„Cinema, Mon Amour”, în competiție la DOK Leipzig, unul dintre cele mai mari festivaluri de documentar din lume



Documentarul Cinema, Mon Amour, regizat de Alexandru Belc, a fost selecționat în competiția Next Masters la Festivalul Internațional de Documentar și Animație DOK Leipzig (26 octombrie – 1 noiembrie). Fondat în 1955, în orașul german Leipzig, este cel mai vechi festival de documentar din lume și unul dintre cele mai mari, cu peste 350 de filme din 60 de țări în program. Cinema, Mon Amour va concura pentru un premiu de 10.000 de euro alături de alte 12 documentare realizate de cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj.
 
Filmul urmăreşte povestea lui Victor Purice, angajat România Film, managerul sălii Dacia Panoramic din Piatra Neamţ, unul din cele circa 20 de cinematografe funcţionale, dar pustii, încă nedigitalizate, aparţinând RADEF. Purice se ambiţionează să creadă că nu e totul pierdut, ca un adevărat Don Quijote, şi conservă aparatura de 35 mm, recondiţionează sala sau cumpără proiector pentru a difuza filme pe DVD, toate din propriii bani.
 
În paralel cu povestea lui Victor Purice, filmul analizează motivele din spatele degradării sălilor de cinema, oferind o imagine actuală a cinematografelor funcționale sau abandonate, la nivelul întregii țări. Proiectul Cinema, mon amour a fost demarat acum trei ani, ca parte din campania „Salvaţi Marele Ecran”, inițiată de Tudor Giurgiu şi echipa TIFF, în scopul conştientizării nevoii de a moderniza şi digitaliza cinematografele din rețeaua RADEF România Film.
 
Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) și Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecționat la  Visions du Réel Documentary Festival, Nyon, Elveția. În această vară, cu Cinema, Mon Amour, a câștigat Cat & Docs Award și Croatian Radio Television HRT Award la Festivalul de la Sarajevo, în cadrul workshop-ului Docu Rough Cut Boutique.
 
Monteurul filmului este Ioachim Stroe, imaginea este semnată de Tudor Panduru și Alexandru Belc, iar de sound design s-au ocupat Vlad Voinescu și Filip Mureșan. Producătorii filmului sunt Hanka Kastelicová (HBO Europe) și Tudor Giurgiu (Libra Film), iar co-producători - Radovan Sibrt și Viktória Hozzová. Producătorul executiv al filmului este Bogdan Crăciun.
 
Cinema, Mon Amour este o producție Libra Film, în coproducție cu HBO România și Pink Productions (Cehia). Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului MEDIA al Uniunii Europene.
 
Documentarul va avea premiera pe canalul HBO România, în luna decembrie a acestui an.

0 comentarii: