Divan Film Festival - gazdă a unui proiect dedicat tinerilor critici de film din Europa



Noutăți de la Divan Film Festival: “Proiectul 5C” dedicat tinerilor critici de film din Europa ajunge în Portul Cultural Cetate, iar în cadrul celei patra ediții a simpozionului organizat de Divan Film Festival se va discuta despre viața urbană din filmele balcanice.
 
Divan Film Festival (Divanul Degustătoilor de Film și Artă Culinară), eveniment dedicat cinematografiei și bucătăriei balcanice, ajuns la a șaptea ediție, va avea loc în perioada 20 – 28 august la Craiova și Port Cultural Cetate, după cum urmează: Craiova, 20 – 21 august, Port Cultural Cetate, 22 – 28 august.
 
În perioada 22 – 24 august, Divan Film Festival va găzdui în Portul Cultural Cetate „Proiectul 5C”, un program itinerant de cultură cinematografică dedicat tinerilor critici de cinema. Proiectul este realizat în colaborare cu Asociația Institutul Cultural Balcanic (România), Adriapol (Albania), Balkanski Kulturni Krug (Croația) și Altcine (Grecia), cu sprijinul Programului Media al UE. “Proiectul 5C” a fost inițiat în ianuarie la Atena, când un juriu format din profesioniști ai industriei cinematografice europene au selectat autorii celor mai bune recenzii ale filmelor din festivalul de scurtmetraje balcanice on-line Altcine Action!. Cei cinci critici de cinema selectați sunt: Galina Maksimović (Serbia), Rhianon Wain (M.Britanie), Ozge Ozduzen (Turcia), Andrei Șendrea (România) și Mariana Hristova (Bulgaria). În cadrul acestui proiect, cei cinci tineri critici participă de-a lungul unui an la festivaluri de film din Balcani, vizionări, workshop-uri și seminarii. 
 
La Divan Film Festival, pe lângă proiecții de filme și întâlniri cu cineaștii, cei cinci critici vor participa la două masterclass-uri: “Critica de film în era digitală” și “Înăuntrul camerei de montaj”, susținute de criticul de film Dana Duma, respectiv de Aleksandra Milovanović, asistent universitar la Universitatea de Arte din Belgrad. 
 
Mai multe detalii despre “Proiectul 5C” găsiți aici: www.the5cproject.com
 
Cea de-a patra ediție a simpozionului de film balcanic de la Divan Film Festival, va avea ca temă anul acesta viața urbană. Lucrările vor fi conduse de Marian Țuțui, director artistic al Divan FF, și Nevena Daković, profesor la Universitatea de Arte din Belgrad. Vor participa critici de cinema și profesori universitari precum Lydia Papadimitriou (profesor la Universitarea John Moore din Liverpool), Ana Grgić (Croația), Wang Yao (doctorand al Universității de cinema din Beijing), Massimiliano Nardulli (Italia), Dana Duma, Magda Mihăilescu și Marilena Ilieșiu (România), alături de cei cinci tineri critici din  "Proiectul 5C". În deschiderea simpozionului va fi lansat volumul bilingv român-englez intitulat “Drumuri și răspântii în Balcani”, care cuprinde lucrările conferinței de anul trecut. 
 
Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival va avea loc în perioada 22 – 28 august, la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj. 
 
Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival
 
Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj, cu sprijinul CNC, ICR și UCIN.
Parteneri: Boromir, SELGROS Cash & Carry

0 comentarii: