Elina Lowensohn, de la “Lista lui Schindler” la “Miracolul din Tekir”



Născută în România, Elina Löwensohn este fiica unei dansatoare din București. După moartea tatălui ei, un evreu fost deținut într-un lagăr de concentrare, mama ei a emigrat în America. Ea a obținut cu greu viza de ieșire din România, după o grevă a foamei.
 
A studiat artele dramatice în New York. Primul rol important l-a avut la 29 de ani, în lista lui Schindler, unde a jucat personajul Dianei Reiter. La 31 de ani apărea într-un episod din Seinfeld, în rolul unei gimnaste românce. Acest lucru avea să o aducă în atenția regizorilor din întreaga lume. Cariera ei a crescut fulgerător, în prezent Elina Löwensohn având peste 80 de filme în portofoliu. Printre ele, „Un long dimanche de fiançailles” (r: Jean-Pierre Jeunet, cu Audrey Tautou și Jodie Foster), “Vénus noire” (r: Abdellatif Kechiche), “I'm Not Rappaport” (r: Herb Gardner), “Quicksand” (r: John Mackenzie, cu: Michael Keaton și Michael Caine), “Le concile de pierre” (r: Guillaume Nicloux), “Lourdes” (r: Jessica Hausner) sau “Sex Traffic”, unde a jucat alături de Anamaria Marincă.
 
Ruxandra Zenide, regizoarea filmului Miracolul din Tekir” fost fascinată de Elina Löwensohn, încă din 2004, când a văzut-o în Amateur”, filmul lui Hal Hartley. „Îmi aduc aminte că am scris un scenariu de scurt metraj cu fratele meu, în care ea avea un rol principal. Nu il l-am trimis niciodată, era destul de inaccesibilă pentru mine în acel moment, nu făcusem nici un film.”, povestește Ruxandra Zenide. A întâlnit-o câțiva ani mai târziu, la Festivalul de la Namour. Am abordat-o timid, dar generozitatea ei m-a făcut să mă simt imediat bine. Am știut că voi lucra cu ea dar nu și când sau în ce proiect. Când i-am trimis scenariul filmului Miarcolul din Tekir a fost foarte entuziastă, i-a plăcut misterul și aspectul de poveste, faptul că nu era un film realist. Ca și mie, Elinei îi place stilizarea, este sensibilă la ritmul și melodia unui dialog. Simte dacă o notă muzicală poate suna just sau fals.”
 
În Miracolul din Tekir, Elina Löwensohn joacă rolul lui Lili, o femeie foarte bogată, venită în România pentru a găsi o soluție mai puțin convențională pentru problema ei: nu poate rămâne însărcinată. Ajunge astfel să o cunoască pe Mara (Dorotheea Petre), cea care ar putea să facă un miracol pentru ea. Tot în România îl cunoaște și pe Julio (George Piștereanu), un gigolo pe care îl angajează în același scop. Relația pe care Lili o are cu cei doi este pe cât de diferită, pe atât e intensă, la nivel emotional. “Mă documentasem, văzusem filmele Elinei, curioasă și entuziasmată. Îmi propusesem să o înțeleg înainte, dar am avut o chimie specială cu ea, am comunicat încă de prima dată la un alt nivel emotional, așa că a fost foarte ușor și frumos să lucrez cu ea. Este un artist complex, un actor foarte bun, o persoană foarte expresivă, cu foarte multe nuanțe, foarte bogată interior. Este foarte empatică, foarte umană, genul de persoană care te inspiră, pe care ai senzația că îl cunoști dintotdeauna.”, povestește și Dorotheea Petre despre Elina.
 
Miracolul din Tekir” se lansează în cinematografele din România pe 4 martie. Prezentat în premieră internațională la Zurich Film Festival, “Miracolul din Tekir”, a fost apreciat de critică și juriu, fiind premiat cu trofeul The Emerging Swiss Talent Award.
 
Povestea filmului se creează în jurul Marei (Dorotheea Petre), o femeie de 30 de ani, cunoscută în satul în care trăiește ca o femeie-vraci, ce tratează sătenii prin puterea nămolului. Când Mara rămane însărcinată şi povesteşte apropiaților că sarcina se datorează nămolului şi nu unui om, sătenii o acuză de vrăjitorie şi o alungă. Ajunge astfel într-o clinică din zona lacului Techirghiol, un centru SPA pentru oameni înstăriți. Acolo o întâlneşte pe Lili (Elina Löwensohn), unul dintre clienţii hotelului, o femeie bogată şi frumoasă care încearcă cu înverşunare să găsească o soluţie pentru problema infertilităţii ei. Treptat, trecutul şi natura femeii misterioase iese la iveală, iar Mara şi copilul ei se află în pericol.
 
Din echipa de producție a filmului fac parte directorul de imagine Hélène Louvart, renumită pentru colaborările cu Agnes Varda, Wim Wenders, Claire Denis sau Leos Carax, iar monteur este Nelly Quettier, cunoscută pentru filmele regizate de Leos Carax și Claire Denis.
 
În România, “Miracolul din Tekir” va fi lansat pe 4 martie și va fi distribuit de Ultraviolet Media.

Facebook Romania: facebook.com/miracoluldintekir

0 comentarii: