„Câini” - două premii la Festivalul de la Sarajevo! Gheorghe Visu, cel mai bun actor



Cel mai așteptat thriller românesc al anului, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, a câștigat două premii la Festivalul de la Sarajevo, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa. Sâmbătă seara, la gala de închidere, Gheorghe Visu a urcat pe scenă pentru trofeul Heart of Sarajevo acordat celui mai bun actor. Un al doilea premiu oferit filmului a fost Mențiunea Specială a Juriului. Din 23 septembrie, Câini intră pe ecranele din România, distribuit de Transilvania Film.
 
 
În filmul Câini, Gheorghe Visu revine pe marele ecran cu un rol impresionant. Publicația franceză Télérama îl compară cu starurile western-ului american de altădată și dă exemplul lui Walter Huston în The Treasure of the Sierra Madre. Filmografia sa cuprinde peste 40 de roluri în filme și seriale, printre care Toate pânzele sus (r. Mircea Mureșan, 1977), Faleze de nisip (r. Dan Pița, 1983), Să mori rănit din dragoste de viață (r. Mircea Veroiu, 1983), Inimă de țigan (2007-2008). De peste 20 de ani, actorul poate fi văzut și pe scena Teatrului Mic din București.
 
„Mă bucur enorm că Gheorghe Visu a obţinut premiul pentru cel mai bun actor la Sarajevo. Faptul că pentru rolul ăsta a slăbit 27 de kilograme a devenit de-a lungul interviurilor un fel de anecdotă - dar pentru mine, care l-am văzut cum s-a lăsat locuit de personaj de-a lungul filmărilor, e mai mult decât atât. A fost dedicat 100% şi pentru asta nu pot decât să-i fiu recunoscător. Bineînţeles, mă bucur dublu şi pentru că filmul a luat Menţiunea Specială a Juriului -  în 2014, în programul Cinelink în Sarajevo, producătoarea Marcela Ursu şi cu mine i-am cunoscut pe producătorii francezi fără de care Câini nu ştiu dacă ar fi fost posibil”, declară Bogdan Mirică.
 
Lui Gheorghe Visu i se alătură, în roluri memorabile, Vlad Ivanov și Dragoș Bucur. Distribuția este întregită de Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru.
 
O combinație de thriller, film noir și western modern, cum l-au descris criticii, Câini va fi proiectat în lunile următoare în festivaluri din Canada, Danemarca, Israel, Italia, Portugalia, Suedia sau Spania. Premiile câștigate la cea de-a 22-a ediție a Festivalului de la Sarajevo se adaugă celorlalte obținute deja: Premiul criticii – FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard la Cannes și Trofeul Transilvania la TIFF 2016. În faza de proiect, Câini a câștigat Premiul ARTE International Relations în cadrul CineLink, la Sarajevo 2013.
 
Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.
 
Bogdan Mirică, recunoscut pentru serialul Umbre (HBO) și aflat la debut în lungmetraj, semnează regia și scenariul. Directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye și Hervé Buirette, scenografia îi aparține Augustinei Stanciu, iar costumele – Elenei Stoyanova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr și Sorin Romanescu.
 
***
Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) și EZ Films (Elie Meirovitz), și co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producția Franța-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franța, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages și Fundația GAN, Doha Film Institute, cu participarea HBO România.
 
Filmul va fi distribuit în România, din 23 septembrie, de Transilvania Film.
Pagina de Facebook a filmului.

0 comentarii: