Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu, omagiați la Noaptea Albă a Filmului Românesc


Trei dintre cei mai iubiți actori români, Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu, vor fi omagiați la Noaptea Albă a Filmului Românesc, care va avea loc pe 16 septembrie, în zece locații din București. Spectatorii îi vor (re)vedea pe regretații mari actori în câteva dintre cele mai bune roluri ale lor, iar un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa. 
 
Ajuns la a șaptea ediție, maratonul Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce pe ecrane, pe 16 septembrie, filme de ficțiune și documentare premiate în marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii și thrillere în proiecții speciale sau în avanpremieră. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural „Casa Artelor”, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).
 
Pe marele actor Radu Beligan, care a încetat din viață în iulie anul acesta, la 97 de ani, publicul va avea ocazia să-l vadă în După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), alături de Gheorghe Dinică, Ioana Ana Macaria, Coca Bloos și Dorina Chiriac. Beligan joacă rolul unui fost deţinut politic care, împreună cu o jurnalistă, se întâlnește cu un fost torționar pregătit să-şi mărturisească crimele. Filmul, inspirat de cartea „Drumul Damascului”, de Doina Jela, a fost prezentat în selecţia oficială a Festivalului de la Veneţia. Cel mai longeviv actor român, Beligan a fost celebrat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo, în 2014.
 
Marin Moraru are un rol memorabil în Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976), una dintre cele mai populare comedii românești din toate timpurile, cu peste 1,6 milioane de spectatori înainte de 1989. Un grup de cinci bărbaţi pleacă, fără ştirea nevestelor, într-o expediţie în Deltă, cu un ţel categoric: prinderea „monstrului”, un somn gigantic care ar fi mândria oricărui pescar din ţară. Doi dintre ceilalți aventurieri sunt Toma Caragiu și Octavian Cotescu. Regretatul actor Marin Moraru s-a stins pe 21 august, la 79 de ani. Anul trecut, a fost distins cu Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Film Transilvania.
 
Inconfundabil, Mircea Albulescu face unul dintre rolurile carierei lui în filmul La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982). Doi bărbaţi eliberați din închisoare călătoresc împreună prin ţară, încercând să se reintegreze în societate. În distribuție: Dan Condurache, Ioana Crăciunescu, Paul Lavric. Pentru performanța sa, actorul a câștigat Premiul pentru interpretare masculină la Costinești, în 1983. După o carieră impresionantă, cu sute de roluri în cinema și teatru, Mircea Albulescu s-a stins în aprilie, anul acesta, la 81 de ani. 
 
La 10 ani de la dispariția sa neașteptată, la doar 50 de ani, regizorul Ovidiu Bose Paștina va fi comemorat printr-o proiecție-tribut a câtorva dintre cele mai valoroase scurtmetraje ale sale: Arta apărării individuale, Atelier cu călăuza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc. Cineastul a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, a lucrat ca documentarist la Sahia Film şi a realizat scurtmetraje de ficţiune. A fost unul dintre primii regizori de spoturi publicitare după 1989, iar de la mijlocul anilor '90 a lucrat în televiziune.
 
Pe 16 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme românești recente, precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), București NonStop (r. Dan Chișu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), dar și o selecție de documentare și scurtmetraje noi de la TIFF 2016.
Celelalte filme din program, invitații speciali și programul vor fi anunțate în curând.
 
Pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba
***
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, ARCUB și Primăriei Municipiului București. 
 
Sponsor: Apa Nova București - Veolia
 
Parteneri: Primăria Sectorului 3, Centrul Cultural „Casa Artelor”, Primăria Sectorului 6, Centrul Cultural European Sector 6, Institutul Francez, Muzeul Național al Țăranului Român, Unteatru, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Make a Point, Policy Center for Roma and Minorities.
 
Proiect finanțat în programul București - Orașul In-vizibil.
 
Parteneri media: Digi 24, Digi Film, Radio Guerrilla, Zile și nopți, Cinemap,  Cinemagia, Vice, Radio România Cultural, Observator Cultural, Glamour, Ziarul Metropolis, News.ro, Sub25.ro, Urban.ro, Orasulm.eu, Cinefan.ro, Aarc.ro, Iqool.ro, Umblat.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST

0 comentarii: