„Scurtă istorie a șapte crime”, de Marlon James - acum în colecția de ficțiune a Editurii Litera!



„Scurtă istorie a șapte crime”, de Marlon  James, roman distins cu Premiul Man Booker 2015, o apariție extrem de așteptată în Colecția Clasici Contemporani Litera, a fost lansat la Târgul de carte Gaudeamus și este acum disponibil în limba română pentru toți cititorii.
 
La lansare ne-am bucurat de prezența lui Adrian Despot, a traducătorului Ciprian Șiulea și a criticului literar Bedros Horasangian, care au declarat la unison că este o carte-monument ce trebuie citită.
 
Bedros Horasangian: ”O carte fabuloasă, ăsta e cuvântul, despre un popor aflat undeva departe. Și poate nu am fi auzit de ei [jamaicani], dacă Bob Marley nu ar fi fost o legendă vie a muzicii reggae.”
Aici găsiți câteva imagini de la lansarea cărții, la Târgul de carte Gaudeamus.
 
Pe 3 decembrie 1976, în perioada preliminară alegerilor generale din Jamaica și cu două zile înainte ca Bob Marley să apară în concertul pentru pace Zâmbește, Jamaica!, menit să atenueze tensiunile politice din Kingston, șapte indivizi înarmați au luat cu asalt locuința cântărețului. În atac au fost răniți Marley, soția sa și impresarul lui, plus câteva alte persoane. Vinovații nu au fost prinși și ancheta oficială a rămas prea puțin transparentă, dar pe străzile capitalei jamaicane sângerosul eveniment a căpătat, cu timpul, proporții aproape mitice.
 
„Scurtă istorie a șapte crime” este o explorare în profunzime a acelei perioade instabile și primejdioase din istoria Jamaicăi și a urmărilor sale pe termen lung. Marlon James plăsmuiește cu măiestrie cronica vieții unui șir întreg de personaje memorabile – asasini profesioniști, lorzi ai drogurilor, jurnaliști, prostituate, agenți CIA –, pe parcursul a treizeci de ani și traversând mai multe continente, pentru a le reuni destinele în Jamaica anilor '90, radical schimbată. Palpitant și inventiv, ambițios și irezistibil, “Scurtă istorie a șapte crime” este unul dintre cele mai fascinante și remarcabile romane ale secolului XXI.
 
„Cum am putea descrie monumentala Scurtă istorie a șapte crime? E un roman epopeic în toate sensurile cuvântului: copleșitor, mitic, excesiv și amețitor de complex. În plus, e brut, dens, violent, sarcastic, comic, zguduitor și epuizant – o mărturie a ambiției și talentului prodigios ale autorului.” The New York Times
~
Scurtă istorie a șapte crime este un roman extraordinar despre putere, corupție și minciuni. Nu cred că există unul mai bun în acest secol.” Irvine Welsh, autorul romanului Trainspotting.
 
Marlon James s-a născut în Kingston, Jamaica, în 1970. A absolvit University of the West Indies în 1991, unde a studiat limba și literatura engleză, și a făcut un master de creative writing la Wilkes University, finalizat în 2006. Primul său roman, John Crow’s Devil (2005), a fost nominalizat la Los Angeles Times Book Prize și la Commonwealth Writers’ Prize, și s-a aflat pe lista New York Times Editor’s Choice. The Book of Night Women (2009), a doua sa carte, a câștigat Dayton Literary Peace Prize, The Minnesota Book Award și a fost nominalizată la National Book Critics Circle Award. În cel de-al treilea roman al său, Scurtă istorie a șapte crime (A Brief History Of Seven Killings, 2014), câștigător al Man Booker Prize și nominalizat la National Book Critics Circle Award, James explorează genuri multiple – thrillerul politic, biografia orală și povestirea polițistă – pentru a dezvălui istoria Jamaicăi de la sfârșitul anilor ’70, tentativa de asasinare a lui Bob Marley și bătăliile clandestine ale țării din timpul Războiului Rece. Povestirile și scrierile sale de nonficțiune au apărut în reviste precum Esquire, Granta și The Caribbean Review of Books. Marlon James predă literatura engleză la Macalester College, în St. Paul, Minnesota.
 
Dintre romanele distinse cu Premiul Man Booker, la Editura Litera: “Hillary Mantel”, de Wolf Hall, “O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, de Richard Flanagan, în curând va apărea “The Line of Beauty”, de Alan Hollinghurst.
 
Romanul „Scurtă istorie a șapte crime”, de Marlon  James este acum disponibil pe www.litera.ro si pe www.elefant.ro, precum și în librăriile din toată țara.

0 comentarii: