Poveștile cartierului Pantelimon ies prin acoperișuri

Acum două luni am început proiectul Uriași de Pantelimon, un collective art project, prin care ne propunem să sprijinim locuitorii din cartier să pună la un loc povești intime și adevarate despre istoria și oamenii locului, povești traduse mai apoi în imagini. Episodul pilot al proiectului se apropie acum de final. În tot acest timp am mers prin cartier și am vorbit cu rezidenții pentru a afla care sunt locurile și clădirile cu o semnificație aparte pentru ei. I-am întrebat și cum ar descrie relația lor personală cu Pantelimonul și care sunt lucrurile care definesc și diferențiază cartierul lor de celelalte cartiere bucureștene.

Așa am ajuns să discutăm despre primul tramvai electric din București, despre demolarea cartierului de case și relocarea în apartamente-chibrit, despre termoizolare, despre cel mai romantic parc din capitală, despre clădiri bântuite și roboței care vânează copiii neascultători, despre locul în care s-a născut hip-hop-ul românesc, despre perioadele de înflorire și declin ale fostelor fabrici din zonă, despre parcări, trafic și mall-uri, despre femei cu puteri tămăduitoare, despre impactul poveștilor „de groază” de la periferie asupra afacerilor imobiliare și multe alte povești, când fabuloase, când ancorate în realitate.

Fiecare dintre aceste relatări conține câte un strop din esența și preocupările rezidenților, dar am hotărât ca pentru această primă intervenție să ilustrăm unul dintre momentele decisive în transformarea și evoluția cartierului. Este vorba despre povestea caselor vechi, crâșmelor și hanurilor, care prin anii `65 au fost demolate pentru a face loc celui mai modern cartier bucureștean din acea perioadă. Perioada marchează o schimbare a priorităților care se materializează în reorganizarea spațiului – spațiul personal se micșorează pentru a face mai mult loc pentru cel profesional.

Pe 26 și 27 noiembrie, între ora 1 pm și 6 pm, vă așteptăm la Turnul de Artă pentru a vedea materializarea uneia dintre istoriile cartierului Pantelimon și pentru a povesti despre cele care vor urma să prindă viață, proiectul urmând să continue cu sprijinul AFCN.

În același weekend va avea loc și finisajul expoziției artistei Stefanie Weberhofer, Leuchttrum, o instalație video care va umple turnul de lumină și va revela magia filmului analog.

Link evenimente:
https://www.facebook.com/events/645264002313219/
https://www.facebook.com/events/197343757338641/

Vă așteptăm în Pantelimon, la însăilat filme și povești!

Echipa proiectului: Mădălina Roșca, Alma Cazacu, Andrada Roșu, Andreea Gîrleanu, Mihai Paul Comănescu, Mona Cretza, Miruna Stoicescu, Paul Arne Wagner

###
Proiect cultural produs în cadrul liniei Generator de proiecte comunitare “La firul ierbii”, în cadrul candidaturii Bucureşti 2021 Oraşul In-Vizibil. ###

Make a Point este o Asociație culturală înființată în anul 2009, care încearcă să aerisească centrul și să faciliteze manifestări culturale la periferie, în cartiere și printre blocuri, în hale abandonate, în fabrici și uzine sau în alte cimitire de acest soi.

Asociația organizează expoziții, spectacole, proiecții de film, seminarii, workshop-uri și este un spațiu dedicat expunerii de lucrări și mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române. În 2012 și în 2014, Make a Point a câștigat Premiul al II-lea și respectiv al III-lea pentru Artă și Cultură la Gala Societății Civile.
Pentru alte informații ne găsiți la: point@makeapoint.ro

Sau pe Facebook.

Daca nu ați mai fost la Make a Point, urmăriți link-ul:
www.makeapoint.ro/info_contact

0 comentarii: