29-31 oct: Scoala de Antropologie - un periplu documentat si interactiv prin istoria acestei discipline, la Muzeul Bucuresti

In perioada 29 - 31 octombrie, Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la Școala de antropologie, un periplu documentat și interactiv prin istoria acestei discipline. Cei prezenți vor putea viziona inclusiv secvențe din primele documentare antropologice. 

Școala de antropologie
Moderator - Cătălin D. Constantin - Departamentul de Studii culturale și etnologie al Facultății de Litere de la Universitatea din București
Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu
Event FB - www.facebook.com/events/1088316387859187

Joi, 29 octombrie 2015 ora 12:00
Vineri, 30 octombrie 2015, ora 18:00
Sâmbătă, 31 octombrie 2015, ora 13:00 


Școala de antropologie, prezentată în trei episoade consecutive, pe 29, 30 și 31 octombrie la Palatul Suțu de Cătălin D. Constantin, nu este o școală propriu-zisă, ci un periplu documentat și interactiv prin istoria foarte interesantă, dar fără contururi neapărat clare, a acestei discipline. Descoperirea alterității de către Europa, contextul politic al acesteia, uimirea trezită de conștientizarea diferenței și tensiunile născute din această uimire, fascinația spațiilor îndepărtate, nevoia de înțelegere a Celuilalt, nașterea exotismului, descoperirea diferenței aproape și acasă sau inventarea tradițiilor și nevoia de a trece toate aceste lucruri într-un discurs intelectual și științific sunt câteva dintre temele abordate. 

Publicul va putea viziona secvențe din primele documentare antropologice și va putea înțelege felul în care, dincolo de imagini vechi și frumoase, se ascunde o narațiune despre celălalt care devine și o narațiune despre propria identitate. 


Cătălin D. Constantin predă cursuri și seminare la Departamentul de Studii culturale și etnologie al Facultății de Litere de la Universitatea din București și este editor de carte. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Cele mai recente dintre acestea sunt un album cu imagini ale mănăstirilor din Bucovina, însoțite de comentariile istorice ale lui Neagu Djuvara (Peter Pan ART, 2014) și un volum cu fotografii ale ferestrelor caselor vechi din București pentru care scriitori, istorici, arhitecți, etnologi, antropologi, actori, personalități de profesii diferite au imaginat o scurtă poveste (Ferestre din București și poveștile lor, Peter Pan ART, 2015). 

Teza de doctorat, susținută în 2013 la Facultatea de Litere, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice ale orașelor din Europa. În prezent, realizează cercetări de teren în așezările aromâne din Munții Pindului.


Înscrieri la: relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro

0 comentarii: