Ziua românească la Anim’est 2015: 11 scurtmetraje în competiție



La jumătatea celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, animația autohtonă invită publicul în cinema: miercuri, 7 octombrie, de la 20.30, vor fi proiectate, la cinema Studio, cele 11 scurtmetraje selectate în competiția românească anul acesta.

Încă de la prima ediție, din 2006, principala misiune a Asociației Estenest, organizatoarea festivalului Anim’est, a fost aceea de a dezvolta industria filmului de animație autohton. De aceea, componenta educațională a festivalului a căpătat mai multă amploare cu fiecare an:   alături de cele 30 de workshopuri și 15 masterclass-uri de animație pentru adulți și copii, eforturile de a crește filmul românesc de animație a dat naștere unui proiect ambițios în afara 

festivalului, Animation Worksheepajuns în 2015 la a cincea ediție. Dintre cei 56 absolvenți ai acestui atelier intensiv de animație ce se desfășoară timp de două săptămâni și jumătate în fiecare primăvară, tineri animatori din România și Republica Moldova, mai bine de jumătate activează astăzi ca animatori în studiouri dedicate sau în industrii conexe, ca graficieni, ilustratori etc.  

Competiția românească vine să dovedească efectele pozitive ale demersului educațional al festivalului. Din selecția de anul acesta face parte și Omulan, o animație 2D despre un mic personaj umanoid, în regia lui Matei Branea, unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori și animatori români. Alte titluri din competiție sunt ’Fear is a Lie’ The Dream Diggers ft Mihnea Blidariu & Awen, în regia lui Mihai Păcurar, o animație de 3 minute despre drumul inocenței umane prin viață, văzută ca un joc video izometric, Colinda (r. Ion Octavian Frecea), o animație 2D/3D despre datini și obiceiuri de altădată, Distanța, în regia Andrei Mirea, fostă absolventă a Animation Worksheep, despre percepția relativă a noțiunii de „distanță”, Floarea de măr (r. Monica Vinogradov), despre povestea fantastică ale cărei protagoniste sunt o fetiță curioasă și o floare de măr, Loop (r. Claudia Ilea), un autoportret realizat prin prisma unor evenimente-cheie din cotidian îmbinate cu scurte momente fictive, Memento (r. Attila Bende), o animaţie experimentală ce redă perioada comunistă şi post-comunistă ţinând cont de trăirile subiective ale indivizilor, Piatra Likas (r. Tóth Árpád), o animație 3D ale cărei protagoniste sunt ființe mitice din inima Ardealului, Recunoștința, un scurtmetraj despre o ceremonie stranie, ce folosește desenul pe hârtie, în regia lui Ștefan Scărlătescu și Andrei Scărlătescu, still, alive (r. Máthé Endre-Botond), o animație foarte scurtă ce prezintă trecerea prin viață a unui cerb, printr-o serie de fotografii pline de viață, și Voyage, un scurtmetraj 2D/3D în regia lui Marian Poiană, despre călătoria unui veteran de război înapoi acasă.

Câştigătorul premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, va fi decis de un juriu alcătuit din Mark Shapiro, Head of Entertainment Brand Marketing la celebrul studio de animație LAIKA din Statele Unite, Sarina Nihei, animatoare și ilustratoare freelance din Tokyo, câștigătoarea premiului pentru Cel mai bun film studențesc la Anim’est în 2014 („Oameni mici cu pălărie”) și Milen Alempijević, directorul artistic al Festivalului Internațional de Animație Animanima, din Čačak, Serbia.

Ziua românească la Anim’est continuă la Journey Pub, de la 22.30, în compania lui DJ Vasile (Lucian Stan) & Matze (Cristian Stanciu), doi dintre pionierii muzicii electronice românești.
Biletul de acces la proiecţie este de 13 lei şi poate fi achiziţionat online, pe eventbook.ro, precum şi din cinematografe, în timpul festivalului. Accesul la Journey Pub este gratuit, în limita locurilor disponibile. Informația despre rezervări atât la proiecții, cât și la petreceri, este disponibilă pe site-ul Anim’est.
 
Competiția românească va fi proiectată în reluare joi, 8 octombrie, de la 12.30, la Cinema Studio. 

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, Re:Animation Hub by Jameson și la Journey Pub. Programul festivalului este disponibil online, pe site-ul festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

0 comentarii: