Începe cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival: filme balcanice, artă culinară, invitați și concerte



Mâine, 20 august, începe cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival, singurul festival de film balcanic din România. Timp de două zile, sâmbătă și duminică, 20 și 21 august, vor avea loc proiecții de film în Craiova (în aer liber în Centrul Vechi și la Cinema Inspire), după care evenimentul va continua în Portul Cultural Cetate până pe 28 august. 
 
“Este al patrulea an în care Primăria Municipiului Craiova se implică în organizarea acestui festival. Până acum am avut, și sunt convins că și de acum încolo vom avea parte de experiențe plăcute în cadrul Divan Film Festival, care aduce un semnificativ beneficiu de imagine municipiului Craiova”, a declarat Ionuț Pârvulescu, reprezentantul Primăriei Craiova la conferința de presă care a avut loc vineri, 19 august. 
 
Din programul Divan Film Festival, a cărui temă este anul acesta “Povești urbane din Balcani”, fac parte 10 filme de lungmetraj, 26 de scurtmetraje balcanice și 3 filme de mediumetraj.
 
“O parte ilustrează tema de anul acesta, mai ales lungmetrajele, acesta fiind motivul pentru care avem și filme mai vechi, dar inedite pentru publicul românesc, în timp scurtmetrajele sunt selectate pe criteriul noutății și al valorii”, spune Marian Țuțui, directorul artistic al festivalului.
 
Deschiderea oficială a evenimentului are loc sâmbătă, ora 21.30, cu Moarte în Sarajevo/ Death in Sarajevo, ultimul film al lui Denis Tanović, filmul câștigător al trofeului Ursul de Argint și al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016. 
 
Duminică, de la aceeași oră, va rula filmul Parada, care va fi reluat marți în Portul Cultural Cetate, în prezența regizorului Srjdan Dragojević, unul dintre invitații festivalului. Parada aduce în atenția publicului două subiecte sensibile din acest colț al Europei: drepturile homosexualilor și implicit homofobia balcanică. 
 
Printre invitații festivalului se numără: Adina Dulcu, prezentă în programul Divan FF cu scurtmetrajul Rețea indisponibilă, Agron Domi, directorul festivalului de film de la Tirana, Lidja Mokovska (Mama), Ivan Bakač (Our Skin Is Going to Gray), Neritan Zinxhiria (Mușețel), Olimpia Melinte (București Non-Stop), Raluca Răcean Gorgos (4 ½ simțuri), Ștefan Zaharia (Ofițer), Tudor Botezatu (De Sfeștanie).
 
Proiectul 5C, destinat tinerilor critici de film din Europa, ajunge, de asemenea la Divan Film Festival. Cei cinci critici care fac parte din acest proiect vor participa la workshop-uri, Q & A-uri, proiecții, și la simpozionul internațional despre film balcanic.
 
Nici demonstrațiile culinare nu lipsesc din programul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară. Pe lângă bucatele balcanice, gătite de Mircea Dinescu, anul acesta, pentru prima dată în cadrul festivalului, participanții vor savura preparate vietnameze.
 
Renumiții artiști Maria Răducanu și Marius Mihalache vor susține două concerte la Divan Film Festival: sâmbătă, ora 20.30 (Maria Răducanu), în Centrul Vechi al Craiovei, respectiv luni, ora 19.00, (Marius Mihalache), în Port Cultural Cetate.
 
Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival va fi prezentată de actrița de teatru Aida Economu, împreună Adrian Teleșpan, fost producător TV și autor al romanului “Cimitirul”. 
 
Spotul festivalului poate fi accesat aici: https://goo.gl/WkxnsJ
 
Mai multe detalii despre programul Divan Film Festival găsiți pe http://divanfilmfestival.ro/ sau pe contul de Facebook: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival
 
Divan Film Festival va avea loc în perioada 20 – 28 august, după cum urmează: 20 -21 august, Craiova, 22 – 28 august în Port Cultural Cetate.
 
În Craiova, proiecțiile de film vor avea loc la Cinema Inspire (Mercur Center) și în Centrul Vechi. Intrare liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival, atât în Craiova, cât și în Portul Cultural Cetate.
***
Pe timpul desfăşurării festivalului camparea în Portul Cultural Cetate este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival
 
Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj, cu sprijinul CNC, ICR și UCIN.
Parteneri: Dr. Oetker, Boromir, SELGROS Cash & Carry

0 comentarii: