Devino #explorator în orașul tău - tururi ghidate de Pantelimon 6-7 august

Bucureștiul, pentru a fi iubit trebuie redescoperit. De aceea, Make a Point invită bucureștenii să exploreze unul din cartierele dens populate ale sale, pentru a afla ce se ascunde în spatele blocurilor care nu mai sunt gri, ci pestrițe, dar încă cu o reputație nu neaparat bună.

La fiecare tur vom avea un concurs foto – Pantelimon 2021. Cei doi câstigători vor fi cei cu cele mai multe like-uri pe pagina noastră de Facebook. Fotografiile lor vor deveni cover photos, iar ei vor câștiga fiecare câte două cărți editate de ArCub: “Povestea Hanului” și “Epopee participativă: 840 versuri / 40 poeți”.

Nu uitați să vă protejați de soare și să vă hidratați pe parcursul tururilor.

Traseele urbane ghidate fac parte din programul Open Lab – Explorator București2021, care susține candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. În parteneriat cu ArCub.

Program
Sâmbătă, 6 august - tur lent & aventuros
Punct de plecare: Metrou Ing. Costin Georgian (ieșirea din dreapta) – ora 18.00
Traseu: Fabrica de Parașute – Spitalul Malaxa – Parcul Sticlăriei – Facultatea de Pompieri – Turnul de Artă & Make a Point
durata aprox. 2h

Pentru a înțelege mai bine dimensiunea de cartier-dormitor înconjurat de industrie, ne vom opri sa observam din exterior Fabrica de Parasute, urmată de Spitalul Malaxa, vom vizita împrejurimile fostei Fabrici de Sticlă, cât și puțin cunoscuta junglă urbană din Parcul Sticlăriei. Traseul va ocoli pe cât posibil străzile principale, astfel încât eclectismul vieții din spatele blocurilor va ieși în evidență. Un ultim scurt popas va fi la Facultatea de Pompieri, iar turul se va incheia cu o panoramă a cartierului-dormitor de pe platforma Turnului de Artă (turnul de apă al Postăvăriei Române).

Duminică, 7 august - tur alert & intens
Punct de plecare: Metrou Ing. Costin Georgian (ieșirea din dreapta) – ora 10.30
Traseu: Turnul de Artă – Parcul Florilor – Mănăstirea Mărcuța – Piata Delfinului – Ostrov
durata aprox. 2h

Vom trece pe locul fostelor căi ferate ce serveau transportului de marfă și de navetiști și vom povesti despre istoricul fabricilor din zona. Ulterior vom privi cartierul-dormitor de pe platforma Turnului de Artă (turnul de apă al Postăvăriei Române), trasând în continuare itinerariul. Ne vom opri scurt în fața unuia dintre puținele monumente realist-socialiste încă în picioare — statuia Rascoalei din 1907, aflată acum în Parcul Florilor. 


Ne vom îndrepta in continuare spre Biserica Mărcuța, una dintre cele mai vechi din București, ascunsă în cartier. Trecând prin cimitirul vecin bisericii, vom ajunge la Balta Dobroiești, punctul extrem al cartierului și casă pentru un întreg ecosistem. Vom coborî spre binecunoscuta Piața Delfinului – sau „circul foamei” – va fi un punct de oprire dedicat evoluției arhitecturale a mall-urilor în București și un ultim loc de observație va fi peninsula Ostrov de pe lacul Fundeni, un spațiu rezidențial inedit, cu care se va termina turul.

Pentru mai multe detalii, contactați-ne la point@makeapoint.ro
Vă așteptăm.

Despre EXPLORATOR București 2021:
Cu ajutorul sectorului independent al culturii, experților locali și internaționali și, nu în ultimul rând, cu ajutorul bucureștenilor, EXPLORATOR analizează prezentul invizibil al orașului. Prin dezvăluirea locurilor invizibile din oraș (în cadrul traseelor urbane ghidate) și prin descoperirea istoriilor personale din cartierele Bucureștiului (în cadrul experimentului colaborativ de cartografiere afectivă), EXPLORATOR trasează harta invizibilă a metropolei dâmbovițene așa cum arată aceasta în prezent.

Traseele din cadrul EXPLORATOR fac parte din proiectul pilot OPEN LAB, proiectul pilot al candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeana a Culturii – Bucuresti 2021 în cea de-a doua fază a competiției.
###
Make a Point este o Asociație culturală înființată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roșca și artistul vizual Alma Cazacu, care aduce cultura mai aproape de oameni. Geografic vorbind.

Asociația organizează expoziții, spectacole, proiecții de film, seminarii, workshop-uri și este un spațiu dedicat expunerii de lucrări și mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române. În 2012 și în 2014, Make a Point a câștigat Premiul al II-lea și respectiv al III-lea pentru Artă și Cultură la Gala Societății Civile.

Pentru alte informații ne găsiți la: point@makeapoint.ro

Sau pe Facebook.

Daca nu ați mai fost la Make a Point, urmăriți link-ul:
www.makeapoint.ro/info_contact

0 comentarii: