Vincent Lindon, “Cel mai bun actor” în La loi du marché. Acum, în cinema! #PremiileCésar



Vincent Lindon a primit vineri seară trofeul “Cel mai bun actor” la Premiile César 2016 pentru rolul unui şomer care-şi caută de lucru, în zilele noastre, într-o Europă dominată de Legea pieţei / La loi du marché. Filmul este de vineri, 26 februarie, în cinematografe. Distribuit de Independenţa Film.
 
La acelaşi eveniment, “Cel mai bun actor debutant” a fost ales Rod Paradot, din La Tête haute / Capul sus. Acelaşi film a dat şi “Cel mai bun actor într-un rol secundar” - Benoît Magimel. Trofeul “Cel mai bun regizor” a fost ridicat de Arnaud Desplechin pentru filmul Trois souvenirs de ma jeunesse / My Golden Years. Ambele filme sunt distribuite în România de Independenţa Film. Trois souvenirs de ma jeunesse / My Golden Years va avea premiera pe 6 mai 2016.
 
Anul trecut, Legea pieţei / La loi du marché a fost proiectat în Competiţia oficială Cannes 2015 şi a câştigat Premiul juriului, iar Vincent Lindon a fost ales deasemenea “Cel mai bun actor”.
 
Vincent Lindon, “expertul” în probleme de şomaj
Vincent Lindon este la treia colaborare cu regizorul Stéphane Brizé, după Mademoiselle Chambon şi A Few Hours of Spring. Majoritatea rolurilor sale au fost în filme cu puternică rezonanţă socială, Linndon fiind plasat în contexte economice dificile, de cele mai multe ori şomer. Un exemplu reprezentativ este pelicula Fred (1997), de Pierre Jolivet, în care Lindon este un muncitor calificat, şofer de macara, care nu reuşeşte să-şi găsească de lucru.
 
În Legea pieţei, Vincent joacă rolul lui Thierry, un bărbat de 50 de ani al cărui job se desfiinţează în urma relocării fabricii la care lucrează de 25 de ani. Personajul este urmărit pe parcursul căutării unui nou loc de muncă, în condiţiile economice actuale, în care procedurile au depăşit de mult simpla parcurgere a rubricii de anunţuri dintr-un ziar.
 
“Mi s-a părut relevant să-l arăt pe Thierry în acest context social, al situaţiei umilitoare rezultate din intrarea în şomaj”, spune regizorul Stéphane Brizé. “Să-l vedem la coadă la biroul de şomaj, la interviurile desfăşurate prin Skype etc. Nimeni nu este răutăcios cu el în mod special. Însă absolut toţi - chiar şi fără să vrea sau fără să lase să se vadă - pun umărul la violenţa acestei lumi faţă de oamenii aflaţi în situaţia sa. Asta-i viaţa în zilele noastre. Şi, pe măsură ce vezi cum stau lucrurile, realizezi că că Thierry realmente nu are altă opţiune decât aceea de a accepta ceea ce i se oferă”.
 
Din palmares: Prinţesa Caroline de Monaco şi Chiara Mastroianni
Actorul francez Vincent Lindon are 57 de ani, iar printre prietenii săi cei mai buni se numără actorul şi cântăreţul Patrick Bruel, precum şi Prinţesa Caroline de Monaco, al cărei partener a fost între anii 1990 şi 1995. A fost căsătorit cu actriţa Sandrine Kiberlain, pe care a cunoscut-o pe un platou de filmare în 1993. Ulterior au divorţat. S-au reîntâlnit în 2009, în decorul peliculei Mademoiselle Chambon, unde au jucat împreună. El avea rolul unui tată care se îndrăgosteşte de profesoara fiului său. Recent, Vincent Lindon a intrat în atenţia presei pentru o relaţie amoroasă cu actriţa Chiara Mastroianni.
 
***
“Şomer. 51 de ani. Caut de lucru”
(Sinopsis La loi du marché / Legea pieţei)
Thierry (jucat de actorul Vincent Lindon) este un om obişnuit. Are 51 de ani şi o viaţă întreagă dedicată unei companii care brusc a decis că nu mai are nevoie de el, pentru că şi-a relocat producţia într-o ţară cu mână de lucru mai ieftină.
 
Pentru a-şi găsi un loc de muncă la vârsta lui trebuie să treacă prin nişte încercări cel puţin umilitoare: cursuri de recalificare inutile, interviuri prin Skype, celebrele, de-acum, “sesiuni de coaching” etc. Toate par menite să-l “scape” de vechea sa identitate şi să-i ajusteze respectul faţă de sine, în numele reeducării, pentru a se potrivi noului sistem tehnoratic neoliberal.
 
Filmul urmăreşte eforturile acestui bărbat până când, în sfârşit, reuşeşte să-şi găsească un job. Acesta constă în supravegherea propriilor săi colegi de muncă şi vine la pachet cu o serie de dileme morale pe care Thierry trebuie să le soluţioneze cumva.
***
 
La loi du marché / Legea pieţei / The Measure of a Man este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.
 
Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

0 comentarii: