O incursiune in cinematografiei spaniole din anii ´50,´60,´70 prin afise si proiectii de filme regizate de Luis garcía Berlanga



Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti vă propun o incursiune în designul grafic și filmul spaniol, ce include o serie de reproduceri de afişe din perioada 1950-1980, create de principalii  ilustratori şi desenatori care au marcat arta grafică spaniolă din acea epoca și a căror moștenire artistică dăinuie încă. Selecţia cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute şi reprezentative lucrări ale unor ilustratori cum ar fi Francisco Fernández-Zarza „Jano”, Macario Gómez „Mac”, José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta.
 
Deși afișul de film a fost considerat la început o artă minoră, în slujba cinematografiei, timpul a revendicat  valoarea artistică a multora dintre aceste creații. În vremuri în care comunicarea digitală nu exista, un afiș reușit trebuia să condenseze într-o singură imagine mesajul și personalitatea filmului, transmițându-le publicului. Totuși, unele dintre aceste lucrări au depășit intenția comercială și estetică inițială. Impregnate de mesajul plin de originalitate al desenatorilor, au reușit să devină uneori adevărate simboluri culturale ale epocii în care au fost concepute.
 
Expoziţia va putea fi vizitatã la Instituto Cervantes din Bucureşti, în perioada 6 septembrie – 15 octombrie 2016, de luni pânã vineri, de la 09:00 la 19:00. Intrarea este liberã.
Sâmbãtã: 09:00 – 15:00 (doar în octombrie), Duminicã: închis.
*****
În paralel și începând din seara de marți, 6 septembrie, ora 19.00, vă propunem și o incursiune în lumea filmelor regizorului spaniol Luis García Berlanga, una dintre cele mai emblematice figuri ale cinematografiei spaniole a secolului XX. 
 
Luis García Berlanga (1921 – 2010) a urmat studii de Drept, Filozofie și Litere, însă adevărata lui vocație l-a condus ulterior, în 1947, către Institutul de Cercetări și Experiențe Cinematografice din Madrid. Acest magnific regizor, alături de Antonio Bardem, este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai celei de-a șaptea arte în Spania. Filmele lui, pline de ironie, sunt adesea o  satiră la adresa societăţii, pe care, de altfel, în filmele sale, Berlanga o abordează, în același timp, cu umanism și simplitate. În 1961, Luis García Berlanga a fost nominalizat la Oscar pentru filmul ''Plácido''. 
 
Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti vã invitã sã vizionaţi, în fiecare zi de marţi a lunii septembrie, începând din data de 6 septembrie, unele dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului, în v.o. spaniolă și subtitrare în limba română. Cele 5 lungmetraje care alcătuiesc seria  de proiecții de film sunt programate după cum urmează:
 
Programul filmelor

¡Bienvenido, Mr. Marshall!
Plácido
El verdugo
La Escopeta Nacional
La Vaquilla

Marți, 6 septembrie, ora 19.00
Marți, 13 septembrie, ora 19.00
Marți, 20 septembrie, ora 19.00
Marți, 27 septembrie, ora 19.00
Marți, 4 octombrie, ora 19.00

 
 
 
 
 
 
 
Proiecțiile vor avea loc la Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38). Intrarea liberă în limita locurilor disponibile, rezervări la email cultbuc@cervantes.es
 
Organizatori: Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti

0 comentarii: