Din competiția Cannes 2016: The Neon Demon, un thriller horror din lumea modelling-ului, marca Nicolas Winding Refn



The Neon Demon, cel mai recent film al lui Nicolas Winding Refn (Drive, Only God Forgive, Bronson, Valhalla Rising), ”un film horror fără horror”, așa cum singur l-a caracterizat chiar regizorul, cu Elle Fanning și Keanu Reeves, va intra în cinematografe vinerea aceasta, 2 decembrie. Distribuit de Independenţa Film.

Anul acesta, The Neon Demon a fost în Competiția oficială Cannes 2016. În distribuție îi veți putea recunoaște, alături de Elle Fanning (Maleficent, The Curious Case of Benjamin Button, Super 8), Karl Glusman (Love, Nocturnal Animals) și Keanu Reeves (Matrix, Speed, The Devil’s Advocate, John Wick, Constantine, Little Buddha), pe Jena Malone (Pride & Prejudice, Sucker Punch, Contact, Into the Wild) și Christina Hendricks (Drive, Mad Man).

Jesse, o frumoasă dar foarte tânără și aparent inocentă adolescentă de 16 ani (rol interpretat de Elle Fanning), ajunge dintr-un cătun în jungla modelling-ului din Los Angeles. Pe măsură ce cariera ei de model prinde aripi, candoarea și inocența îi sunt consumate rapid de un grup de profesioniști feroce ai industriei.

Filmul este interzis minorilor cu vârsta sub 18 ani.  

Trailer: Facebook link | YouTube link

Durata filmului: 2h

Refn, înconjurat de frumusețe, acasă și la serviciu

”De mai multă vreme îmi pusesem în cap să fac un film despre frumusețe. Asta deoarece în viața reală sunt înconjurat de femei frumoase”, spune danezul Winding Refn referindu-se la Liv Corfixen, soția sa*, tot cineast și ea, la cele două fete ale lor și, probabil, la sumedenia de actrițe și modele cu care a avut de-a face în cariera sa de regizor de film, dar mai ales de regizor de clipuri publicitare.

De menționat că, printre clienții pentru care a lucrat în ultimii ani, se regăsesc mărci celebre din lumea modei, printre care: Gucci (Premiere - Black Lively), Yves Saint Laurent (Manifesto, cu Jessica Chastain), H&M sau Hennessey (X.O. Odyssey).

Cineastul danez consideră că „standardele frumuseții tot cresc și niciodată nu coboară. Pe măsură ce evoluăm, durata de viață a frumuseții devine din ce în ce mai scurtă, asta în timp ce obsesia noastră pentru ea devine extremă. Ei bine, obsesia asta poate duce adesea la nebunie”.

*În 2014, Liv Corfixen, soția lui Refn, a realizat un documentar numit My Life Directed By Nicolas Winding Refn. În film apar, pe lângă cei doi soți, și actorul fetiș al danezului, Ryan Gosling.

După ce a terminat de filmat Only God Forgives în Bagkok, Winding Refn și-a dorit să facă un film în Tokyo. Liv, soția sa, i-a spus: „Pe mine n-ai să mă vezi locuind în Tokyo!”. Așa că a urmat un fel de negociere. „Ok, unde ți-ar plăcea, totuși, să ne mutăm pentru următorul proiect?”. Răspunsul ei a fost: ”Los Angeles”.

Elle Fanning, modelul aspirant

Despre actrița din rolul principal, Elle Fanning, regizorul danez spune: „Pentru mine, ea este o combinație între vedetele din filmele mute ale epocii trecute și actualitatea actrițelor din ziua de azi. Are o abilitate fantastică de a se transforma. Iar camera o iubește pur și simplu”. Înainte de a începe filmările la The Neon Demon, el i-a recomandat să se uite la două filme: Valley of the Dolls (1967) și Beyond the Valley of the Dolls (1970).

Actualmente, Elle Fanning are în lucru nu mai puțin de zece lungmetraje în care joacă diferite roluri, printre care Maleficent 2 (Princess Aurora) și Live by Night în regia lui Ben Afleck, cu Ben Afleck.
***
Sinopsis

Model la început de carieră, adolescenta Jesse se mută la Los Angeles, unde face cunoștință cu jungla din lumea modelling-ului. În scurt timp, tinerețea și vitalitatea îi sunt devorate de un grup de femei obsedate de frumusețe, care vor face tot ce le va sta în putință pentru a o exploata la maximum.

Nicolas Winding Refn. Regizor, scenarist și producător

Născut în 1970, în Copenhaga, Danemarca, Nicolas Winding Refn este cunoscut pentru stilul său modern și inovator.

Primul său film cult, Pusher i-a adus imediat aprecierea criticilor în 1996, urmat de Pusher II și III. Ele formează Trilogia Pusher, prezentată la Festivalul de Film de la Toronto în 2005.

Alte filmele ale sale prezente la festivaluri internaționale sunt Bleeder și Valhalla Rising, la Veneția, în 1999, respectiv în 2009, Fear X și Bronson la Sundance, în 2003 și 2009. Drive, cu Ryan Gosling în rolul principal, a câștigat Premiul pentru regie la Cannes în 2011 și a devenit cel mai mare succes al său, atât de critică, cât și comercial.

În 2013, Refn revine în competiția Cannes cu Only God Forgive, în care rolul principal îi revine aceluiași Ryan Gosling, actorul său fetiș.
 
Nicolas Winding Refn. Filmografie

2016 THE NEON DEMON - Cannes 2016, Selecția oficială, Competiție
2013 ONLY GOD FORGIVES - Cannes 2013, Selecția oficială, Competiție
2011 DRIVE - Cannes 2011, Premiul pentru Cea ma bună regie
2009 VALHALLA RISING - Veneția 2009, Selecția oficială
2008 BRONSON - Sundance 2009, Selecția oficială
2005 PUSHER III
2004 PUSHER II
2003 INSIDE JOB (Fear X)
1999 BLEEDER - Veneția 1999, Selecția oficială
1996 PUSHER
***
The Neon Demon (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

0 comentarii: