Moarte in Sarajevo - filmul castigator al Ursului de Argint 2016 la Divan Film Festival



Moarte în Sarajevo/ Death in Sarajevo, filmul câștigător al trofeului Ursul de Argint și al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016, va rula în avanpremieră națională în deschiderea celei de-a șaptea ediții a Divan Film Festival. Proiecția filmului va avea loc în Centrul Vechi al Craiovei, sâmbătă, 20 august, acesta urmând a fi reluat și în programul din Portul Cultural Cetate.

Divan Film Festival, unicul festival din România dedicat filmului și bucătăriei balcanice, va avea loc în perioada 20 – 28 august la Craiova și în Portul Cultural Cetate (Craiova, 20 și 21 august, Portul Cultural Cetate, 22 – 28 august).

Cu Moarte în Sarajevo (Serbia, 2016), celebrul regizor bosniac deținător al unui Oscar, Denis Tanović, prezintă o alegorie a Europei contemporane prin intermediul poveștii hotelului Europa, un loc plin de anarhiști, politruci, cartofori, muncitori, demnitari și multe alte personaje ale societății moderne. La baza scenariului se află una dintre piesele de teatru ale celebrului activist politic Bernard-Henri Lévy. 

Un alt film care ilustrează tema ediției de anul acesta a Divan Film Festival -povești urbane din Balcani - este documentarul regizorului german de origine turcă Fatih Akin, Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului/ Crossing the Brigde: The Sound of Istanbul(Turcia, 2005), care ne poartă într-o colorată călătorie muzicală a orașului situat pe două continente. De la muzică tradițională la rock contemporan și melodiile Madonnei, Sunetul Istanbulului e un melanj complex și fermecător.

Un demers surprinzător este și documentarul Spirit balcanic/ Balkan Spirit (Turcia, 2013)al regizorului Hermann Vaske, care face o incursiune prin lumea artistică balcanică, intervievând artiști celebri precum Marina Abramović, Angelina Jolie (care a ales un subiect din această zonă a Europei pentru debutul ei regizoral),  Emir Kusturica, muzicieni precum cei de la Baba Zula, Goran Bregović, sau chiar regizori și actori români precum Cătălin Mitulescu și Ada Condeescu. Filmul va rula în prezența regizorului.

La 10 ani de la premieră, Marilena de la P7 (România, 2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră a fost semnată de Andrei Toncu, va fi proiectat la Divan Film Festival. Filmul spune povestea unui adolescent dintr-un cartier bucureștean care decide într-o bună zi să fure un troleibuz pentru a o impresiona pe Marilena, o prostituată de care s-a îndrăgostit.

București Non-Stop (România, 2015), cel de-al cincilea lungmetraj din cariera regizorului Dan Chișu, va fi proiectat la Divan Film Festival în prezența actriței Olimpia Melinte. Filmul prezintă o noapte din viața clienților unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri din capitală.

Din programul Divan Film Festival fac parte și două comedii spumoase care au câștigat mai multe premii la festivaluri europene importante: Parada/ The Parade (2011, r. Srdjan Dragojević) și Bal-Can-Can/ Bal-Kan-Kan (2005, r. Darko Mitrevski).

Parada vorbește despre homofobia din zonă într-o cheie comică: niște veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei. Unul dintre invitații speciali ai festivalului este chiar regizorul filmului, Srdjan Dragojević.

Bal-Can-Can, o comedie neagră plină de aventuri și suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfășurată într-o carpetă furată.

De asemenea, în programul Divan Film Festival se regăsesc, ca în fiecare an, și filme pentru copii: Dumbrava Minunată(România, 1980) și Zarafa(Franța, 2012), o animație care prezintă povestea adevărată a primei girafe a Franței și a călătoriei sale pline de peripeții, cu balonul, din Egipt până la grădina zoologică din Paris. 

Mai multe detalii despre programul Divan Film Festival în curând pe divanfilmfestival.ro și https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival va avea loc în perioada 22 – 28 august, la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj. 
***
Pe timpul desfăşurării festivalului camparea la Portul Cultural Cetate este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj, cu sprijinul CNC, ICR și UCIN.
Parteneri: Dr. Oetker, Boromir, SELGROS Cash & Carry

0 comentarii: