Marile trofee de la Cannes, în premieră la București. Povești cu arte marțiale, căpcăuni și homari



12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes. Lor li se adaugă câteva dintre filmele din competiție care au atras atenția presei, precum Tale of Tales sau Louder than Bombs.
 
Considerat marele favorit la Palme d’Or, The Assassin a câștigat în cele din urmă Premiul pentru regie la Cannes și a fost propus de Taiwan la Oscar 2016. Spectatorii vor avea șansa să vadă în premieră în România filmul maestrului taiwanez Hou Hsiao-hsien, o superbă explorare a istoriei artelor marțiale, primită cu ovații de presa internațională. În timpul dinastiei Tang, în secolul IX, o femeie-asasin primește ordin să omoare un nobil pe care-l iubise cândva. „Cadru cu cadru, este poate cel mai răvășitor de frumos film pe care l-a făcut Hou, și cu siguranță cel mai captivant”, scrie publicația americană „Variety”. Hou Hsiao-hsien este unul dintre cei mai importanți regizori contemporani, autorul lui A City of Sadness (1989), recompensat cu Leul de Aur la Veneția.
 
 „N-ai mai văzut niciodată așa ceva. E genul de film pe care simți nevoia să-l revezi, ca să fii sigur că a existat”, titrează „The Telegraph” despre mult-așteptatul The Lobster, de Yorgos Lanthimos, distins cu trei premii la Cannes: Premiul Juriului, O mențiune specială Queer Palm, dedicată producțiilor cu tematică LGBT, și premiul al doilea Palm Dog, pentru cel mai carismatic câine. Criticii au găsit influențe din Luis Buñuel și Eugen Ionescu în această satiră bizară, plină de umor, plasată într-un viitor distopic în care oamenii singuri sunt forțați să-și găsească perechea în 45 de zile, astfel se transformă într-un animal, la alegerea lor. Dar de ce ți-ai dori să fii un homar? Colin Farrell face un rol memorabil, alături Léa Seydoux, John C. Reilly, Ben Whishaw; Rachel Weisz narează povestea. Este primul în limba engleză la regizorului grec nominalizat la Oscar cu Dogtooth (2009).
 
Scenaristul și regizorul mexican Michel Franco (After Lucia) a avut fler distribuindu-l pe Tim Roth în rolul principal în Chronic, câștigătorul Premiului pentru Scenariu. El îl interpretează magistral pe David, un îngrijitor specializat în lucrul cu bolnavii aflați în fază terminală, un bărbat laconic, care lasă să vibreze în jurul personalității sale tristețea și durerea reprimate. Un film dur și onest despre singurătate și suferință, comparat cu Amour, al lui Michael Haneke. 
 
La loi du marché, regizat de Stéphane Brizé, i-a adus renumitului actor francez Vincent Lindon Premiul pentru Interpretare la Cannes, trofeu care încununează cariera sa de peste 30 de ani. Vincent este Thierry, „morocănosul suprem”, un bărbat de 51 de ani care trebuie să răspundă la o întrebare aparent simplă: cât de multe ești dispus să faci pentru a-ți păstra slujba obținută după 20 de luni de căutări?  
 
Matteo Garrone, care are deja în palmares două Mari Premii ale Juriului, pentru Gomorra (2008) și Reality (2012), a revenit în competiția de la Cannes cu Il racconto dei racconti/ Tale of Tales, o adaptare a primei cărți de basme din lume, Pentamerone, de Giambattista Basile, apărută în 1600. O lume bizară, fantastică, dominată de regi, prințese, vrăjitori, ursitoare și căpcăuni, în care Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones și John C. Reilly au roluri centrale. Imprevizibil și plin de umor, filmul a fost comparat cu Monty Phyton and the Holy Grail. Matteo Garrone s-a întâlnit cu spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest în 2012. 
 
La patru ani după ce Oslo, 31 august a fost proiectat la Cannes, regizorul norvegian Joachim Trier aduce laolaltă nume ca Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, David Strathairn și Amy Ryan pentru Louder Than Bombs. E drama intensă și emoționantă a unui tată și a celor doi fii ai săi care trebuie să facă față amintirilor, dar și secretelor din trecut, atunci când se reunesc în casa familiei, la trei ani după pierderea soției și mamei lor, un celebru fotograf de război. 
 
Vă reamintim că, din competiția oficială a Festivalului de la Cannes, în programul festivalului vor mai figura Dheepan, filmul premiat cu Palme d’Or, Mon Roi, pentru care Emmanuelle Bercot, invitată specială la București, a primit trofeul de interpretare, Our Little Sister, Mountains May Depart și Sicario.
 
Filmele The Assassin, La loi du marché, Our Little Sister și Dheepan sunt distribuite în România de Independența Film. Louder than Bombs este distribuit de ViTo Film. The Lobster este adus în România de InterComFilm, iar Sicario – de Freeman Enternainment.
 
***
Ediția a șasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), și al Institutului Cultural Român.

0 comentarii: