Se caută critici de film pentru Cannes.Dezbateri despre piraterie și critică la Les Films de Cannes à Bucarest



Soarta criticii de film, chestiunea pirateriei și tendințele din cinema-ul actual vor fi puse în discuție anul acesta la Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie) în cadrul a două conferințe la care vor fi invitate personalități din industria cinematografică, precum distribuitorul francez Jean Labadie, Christopher Elkins, CEO-ul companiei MUSO, care a dezvoltat un program complex anti-piraterie, și renumitul critic francez Pascal Mérigeau. Seria de evenimente speciale organizate sub titulatura Les Films de Cannes à Bucarest - în dezbatere începe sâmbătă, 24 octombrie, cu Pirateria și cinema-ul. Cum le împăcăm?, și continuă duminică, 25 octombrie, cu dezbaterea Cum, de ce și pentru cine mai scriem despre filme?.
 
Cu această ocazie, Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.  Concursul li se adresează tinerilor sub 35 de ani care scriu constant la o publicaţie sau un blog despre cinema și au minim patru texte publicate în ultimul an.
 
Pentru înscriere, cei interesați trebuie să completeze aplicația disponibilă pe filmedefestival.ro/2015/inscriere/ până pe 16 octombrie, ora 23.59, și să trimită patru texte publicate în ultimul an. După analizarea aplicațiilor, se vor alege 10 finaliști care vor primi acreditare la Les Films de Cannes à Bucarest, participanții din afara Bucureștiului având cazare și masă asigurate în weekend-ul 23 – 26 octombrie. Finaliștii vor participa la conferințele de sâmbătă și duminică și vor înscrie trei texte pentru jurizarea finală: un preview despre Les Films de Cannes à Bucarest (vor fi apreciate unghiurile și abordările inedite), cronica unui film văzut în festival și o relatare despre conferințele la care au participat. Pe baza celor trei texte, publicate până la 1 noiembrie, organizatorii vor alege câștigătorul care va avea șansa de a merge la Cannes. Detalii, pe www.filmedefestival.ro, în secțiunea „Concurs”.
 
Prima dezbatere, Pirateria și cinema-ul. Cum le împăcăm?, va avea loc sâmbătă, 24 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, începând cu ora 11:00. Conferința este împărțită în două sesiuni de două ore în care se va discuta despre impactul pe care pirateria îl are asupra industriei cinematografice, măsurile de protejare a drepturilor de autor care se pot lua în era digitală, în care platformele de sharing iau din ce în ce mai mult avânt. Impunerea unor sancțiuni mai aspre este o soluție eficientă sau e nevoie de o abordare mai creativă?
 
Vor răspunde la întrebări invitații speciali Jean Labadie și Christopher Elkins, alături de ceilalți participanți la dezbatere. Jean Labadie este președinte și distribuitor Le Pacte (Franța), una dintre cele mai respectate agenții de vânzări din Europa axate pe filmul independent. Christopher Elkins este CEO-ul și co-fondatorul MUSO, cel mai eficient provider de soluții pentru combaterea pirateriei în era web 2.0. MUSO scanează peste 4 miliarde de pagini pentru cei peste o mie de clienți ai săi, care includ câteva dintre cele mai mari case de înregistrări, case de producție și companii din lume.
 
Duminică, 25 octombrie, tot la Cinema Elvire Popesco, începând cu ora 11.00, Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N propun dezbaterea Cum, de ce și pentru cine mai scriem despre filme?. Invitați speciali vor fi Pascal Mérigeau, cunoscut jurnalist și critic de cinema francez, publicat de Le Point, Le Monde și Nouvel Observateur, implicat în selecția filmelor la Festivalul de la Cannes, și Magali Montet, atașat de presă la Cannes pentru filme din selecție, cu experiență vastă în gestionarea interviurilor cu presa internațională. Care sunt tendințele majore din cinematografie, cum s-a transformat meseria de critic în epoca Internetului, când scrisul s-a democratizat și oricine poate publica; cum comunici și vinzi un film independent, ce șanse are un film independent fără festivaluri – sunt câteva dintre temele de discuție.
 
Dezbaterile Les Films de Cannes à Bucarest se adresează tuturor jurnaliștilor care scriu despre film sau cultură, bloggerilor și tinerilor critici de cinema, scriitorilor și editorialiștilor, reprezentanților cinematografelor și ai distribuitorilor români, precum și studenților la facultăți de profil (UNATC, Jurnalism, Filosofie, Arte etc.).
Intrarea este liberă.
 
Concursul „Fii critic la Cannes!” este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală Control N, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Este un eveniment susținut de BRD - Groupe Société Generale.   
 
Les Films de Cannes à Bucarest  va avea loc între 23 și 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.
Lista filmelor anunțate până acum poate fi consultată pe www.filmedefestival.ro. 
***
Ediția a șasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), și al Institutului Cultural Român.
Les Films de Cannes à Bucarest beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.

0 comentarii: