Săli arhipline la Les Films de Cannes à Bucarest



După un weekend cu săli arhipline și numeroase proiecții sold out, Les Films de Cannes à Bucarest continuă cu un program încărcat de filme și întâlniri cu invitați speciali. Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, și cineastul Dalibor Matanić, autorul filmului propus de Croația la Oscar, The High Sun, sunt invitații care vor sta de vorbă cu spectatorii în următoarele zile de festival, după ce Jacques Audiard, Gaspar Noé, Emmanuelle Bercot s-au întâlnit cu publicul din București. Sălile au fost neîncăpătoare la filmele Love, The Lobster, The Assassin, Dheepan, Mon Roi sau Mustang, aproape 9000 de bilete fiind achiziționate de pe Eventbook și de la casieriile CinemaPRO, Studio și Elvira Popescu până luni, 26 octombrie.
 
Dalibor Matanić, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați regizori croați, va fi prezent marți, 27 octombrie, de la 20.15, la Cinema Studio, la proiecția lui The High Sun, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard la Cannes. Propunerea Croației la Oscar 2016 și primul film croat selecționat la Cannes după câștigarea independenței țării, în 1991, The High Sun urmărește trei povești de dragoste interetnice, în contextul conflictului sârbo-croat. Sunt plasate în același loc idilic, însă în trei perioade diferite, 1991, 2001, 2011. Matanić este scenarist și regizor, autor a nouă lungmetraje premiate, printre care The Cashier Wants to Go to the Seaside (2000), debutul său, un succes de casă și de critică, și Fine Dead Girls (2002).
 
Thierry Frémaux va marca ziua de joi, 29 octombrie, cu un spectacol unic: Lumière!. Primele filme din istoria cinematografului, filmate între 1895 și 1905 de frații Auguste și Louis Lumière, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile sale live, de la 20.45, la CinemaPRO. Frémaux va introduce și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu premiat cu Un Certain Talent la Cannes, pe 28 octombrie, de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco. Un montaj de 38 de minute din documentarul realizat de Porumboiu cu aceiași protagoniști, pe aceeași temă, înainte de ficționalizarea subiectului, va fi difuzat în premieră absolută.
 
De neratat la Les Films de Cannes à Bucarest, în zilele următoare, sunt și filmele La Tierra y la Sombra (Camera d’Or, Cannes), Masaan (Premiul Tânără Speranță), La loi du marché (Premiul pentru interpretare masculină - Vincent Lindon), Chronic (Premiul pentru scenariu), An, Mountains May Depart, Our Little Sister sau Arabian Nights, precum și filmele românești din Romanian Short Waves și Aristoteles Workshop.
 
Festivalul se va prelungi cu trei zile de proiecții suplimentare, pe 30 – 31 octombrie și 1 noiembrie, la Cinema Studio și Elvire Popesco. Filmele care au câștigat cele mai importante trei trofee ale anului pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie, în ambele săli: Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneția, și Dheepan, câștigătorul Palme d’Or la Cannes.
 
Sute de studenți au luat parte și la masterclass-ul lui Jacques Audiard de luni, de la Sala de Cinema a UNATC, în timp ce dezbaterile din weekend, de la conferințele Pirateria și cinema-ul. Cum le împăcăm? Și Cum, de ce și pentru cine mai scriem despre filme? au stârnit polemici și au atins subiecte importante legate de soarta filmelor independente, măsurile contra pirateriei, rolul criticii de film în epoca internetului. Au răspuns întrebărilor legate de piraterie Jean Labadie, președinte și distribuitor Le Pacte (Franța), Davide Castorina, managerul pe Franța și Benelux al companiei MUSO, avocați specializați în drepturi de autor și un reprezentant al Poliției Române, iar celor legate de critică - Pascal Mérigeau, cunoscut jurnalist și critic de cinema francez, Ronald Chammah, cineast și curator francez, și Magali Montet, atașat de presă.

Program: http://filmedefestival.ro/2015/program/
Lista filmelor: http://filmedefestival.ro/2015/category/filme/
Bilete: http://filmedefestival.ro/2015/bilete/
 
***
Ediția a șasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), și al Institutului Cultural Român.

0 comentarii: