Ziua Viasat History la Dracula Film Festival



Duminică, 11 octombrie, la Dracula Film Festival (7 -11 octombrie, Brașov) este Ziua Viasat History dedicată temei Dracula.

În cadrul acestui eveniment, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, va susține o conferință cu tema “Dracula – Agent de voiaj!”. Acesta va prezenta un aspect spectaculos atât al istoriografiei românești recente, cât și al istoriei turismului românesc: valorificarea comercială de către autorităţile românești comuniste a mitului comercial Dracula și ,,disputa” dintre personajul literar creat de Bram Stoker și personajul istoric Vlad Ţepeș.
Conferința va avea loc de la ora 17.00, la Cinemateca Patria, iar intrarea este liberă.

De asemenea, tot în cadrul Zilei Viasat History vor fi proiectate filmele Vlad Țepeș (R: Doru Năstase, 1979) și Dracula (R: Francis Ford Coppola,1992).
Vlad Țepeș este un film istoric despre primii ani de domnie ai sângerosului fiu al lui Vlad Dracul, când acesta încearcă să își consolideze puterea pentru a apăra independența țării aflate într-o dublă subordonare: față de Poartă și față de regatele Ungariei. Nemulţumiţi de politica sa, boierii se răscoală, iar Vlad recurge la o pedeapsă cruntă: tragerea în ţeapă. După primii trei ani de domnie rezultatele politicii lui Vlad Ţepeş dau roade, doar că acesta stârnește mânia lui Mahomed pedepsind solii turci care veniseră după tribut. În rolurile principale joacă actorii Ștefan Sileanu și Ernest Maftei.
Proiecția va avea loc la Cinemateca Patria, de la ora 18.30, intrarea fiind liberă.

Dracula, celebrul horror regizat de Francis Ford Coppola după romanul lui Bram Stoker, urmăreşte evoluţia chinuită a acestui prinţ din Transilvania, cumplit de seducător, care se mută din estul Europei în Londra sfârşitului de secol 19. După veacuri întregi petrecute în singurătatea castelului său în ruine, atracţia sa faţă de omenire a devenit îndrazneaţă şi plină de dorinţă. Atingând formă umană, după ce şi-a pierdut-o pe a sa, povestea lui vorbeşte despre damnare şi izbăvire, despre groază şi pasiune romantică, despre renunţare şi sacrificiu. Filmul beneficiază de o distribuție de excepție alcătuită din actori de renume: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Tom Waits, Monica Bellucci ș.a.
Proiecția va avea loc la Cinemateca Patria, de la ora 21.00, iar intrarea este liberă.

Dracula Film Festival are loc anual în luna octombrie în Brașov și este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History.

Viasat History este un canal documentar care aduce istoria la viață prin intermediul unor emisiuni captivante, ce oferă o perspectivă proaspătă și modernă asupra evenimentelor. Un canal care își poartă telespectatorii într-o călătorie remarcabilă în timp, cu ajutorul unor programe inteligente și excelent documentate, care îi vor distra și le vor provoca mintea. Conținutul se concentrează pe istoria europeană, prezentând secretele trecutului și cum definește acesta lumea de astăzi.
www.viasathistory.ro
Facebook: ViasatHistory

Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival va avea loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinena One, Cinemateca Patria și Sala Patria.

0 comentarii: