Alpinistul Alex Gavan despre rezultatele campaniei umanitare "Bucurie pentru Nepal"



Peste 36.000 de donatori au răspuns apelului lansat de alpinistul Alex Găvan, în urma cutremurului devastator din Nepal, din aprilie 2015. Astăzi, cei 106.576,68 de euro înseamnă reconstruirea a două școli, cu o capacitate maximă de 500 de copii. 
 
Marele cutremur a distrus, în Nepal, în jur de 5.000 de școli, punând aproape un milion de copii în situația de a nu își mai putea continua educația. Nu putem face diferența pentru o țară întreagă, dar știm, cu siguranță, că, prin campania "Bucurie pentru Nepal", copiii din două comunități izolate din munții Himalaya vor avea o șansă în plus pentru a-și putea îndeplini potențialul. Numai gândul acesta îmi umple sufletul de bucurie.” – a declarat Alex Găvan.
 
Lucrările de construcție a celor două școli sunt derulate prin intermediul partenerului din Nepal, organizația Karuna-Shechen, fondată de Matthieu Ricard.
 
"În numele Karuna-Shechen, sunt extrem de bucuros să aduc la cunoștința tuturor oamenilor generoși din România, care ni s-au alăturat în cadrul campaniei de ajutorare a victimelor cutremurelor devastatoare din Nepal, faptul că am finalizat prima fază a apelului de urgență, declanșat în timpul celor trei luni ce au urmat cutremurelor - am reușit să venim în ajutorul a peste 210.000 de victime, din 620 de sate din Nepal. De asemenea, am început reclădirea celor două școli din sate izolate, mulțumită sprijinului acordat de români, ca    urmare a apelului de mobilizare inițiat de Alex Găvan. Vă vom ține la curent cu privire la evoluția acestor lucrări, iar, pe această cale, ne exprimăm aprecierea profundă și recunoștința pentru toată solidaritatea și compasiunea de care ați dat dovadă.” - a transmis din Nepal, Matthieu Ricard, Președintele organizației umanitare Karuna-Shechen.
 
Cele două școli care vor fi reconstruite, pe locul celor distruse de cutremur, vor putea găzdui până la 500 de copii, aflați în clasele I-VIII. Ambele școli se află la 135-190 de km de capitala Kathmandu. Școala primară Sthanika este situată în localitatea Satdobato, din districtul Gorkha, iar școala Gramodaya este situată în localitatea Tekanpur, din districtul Okhaldunga.
 
Campania “Bucurie pentru Nepal” / “Joy for Nepal” a fost lansată pe 19 mai 2015, ca răspuns la tragedia provocată de cutremurul din 25 aprilie, care l-a surprins pe alpinistul Alex Găvan în Tabăra de Bază de pe Lhotse/ Everest. Majoritatea donațiilor au venit de la persoane private care au răspuns apelului trimițând SMS-uri, în valoare de doi euro, la numărul 8826, în rețelele Orange, Telekom, Vodafone; de asemenea, donații s-au putut face și prin sponsorizări, transferuri bancare sau plăți cu cardul, pe www.alexgavan.ro/nepal.
 
Suma de 106.576,68 de euro a fost transferată integral organizației Karuna-Shechen. Banii din donații nu finanțează cheltuieli administrative, deoarece campania de strângere de fonduri a fost derulată pro-bono, iar Karuna-Shechen are toate costurile administrative acoperite de un finanțator propriu.
Repornim vieți. Reclădim bucuria în Nepal.
******
Campania “Bucurie pentru Nepal” a fost susținută de:
        Prieteni: Ivan Patzaichin, campion olimpic; Oana Pellea, actriță; Eugen Voicu, fondator CERTINVEST; Cătălin Tolontan, jurnalist; Liviu Drăgan, CEO TotalSoft; Cristian Lascu, speolog; Vlad Mixich, jurnalist; Adelin Petrișor, jurnalist.
        Parteneri care au făcut posibil proiectul: OMA Vision, McCann PR, ZITEC, ZVÂC, NETOPIA, HEADVERTISING, ACCOUNTESS, graficiana Tuan Nini, MINDSHARE, donatie.ro, Ana Florea, 148 Creative Sound Studio, Alex Tuhut Voice Over, CCIFER.
        Donatori corporate: CERTINVEST, Cris-Tim, TotalSoft, Hyperion Media, Trend Consult, Hipo, TatKraft GmbH, ROHOST, PC4U, Pierre Basma Consulting, Institutul Kaizen, Hyperion Media, Human Invest, Timac Agro, Paravion.
        Parteneri Media:TVR, Știrile TVR, Gazeta Sporturilor, RFI Romania, Adevărul, Adevărul de Weekend, Antena 3, Realitatea TV, Kiss TV, Dolce Sport, Radio România Actualități, Eurosport, Discovery, UPC, Kiss FM, Magic FM, Rock FM,ro, Observator TV, Expo TV, Itsy Bitsy, Radio Tananana, Gold FM, www.românia-pozitivă.ro, Click!, Men’s Health, Editura HAC, National Geographic, Cariere, HR Manager, Unica, wall-street.ro, FP România, Men’s Health, Think Outside the Box, Decât o Revistă, Auto Motor Sport, Casa și Grădina, Femeia Azi, Dilema Veche, Historia.
 
Info Alex Găvan:
Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan (33) a escaladat șase vârfuri de peste 8000m din Himalaya, prin mijloace corecte, adică fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine. Pentru Alex, “să urci vârfurile din afară înseamnă, de fapt, să le urci pe cele din interiorul tău”. După ce, pe 25 aprilie, a supraviețuit cutremurului și avalanșei din Everest, a inițiat împreună cu echipa sa „Bucurie pentru Nepal”, o campanie umanitară pentru reconstrucţia de şcoli în comunitățile izolate din Himalaya. Alex este, de asemenea, implicat în numeroase cauze de mediu.
 
Info Karuna-Shechen:
Karuna-Shechen a fost fondată de Matthieu Ricard, în anul 2000. Misiunea organizației este aceea de a oferi servicii în domeniul sănătății, al educației și servicii sociale indivizilor și familiilor din cadrul celor mai sărace comunități din Tibet, Nepal și India.
Mai multe informații puteți găsi pe: http://karuna-shechen.org/.
 
Info Matthieu Ricard:
Autor, călugăr budist, fotograf, traducător, Matthieu Ricard este considerat “cel mai fericit om din lume”. Născut în Franța, în 1946, fiu al filosofului Jean-Francois Revel și al artistei Yahne Le Toumelin, Matthieu   Ricard s-a stabilit în Himalaya, după ce și-a luat doctoratul în genetică celulară, în 1972, la Institutul Pasteur, sub coordonarea laureatului François Jacob.
 
Ricard a scris numeroase cărți, traduse în peste 20 de limbi, precum: “Happiness: A Guide to Developing Life’s Most Important Skill”, “Why Meditate? (The Art of Meditation in the UK)”, “The Quantum and the Lotus (un dialog cu astrofizicianul Trinh Xuan Thuan)” și “The Monk and the Philosopher”, un dialog cu tatăl său. Este interpret de limbă franceză pentru Dalai Lama din 1989 și a fost decorat cu Ordinul Național Francez pentru activitățile sale umanitare.

0 comentarii: