Vanilla Skype, primul spectacol de teatru cu casting pentru spectatori



A lua parte la un spectacol devine în sine o experiență artistică desăvârșită cu VANILLA SKYPE, un proiect atipic care depășește granițele clasice ale teatrului. Mai întâi au existat actorii și abia apoi au apărut personajele și textele. Iar amestecul inedit de povești paralele și emoții în cadrul piesei scrise de Cătălin Ștefănescu setează premisele pentru o implicare autentică din partea spectatorului. Astfel, Vanilla Skype devine primul spectacol din România în care pasionații de teatru au posibilitatea de a participa la un casting pentru a-și câștiga scaunul în sală și pentru a fi oamenii potriviți, la locul potrivit.

După o piesă scrisă de Cătălin Ștefănescu și cu o distribuție de excepție - Marcel Iureș, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel - Vanilla Skype este pusă în scenă în cadrul unui turneu susținut de BRD – Groupe Société Générale, care va avea loc în perioada 2-10 septembrie în cinci orașe mari din țară – Ploiești, Craiova, Piatra Neamț, Bacău și Iași. Pentru fiecare dintre aceste reprezentații, persoanele care doresc să participe la spectacol se pot înscrie la un casting care va fi susținut pe Skype (contul Vanilla Skype  Teatru) de marele actor român Marcel Iureș și care va conține un set de întrebări elementare menite să stabilească dacă participanții își merită cu adevărat locul în sală.

„Turneul Vanilla Skype e un prilej minunat de a călători în cinci orașe și de a întâlni un public în fața căruia rareori avem șansa de a juca. Așteptăm cu mare emoție cele 10 reprezentații. Le propunem spectatorilor noștri o formulă de spectacol care se bazează pe spunerea unor povești, într-un spațiu mic, unde întâlnirea între actori și public se face într-o atmosferă mai intimă decât cea a sălii clasice. Și e o experiență diferită de fiecare dată, dar întotdeauna vie și generatoare de dorința de a o repeta, un moment magic pe care îl trăim împreună cu spectatorii noștri”, afirmă Cătălin Ștefănescu, autorul  textului și regizorul spectacolului Vanilla Skype.

Vanilla Skype este un eveniment teatral inedit nu doar prin prisma selecției spectatorilor, ci și datorită particularității piesei puse în scenă. Textul a fost scris de Cătălin Ștefănescu special pentru actorii din distribuție, ceea ce aduce în prim plan un aspect de multe ori neglijat în teatrul românesc actual – strânsa colaborare dintre dramaturg și actori. Mai mult decât atât, proiectul Vanilla Skype reprezintă o materializare artistică a unui parteneriat început în urmă cu aproape 10 ani, în cadrul Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, și reunește trei generații de artiști – Marcel Iureș,  Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, cărora li se adaugă mai tinerii Alexandru Ion, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel.

Patru pacienți care discută pe Skype cu psihoterapeutul lor, doi muncitori care analizează cu mult umor „gramatica” lumii și a existenței, un detectiv confuz venit parcă din filmele anilor ’40 și patru actori care participă la un casting – toate aceste personaje își topesc realitățile într-o poveste-mozaic despre uriașa putere a narațiunii și despre completa neputință a naratorului.

Programul turneului include 2 reprezentații – de la ora 17:00, respectiv 20:30 – în fiecare dintre orașele incluse în turneu.

Ploiești
2 septembrie, 17:00 și 20:30
Teatrul Toma Caragiu

Craiova
4 septembrie, 17:00 și 20:30
Teatrul Național Marin Sorescu

Piatra Neamț
7 septembrie, 17:00 și 20:30
Teatrul Tineretului

Bacău
8 septembrie, 17:00 și 20:30
Teatrul George Bacovia

Iași
10 septembrie, 17:00 și 20:30
Teatrul Național Vasile Alecsandri

Cei care își cumpără bilet pentru spectacol se pot înscrie la casting accesând contul de Skype - Vanilla Skype Teatru. După ce precizează orașul și ora reprezentației la care vor participa și răspund la un set de întrebări, aceștia au șansa de a primi unul dintre cele mai bune 10 locuri rezervate special pentru ei pe rândurile din față ale sălii. Persoanele care vor să treacă proba de casting, pot accesa contul Vanilla Skype Teatru între 12:00-19:00, în următoarele zile: 26 august, 29 august - 2 septembrie, 5-7 septembrie. Detalii pe pagina de Facebook Vanilla Skype.

Despre BRD – Groupe Société Générale
BRD Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor. Este o bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor și face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor în societate, BRD investește în proiecte din domeniul culturii, educației și sportului privilegiind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o noua generație și aduc valoare pe termen lung. Cultura reprezintă un pilon esențial de dezvoltare a societății, BRD încurajând în această direcție proiecte culturale inovative, care să fie recunoscute și apreciate de tineri. Sub această viziune, a fost creată local Scena9, o platformă tânără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, și sunt susținute în mod constant inițiative de teatru, film, artă vizuală contemporană sau muzică clasică, conturând astfel universul implicării companiei în România la nivel cultural.

Despre Vanilla Skype
Vanilla Skype este o co-producție a Teatrului ACT și Asociației T.E.T.A.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiect finanțat în cadrul programului cultural Ești București.
Sponsor principal: ExxonMobil | Powered by: eMAG | Susținut de: HP, Gherasos, Crama la Salina

0 comentarii: