Ziua de Aur la Les Films de Cannes à Bucarest



Filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri internaționale, pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie, în cadrul unui maraton organizat sub umbrela Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneția, și Dheepan, câștigătorul Palme d’Or la Cannes, vor fi proiectate la Cinema Studio în aceeași zi, într-un weekend cu proiecții suplimentare.
 
Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest se vor bucura de trei zile de proiecții suplimentare, doar la Cinema Studio, după încheierea festivalului. În fiecare dintre cele trei seri, va rula filmul premiat cu Palme d’Or, Dheepan, iar sâmbătă,31 octombrie, începând cu ora 11.00, este programat maratonul Arabian Nights, filmul de 338 de minute al lui Miguel Gomes. A doua parte a trilogiei este propunerea Portugaliei la Oscar.  Celelalte filme care beneficiază de o proiecție suplimentară sunt Our Little Sister, de Hirokazu Kore-Eda, Taklub, al lui Brillante Mendoza, și La Tierra y la Sombra, de Cesar Augusto Acevedo, distins cu Camera d’Or.
 
Pe 1 noiembrie, la Cinema Studio, maratonul „Ziua de Aur” va începe la 16.45 cu Taxi, în regia lui Jafar Panahi, distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, în februarie. Este al treilea film regizat de cineastul iranian în ilegalitate, fără permisiunea autorităților, și trimis pe ascuns în afara țării. După ce a fost arestat și condamnat pentru „propagandă anti-guvernamentală”, lui Jafar Panahi i s-a interzis să părăsească Iranul și să mai facă filme timp de 20 de ani. Prin urmare, Taxi a fost realizat cu mijloace minime, cu actori non-profesioniști, cu rude și camere mici în interiorul unei mașini, regizorul fiind și actorul principal. Presa internațională l-a admirat pentru felul în care portretizează societatea iraniană din ziua de azi, subtil, profund și cu umor.
 
De la 18.45, acțiunea se mută în Venezuela, țara regizorului Lorenzo Vigas, care și-a adjudecat Leul de Aur la Festivalul de la Veneția cu un debut foarte puternic, un film „al naibii de bun”, după „The Telegraph”: Desde Allá/ From Afar. Dramă psihologică și socială complexă, From Afar are în centru un bărbat la vârsta a doua din Caracas, terifiat de contactul fizic cu alți oameni, care plătește băieți dintr-un cartier sărac doar pentru a-l lăsa să-i privească. Dar tatăl său se întoarce în oraș, iar răni vechi și puternice ies la suprafață; în același timp, începe să lege o relație cu un tânăr de 17 ani. Scenariul este co-semnat de Guillermo Arriaga, celebru pentru 21 Grams sau Amores Perros. 
 
„Ziua de Aur” se încheie, la 20.45, cu Dheepan, filmul încununat cu un Palme d’Or la Cannes 2015. În timpul festivalului, Dheepan va fi prezentat la București chiar de regizorul Jacques Audiard, unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Filmul urmărește traseul a trei imigranți din Sri Lanka – un fost soldat, o tânără și un copil – care pozează ca familie și încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, în Paris. În rolul principal, regizorul a ales unactor non-profesionist cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers, a fost închis și a cerut azil în Franța în 1997, la doar 25 de ani.
 
Jacques Audiard va sta de vorbă cu spectatorii și va susține un masterclass la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) luni, 26 octombrie, de la ora 11.00. Dheepan va fi distribuit în cinematografele din România de Independența Film, din 30 octombrie.
 
Peste 30 dintre filmele din selecția Festivalului de la Cannes, 12 dintre ele premiate, pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco. Printre invitații speciali ai ediției se numără Jacques Audiard și regizoarea și actrița Emmanuelle Bercot, care va deschide Les Films de Cannes à Bucarest cu La Tête haute.
Lista filmelor poate fi consultată pe www.filmedefestival.ro.

0 comentarii: