Weekend KINOdiseea



KINOdiseea, cel mai mare festival de film pentru copii și adolescenți din Europa Centrală și Sud-Est, se apropie de final. Ultimul weekend este dedicat celor mai populare filme și își așteaptă publicul cu proiecții speciale, ateliere, workshopuri, un bal mascat și multe surprize.
 
Ziua de vineri la KINOdiseea vă aduce un film de Taika Waititi, premiat la festivalurile internationale din Seattle, Boston și San Francisco – Hunt for the Wilderpeople (vineri, 18 noiembrie, de la ora 19:00 la Cinema Pro), premiera națională a docu-dramei Fiica mea, Anne Frank, în regia lui Raymond Ley (vineri, 18 noiembrie, de la ora 19:00 la Cinema Muzeul Țăranului) și câștigătorul Premiului Publicului la Munich Film Festival, At eye level (vineri, 18 noiembrie, de la ora 19:00 la Cinemateca Eforie).
 
Sâmbătă, spectatorii de toate vârstele sunt așteptați să vadă cele mai iubite filme din festival – povestea emoționantă a unei fetițe de unsprezece ani care își descoperă talentul muzical cu ajutorul unui prieten, este spusă în Blanka. Visele devin realitate în Siv rătăcește în somn, un film despre magie cu atmosferă din cărțile lui Lewis Carroll. De asemenea, adolescenții pot vedea două dintre cele mai premiate filme dedicate lor – la Berlin și Veneția – Miss Impossible și Rauf vor rula la KINOdiseea și multe alte filme a căror program complet îl puteți găsi pe www.kinodiseea.ro.
 
Gala de închidere a festivalului va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Pro. În cadrul galei se vor oferi 13 trofee (3 pentru competiția de filme dedicate copiilor - Junior, 3 pentru competiția de filme dedicate adolescenților – Youth și 7 premii pentru scurtmetraje).
Jurații care vor alege filmele KINOdiseea 2016 sunt cântăreața/actrița Aylin Cadîr, actrițele Maria Dinulescu, cunoscută pentru „California Dreamin'” și serialul „În Derivă”, Olimpia Melinte, singura actriță româncă nominalizată la Premiile Goya cunoscută pentru seria de filme „Selfie” și Dorotheea Petre, actrița pentru care juriul de la Cannes a inventat special un premiu de interpretare. Alături de acestea mai sunt criticul de film Cristi Mărculescu și scenaristul/regizorul Alexandru Mavrodineanu, care a regizat documentarul „Omul Pasăre” și a câștigat premiul Festivalului European de Film Scurt BREST din Franța pentru „Muzica în Sânge”.
 
După acordarea premiilor celor trei secțiuni competiționale – Youth, Junior și scurtmetraje, spectatorii vor avea ocazia de a vedea Aventurile prințului Ahmed, cel mai vechi lungmetraj de animație. Sunt cunoscute altele două, create în Argentina, însă copiile lor sunt considerate pierdute. Aventurile prințului Ahmed are la bază povești din „O mie și una de nopți”. O vrăjitoare rea îl păcălește pe prințul Achmed să călărească un cal zburător. Prințul reușește să dreseze calul magic, cu ajutorul căruia va zbura înspre nenumărate aventuri. În timpul călătoriilor sale, se îndrăgostește de frumoasa prințesă Peri Banu și este nevoit să învingă o armată de demoni pentru a-i cuceri inima.
 
Ultima zi a festivalului este dedicată filmelor câștigătoare. Filmul câștigător al secțiunii KINOdiseea Junior va fi difuzat duminică, de la ora 12:00, la Cinema Pro. Filmul ales de public ca fiind cel mai popular în secțiunea KINOdiseea Junir va fi difuzat la ora 17:00, iar proiecția filmului câștigător în secțiunea Kinodiseea Youth la ora 19:00, tot la Cinema Pro.
 
Balul Mascat cu tradiție din cadrul KINOdiseea va avea loc în acest an pe 20 noiembrie, la restaurantul Elisabeta  (B-dul Elisabeta nr. 45), între orele 11:00 – 14:00. Această ediție este dedicată călătoriilor în gând și în faptă, cei mici putându-și descoperi tribul din care fac parte, și vor descoperi tărâmuri nemaivăzute la atelierele de drumming prin metoda Totem, în care limbajul este sunetul tobelor africane, ale maracas-urilor amerindiene și ale apelor din tobele siberiene. Facilitatorii atelierelor sunt Jean-Baptiste Odobestianu – musicoterapeut cu experienta de peste 12 ani in domeniu si  Ana-Maria Anghelescu – antropolog, cu specializare si in teatru de improvizatie.
 
Tot pentru a călători cu imaginația pe meleaguri îndepărtate, copiii pot încerca costumele de la colțul de închiriat, sesiunile de facepainting și de tatuaje Henna cu Henna Journey, cornerele de povești din călătorii și de destinații favorite, iar, la final, își pot imortaliza experiența pe un magnet de la photo booth-ul interactiv adus de Doityourselfie.
 
Detalii despre workshopuri, ateliere, seminarii, balul mascat și filme găsiți pe site-ul festivalului: http://www.kinodiseea.ro/. 
Biletele se pot achiziționa de pe site-ul www.eventbook.ro sau, în ziua proiecției, de la cinema.
 
KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii din Europa Centrală și de Sud-Est, se va desfășura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie. Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex sunt cinematografele care găzduiesc numărul record de premiere și evenimente conexe (workshop-uri, sesiuni de Q&A, seminarii și faimosul Bal Mascat).

KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă - Subprogramul Media, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB (proiect finanțat în programul București, Orașul In-Vizibil), Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România.
 
Despre KINOdiseea
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. Festivalul este membru ECFA - European Children's Film Association. În cele 7 ediții, festivalul a avut peste 60.000 de participanți, iar de 3 ani se află printre cele 4 festivaluri de film pentru publicul tânăr din Europa care se bucură de sprijin Media din partea Creative Europe.

0 comentarii: