Pascal Bruckner isi lanseaza prima piesa de teatru, in premiera mondiala, la UNDERCLOUD 2016



Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD vine cu o ofertă teatrală bogată și aduce, pe lângă cele peste 40 de spectacole românești și internaționale, o serie de invitați de prestigiu din sfera teatrului românesc și internațional. Printre invitații de onoare ai acestei ediții se numără scriitorul Pascal Bruckner,  dramaturgul Matei Vișniec și regizorul Mihai Măniuțiu.

Celebrul scriitor francez Pascal Bruckner își lansează, la UNDERCLOUD, prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta și intitulată „Crăciun la palat”, o comedie politică de situație, care face aluzie la Franța contemporană, dar care ale cărei implicații sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel haotic și tulbure al României de azi. Piesa va fi transpusă de Chris Simion într-un sectacol-lectură, care adună o distribuție de prestigiu formată din Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivașcu și Vlad Logigan. Pascal Bruckner, romancier faimos prin scrieri precum „Luni de fiere”, „Casa îngerilor”, „Fanaticii apocalipsei”, este președinte onorific al Companiei D’AYA, încă din 1999, când Chris Simion a pus bazele celei mai importante mișcări teatrale independente din România.

UNDERCLOUD 2016 dedică un focus DADA, cu ocazia centenarului celebrei mișcări de avangardă inițiate de Tristan Tzara. Invitatul special în cadrul acestui focus este dramaturgul Matei Vișniec, care va fi reprezentat de patru montări, atât din țară, cât și din străinătate, după piese scrise de el: Chris Simion va realiza un spectacol-lectură după „Cabaretul Dada”, regizorul Alexandru Nagy prezintă spectacolul „Buzunarul cu pâine”, Eric Deniaud, de la compania Collectif Kahraba (Franța/Liban), vine cu spectacolul de marionete pentru adulți „Voix dans le noir” (după „Omul-pubelă sau Teatrul descompus”), iar trupa Teatrului „Eugen Ionescu” din Republica Moldova prezintă spectacolul „Istoria comunismului repovestită pentru bolnavii mintal”.

Începând cu ediția din 2015, UNDERCLOUD a adăugat Premiul Teatru Liber – Under Any Cloud, acordat unui teatru de stat sau unui artist din sfera teatrului de stat, pentru contribuția sa la promovarea actorilor tineri. Anul acest, premiul îi va fi acordat lui Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj Napoca, pentru susținerea constantă pe care o oferă tinerilor artiști și pentru oportunitățile de dezvoltare pe care le oferă acestora. Mihai Măniuțiu este regizor, profesor și autori de beletristică și de critică de teatru și este cunoscut pentru spectacole precum Richard al II-lea, Experimentul Iov, Lecția, Timon din Atena, fiind câștigător a numeroase premii naționale și internaționale.  

Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2016 este disponibil pe http://www.undercloud.ro/program/.

Biletele pot fi achiziționate on-line, de pe http://www.bilete.ro/cultural/, iar începând cu 17 august vor fi puse în vânzare și la Casa de Bilete ARCUB-Gabroveni. De pe 17 august, începe și campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank (la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la casa de bilete ARCUB-Gabroveni, al doilea bilet este oferit cadou). Prețul unui bilet este de 35 RON.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

UNDERCLOUD, eveniment organizat de Asociația Mișcarea Undercloud, cu sprijinul ARCUB, cofinanțat de AFCN, susține București 2021 –  Oraș candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. (Află mai multe pe www.bucuresti2021.ro).

Partenerii și sponsorii festivalului, fără de care această ediţie nu ar fi putut fi dezvoltată, sunt: Raiffeisen Bank, Staropramen, Emag, Telekom România, Aqua Carpatica.
Festivalul se desfăşoară cu sprijinul agenției de creație Propaganda, World Class, Hotel Radisson Blu, Novotel, Duke Hotel, Hotel Ibis, Hello Hotels, Editura Nemira, Class Living, Vitantis Mall, Casa de avocatură Sora&Asociaţii, Galeria AraArt și Ambasada Statului Israel.
Partenerii media care ne sunt alături anul acesta sunt: RADIO GUERRILLA, ELLE, Psychologies, Viva, Glamour, Unica, IQads, LiterNet.ro, Yorick.ro, Ziarul Metropolis, Observator cultural, România Liberă, Academia Cațavencu, Business Review.
Producători: Compania de Teatru D’AYA și MARLA Image Boutique.

Mai multe detalii despre UNDERCLOUD puteți găsi pe site-ul www.undercloud.ro și pe pagina de Facebook a Festivalului: https://www.facebook.com/undercloudfestival/.

0 comentarii: