A inceput Aristoteles Workshop, editia a XI-a



Ediția a-XI-a a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop a început astăzi în Șurdești, Maramureș. 12 participanți din Anglia, Bosnia, Italia, Finlanda și România au început cursurile cu expertul Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE France, cu peste 40 de ani de experiență în domeniu. Întrebat ce se va întâmpla în primele zile de workshop, Thierry Garrel spune: “Filmul documentar este arta secolului 21, despre asta este vorba.”
Baia Mare ne-a ales pe noi, iar acum îi ținem pumnii pentru Capitală Europeană 2021. Săptămâna trecută mă îndreptam spre locul acesta cu o întrebare imensă, nu știam ce o să iasă. Acum că am văzut studenții și l-am văzut și pe Thierry, care este pentru a șaptea oară alături de noi, venit tocmai din Vancouver, senzația e că grupul e bun, participanții sunt excelenți, iar lucrurile vor merge șnur.” spune producătorul Dan Nuțu.
 
Începând de astăzi și până pe 24 septembrie, cei 12 participanți, împărțiți în patru echipe formate din câte un regizor, cameraman și editor, vor trece prin toate etapele realizării unui film documentar, de la concept, la filmare, montaj și prezentarea finală în fața unui juriu de profesioniști. 
 
Prima săptămână este una de teorie, la finalul ei urmând să fie decise echipele și subiectele care urmează să fie filmate. ”Participanții trebuie să stea împreună și să reacționeze la proiectele celorlalți, așa se vor suda relațiile și se vor forma echipele. “, mai spune expertul Thierry Garrel.
Program inițiat în 2006, în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfășoară cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021 si al Centrului Național al Cinematografiei. “După patru ani de Sibiu și Mărginime, și cinci ani de minunată Bucovina, întâlnirea cu Maramureșul este o nouă revelație. Sunt convisă că va deschide orizonturi și va da naștere la filme inovative și interesante atât pentru piața națională cât și internațională.”, spune producătoarea Cristina Hoffman.
 
Cei 12 participanți sunt:
Regizori: Liliana Constantin (RO / UK), Alexandru Badea (RO), Dragoș Hanciu (RO), și Sakari Suuronen (FI)
Cameramani: Ileana Szasz (RO), Diana Rusu (RO/UK), Ivan Koroman (BA) și Piero Di Silverio (IT)
Editori: Delia Oniga (RO), Ruxandra Pintilie (RO), Maria Bălănean (RO) și Marina Crăcană (RO)
 
Documentarul câștigător va primi un premiu de 2000 de euro, oferit de Farmexim.
 
Referinţe online:
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - official site

0 comentarii: