost unul dintre statele care a primit cu multă generozitate un număr foarte mare de imigranţi spanioli care au trăit ceea ce filosoful José Gaos, el însuşi exilat şi trăitor în Mexic din 1938, a descris ca “transterrados, adică persoane care trebuie să-şi lase ţara de origine şi să meargă pe meleaguri străine, dar care le sunt familiare şi pe care ajung să le simtă ca pe propia lor patrie.

Cineaştii spanioli ajung în Mexic într-un momento de aur pentru cinematografia mexicană, care se afla în plin avânt, o industrie de film care-i primeşte cu braţele deschise, integrarea fiind deosebit de uşoară dată proximitatea de limbă şi de imaginar colectiv. Alături de cineşti, regăsim şi un număr mare de actori, artişti în general şi tehnicieni. Amintim printre cei care s-au unit producţiei anilor 40-50 pe Luis Buñuel, Miguel Morayta, Carlos Velo sau scenaristii Paulino Masip, Jaime Salvador, Max Aub, Julio Alejandro; muzicienii como Antonio Díaz Conde, Gustavo Pittaluga, Rodolfo Halftter, graficianul Renau, etc.

Generaţia următoare, fii ai celor cunoscuţi drept „transterrados”, şi-a pus şi ea amprenta asupra cinematografiei mexicane, contribuind la trecerea pe care o experimentau, in fapt toate cinematografiile naţionale, aceea de la un cinema clasic la noul val. Amintim aici pe Luis Alcoriya, pe María Luisa Elío sau Jomi García Ascot.

Această serie de cinci proiecţii prezentată de Instituto Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Ambasada Mexicului în România, se bucură de sprijinul Centrul pentru Studii Mexicane al Universităţii Naţionale Autonome din Mexic la Madrid, precum şi de sprijinul Filmotecii Universitaţii Naţionale Autonome din Mexic

Filmele vor rula în versiune originală spaniolă, cu subtitrare în engleză.
Intrarea liberă, număr limitat de locuri. Rezervări: cultbuc@cervantes.es

Program 

Joi, 10 noiembrie, ora 19.00

La barraca (Méxic, 1945, drama,  110  min)
Regia: Roberto Gavaldón

Sinopsis: Familia lui Tío Barret trebuie sa-şi abandoneze casa din livada valenciană fiindcă nu-şi poate plăti dările către proprietar. Nea Barret, beat şi furios, îl ucide pe Don Salvador şi e trimis la închisoare. Casa lor este ocupată de familia Batiste care, date fiind circumstanţele ostile în care fusese părăsită casa de foştii locatari, este întâmpinată cu ostilitate de restul muncitorilor agricolu din livadă. Şi duşmănia va creste în intensitate, declanşând violenţe.
 
Vineri, 11 noiembrie, ora 18:00

Vértigo (Méxic, 1946,  82 min)
Regia: Antonio Momplet
Producción: Clasa Films Mundiales
Sinopsis: Mercedes Mallea s-a măritat când era doar o fetişcană, a rămas văduvă de foarte tânără şi foarte atrăgătoare. Cu toate acestea, decide să ducă o viaţî solitară la fermă, mai ales cpă fiic aei pleca să studieze în străinătate. La mulţi ani după aceea, Gabriela se întoarce acasă şi îl prezintă mamei pe Arturo, viitorul ei soţ. Conflictul se declanşează fiindcă între Arturo şi Mercedes se naşte o pasiune profundă şi periculoasă. Mercedes, văzând efectele dezastruoase pe care le poate crea, începe pregătirile pentru nunta fiicei ei.

Vineri, 11 noiembrie, ora 20:00
Nazarín (México, 1959,  92 min)
Regia: Luis Buñuel
Sinopsis: Părintele Nazario locuieşte într-o cameră sordidă dintr-un cartier rău famat. Nu are niciun bun. Tot ce câştigă fie oferă celor saraci, fie îi este furat. La un moment dat o prostituată acuzată de crimă îi cere adăpostul. Când îşi dă seama că ascunzătoarea îi va fi descoperită, prostituată da foc casei, pentru a-şi face pierdută urma. Nazario rămâne pe drumuri şi e silit să pornească într-un adevărat pelerinaj.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=xwvla9JqUaE        
Premii: 1959: Festivalul de la Cannes: Premiul Internaţional. Secţiunea oficială

Sambata, 12 noiembrie, ora 18:00

Tiburoneros (México, 1962,  100 min)
Regia: Luis Alcoriza
Producción: Azteca Films / Producciones Matouk
Sinopsis: Pe coasta Tabasco trăieşte unul dintre cei mai buni vânîtori de rechini. Locuieşte cu amanta a cărei familia de altfel o şi întreţine. Dar vine un moment în care trebuie să aleagă între a rămâne acolo sau a se întoarce în capitală. Şi optează pentru această a doua variantă, deşi nu îi convine deloc….

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TcEMBz2IM2Y
Premii: 1963: Festivalul Mar del Plata Film

0 comentarii: