Bucharest Biennale 7 va folosi în premieră panouri stradale pentru expunerea lucrărilor de artă.

Curatorul celei de a 7-a ediții a Bucharest Biennale - Bienala Internațională de Artă Contemporană București, Niels Van Tomme, declară despre decizia lui de a transfera bienala pe panouri stradale:
„După cum a fost consacrat în conceptul curatorial cu titlul „What are we building down there?”, BB7 va evidenția temele privatizării, comercializării și corporatizării în propria structură a orașului post-socialist, transferând bienala pe 21 de panouri stradale. Plasate în toate cartierele Bucureștiului, panourile utilizează vizibilitatea ridicată și deține potențialul de a interacționa cu unicitatea contextului local într-o manieră care este imposibil de obținut prin modurile tradiționale de organizare a expozițiilor. Astfel, ele funcționează ca note de subsol artistice a infrastructurii urbane deja existente, deschizând noi modalități de conectare și navigare a orașului, în același timp scoțând în evidență aspecte importante, dar de multe ori ascunse, ale posibilităților trecute, prezente și viitoare.

Prin organizarea exclusivă pe panouri stradale al BB7, bienala va apropria în mod radical și public cele mai calme și vizibile suprafețe bidimensionale ale Bucureștiului. Bienala, în loc să lucreze împotriva proceselor universale de comercializare, acționează ca unul dintre posibilele variante prin care putem imagina noi modele de disidență non-opozițională. Lucrând în mod direct cu artiștii, se reiterează simultan un mod aproape anacronistic de intervenții artistice site-specific chiar la avanpostul exagerat și materializat al existenței cotidiene infuzate cu spam. Schițând pe marginea idealurilor utopice ale avangardei istorice în ceea ce privește potențialul eliberator și educațional al reclamei, până la bruiajul cultural deviant al colectivelor ca Billboard Liberation Front, BB7 reinterpretează potențialul experimental inerent al panoului stradal pentru a activa noi moduri de a privi, i nterpreta și/sau a naviga prin Bucureștiul de azi.

Cele 21 de locații vor fi puncte de observare pentru a ne poziționa față de dezvoltările urbane recente din București. Bienala va dezvălui astfel un context urban stratificat în care panourile stradale dețin o importanță simbolică primordială, fie și numai pentru prezența tot mai prolifică și pentru puterea politică, economică și culturală.”

Citiți conceptul curatorial aici

0 comentarii: