Regizorul Gaspar Noé vine în România cu „Love”, filmul 3D interzis minorilor



Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor. Sâmbătă, 24 octombrie, de la 20:15, la Cinema Studio, Gaspar Noé își va introduce filmul și va sta de vorbă cu spectatorii la final. La proiecția 3D de la București au acces doar cei peste 18 ani, prețul unui bilet fiind 20 de lei.
 
Descris de presa internațională drept un film de dragoste extrem de pasional și de senzual, Love a stârnit deja controverse. La două săptămâni de la lansarea în Franța, în această vară, filmul le-a fost interzis cu totul minorilor, după ce o asociație care susține valorile creștine, Promouvoir, a protestat în justiție, cerând să fie oprit și accesul celor de 16 și 17 ani în cinematografe. Argumentul cel mai puternic au fost episoadele de sex nesimulat între actorii principali ai filmului. „Love este un film al paradoxurilor: a fost făcut să fie văzut în 3D la cinema, dar riscă să apară doar pe DVD în majoritatea țărilor, este un film francez vorbit în engleză, pentru a nu fi nevoie de subtitluri, este un film intim și sumbru, bântuit de melancolia iubirilor pierdute, dar lansat printr-o campanie de marketing axată pe dimensiunea sa porno”, scrie revista franceză Première.
 
Filmul-șoc care l-a făcut celebru pe Gaspar Noé va fi și el proiectat în festival – Ireversibil (Cannes 2002), în care personajele jucate de Monica Bellucci și Vincent Cassel se confruntă cu violența extremă. Noé a mai regizat Seul contre tous (1998), Enter the Void, inclus în competiţia oficială de la Cannes în 2009 și prezentat de regizor la Les Films de Cannes à Bucarest în 2010, precum și o serie de scurtmetraje care chestionează reprezentarea sexualității pe ecran. Love va fi distribuit în România de Independența Film.
 
Despre iubire, sex și adulter vorbește și L’Ombre des femmes, în regia lui Philippe Garrel, filmul de închidere al secțiuni Quinzaine des Réalisateurs la Cannes 2015. Renumitul regizor francez, premiat cu Leul de Argint la Veneția pentru  J'entends plus la guitare (1991) și Les Amants réguliers (2005), urmărește dilemele și zbaterile unui cuplu în care ambii parteneri își găsesc câte un amant.
 
Biletele la festival pot fi achiziționate atât în ziua proiecției, cât și în avans, pe Eventbook.ro, dar și la casieriile celor trei cinematografe. Prețul unui bilet este de 15 lei pentru ultimele două proiecții din timpul săptămânii și pentru toate proiecțiile din weekend de după ora 17.00 (inclusiv). Pentru celelalte proiecții din timpul zilei, intrarea este 10 lei. Anul acesta, spectatorii pot opta și pentru două tipuri de abonamente: pentru 6 bilete la același cinematograf – obțin un discount de 20% din prețul total al biletelor, iar  pentru 10 bilete la oricare sală, orice film – o reducere de 20%. O serie de proiecții și evenimente au intrare liberă. 
 
Detalii bilete: http://filmedefestival.ro/2015/bilete/
Program: http://filmedefestival.ro/2015/program/
Spot oficial:https://youtu.be/1y2k_fxhwGk
Lista filmelor: http://filmedefestival.ro/2015/category/filme/
 
***
Ediția a șasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), și al Institutului Cultural Român.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.

0 comentarii: