#BehindTheScenes. Cum a ajuns Oliver Stone să spună povestea lui Snowden




Snowden, cu premiera pe 18 noiembrie, este un thriller politic biografic regizat de Oliver Stone și bazat pe două cărți. The Snowden Files, de Luke Harding, (ziarist la The Guardian). Și Time of the Octopus, scrisă de Anatoly Kuscherena. Acesta din urmă este însuși avocatul rus al lui Edward Snowden.

Avocatul Anatoly Kucherena, personalitate publică la Moscova, profesor și doctor în drept, are 56 de ani și s-a născut în Republica Moldova, raionul Călărași, satul Mândra. Din 2013 el îl reprezintă din punct de vedere juridic pe azilantul politic în Rusia Edward Snowden. Pro bono. Între timp a scris și o carte despre fostul agent american.

În aprilie 2015, WikiLeaks a publicat sumele vehiculate în jurul filmului: Kucherena a primit un milion de dolari, iar ziaristul de la The Guardian, 700.000 de dolari pentru drepturile de ecranizare a cărților. Regizorul Oliver Stone ar fi încasat 600.000 de dolari pentru scenariul filmului.

Inițial, Oliver Stone s-a ferit de subiectul „Snowden”
Prima oară când i s-a propus lui Oliver Stone subiectul ”Snowden”, acesta s-a arătat destul de circumspect. La momentul acela era ocupat cu alt subiect controversat: ultimii ani din viața lui Martin Luther King, cu Jamie Foxx în rolul principal. Ulterior, anulat. Regizorul a spus că deocamdată nu-și dorește încă un proiect la fel de sensibil. Tocmai fusese criticat masiv pentru filmul său W. (2008), în care îl portretiza pe George Bush ca fiind ”cel mai rău președinte al SUA din toate timpurile, e drept, după Nixon”.

O serie de de evenimente ulterioare l-au convins pe Stone să facă filmul. Mai întâi, Glenn Greenwald (unul din jurnaliștii contactați anonim de Edward Snowden încă dinainte de „trădare”) l-a rugat pe Oliver Stone să-l ajute cu niște sfaturi în legătură cu o eventuală ecranizare după cartea sa. Apoi, câteva luni mai târziu, însuși avocatul lui Snowden, Anatoly Kucherena, l-a sunat pe regizor și i-a oferit spre vânzare drepturile de ecranizare a cărții sale. Cei doi s-au întâlnit la Moscova, într-o locație secretă, iar Oliver Stone a apreciat cartea ca fiind foarte ”dostoyevskyană”. La momentul respectiv, regizorul nu se hotărâse dacă filmul său va fi ficțiune, precum cartea (mai precis, cu numele personajelor schimbate), sau povestea reală.

În ianuarie 2014 a avut loc prima întâlnire dintre Oliver Stone și Edward Snowden, la Moscova. S-a hotărât că filmul trebuie făcut. Snowden nu a primit niciun ban pentru implicare. În schimb, a cerut ca banii săi să meargă către ziarul The Guardian.
--------
Întrebat ce șanse sunt ca Edward Snowden să se întoarcă vreodată acasă, regizorul american Oliver Stone a răspuns că, din păcate, pragmatismul e la putere în America zilele astea.

”Statele Unite nu-l vor ierta pe Snowden niciodată, poate doar dacă schimbarea vine de sus, de la președinte. Obama nu l-a ajutat deloc până acum. Din contră. Iar cu Hillary Clinton, cu atât mai mult nu e nicio șansă pentru Snowden”.
***
Trailer: Facebook link | YouTube link | Durata: 2h 14min

Filmul a avut premiera anul acesta la Festivalul Internațional de Film din Toronto, iar o săptămână mai târziu a intrat în cinematografele din SUA.

Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, 500 Days of Summer) joacă rolul lui Edward Snowden.
Nicolas Cage
Shailene Woodley (Divergent, Insurgent, The Descendants)
Melissa Leo (Oblivion, The Equalizer, The Big Short)
Zachary Quinto (Spock din Star Trek, Margin Call, Hitman: Agent 47 și din serialele CSI, 24, The Agency, Six Feet Under)
Tom Wilkinson (Batman Begins, Shakespeare in Love, The Grand Budapest Hotel, Mission: Impossible - Ghost Protocol, RocknRolla, The Full Monty)

***
Povestea lui Edward Snowden

În 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA și ulterior al NSA, își părăsește definitiv postul împreună cu un mare volum de documente referitoare la programele de supraveghere și spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoștință (sau nu oficial). Zboară la Hong Kong, unde predă o mare parte din documente unor jurnaliști britanici. (În urma acestor întâlniri, în 2014 apare Citizenfour - Oscar pentru cel mai bun film documentar). Apoi cere azil politic la Moscova, unde se află și în ziua de azi.
***
Snowden (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.
Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

0 comentarii: